Już nie lepię pierogów z kapustą. Zmieniłam farsz i mam 2 dania wigilijne w 1

W tym artykule:
Pierogi z kapustą i grzybami to dla wielu obowiązkowy element każdego wigilijnego stołu, jednak niektórym się już one przejadły i szukają czegoś ciekawszego. Tym osobom polecamy przepis na świąteczny pierogi z innym tradycyjnym, pysznym składnikiem. Nie każdy wpadłby na to, żeby dodawać go do pierożków, a to genialny pomysł. Spróbujcie sami, a nie pożałujecie.
Jak przygotować pierogi na Wigilię?
Jeśli pierogi z kapustą i grzybami już wam się znudziły i szukacie innego przysmaku na święta, koniecznie wypróbujcie pierogi z karpiem, a będziecie mieli odhaczone 2 wigilijne pozycje w jednym. To danie robi się równie łatwo jak kapuściano-grzybową wersję, za to smak i aromat zachwyca każdego o wiele bardziej. Aby przygotować rybny farsz, oprócz świeżego karpia potrzebne będą tylko gotowane ziemniaki, cebulka, czosnek i natka pietruszki. Do tego oczywiście podstawowe przyprawy oraz obowiązkowo szczypta gałki muszkatołowej, a także trochę masła klarowanego do smażenia i gotowe.
Pierogi z karpiem - jak podawać?
Z czym podawać pierogi rybne? Oczywiście skwarki się tu nie sprawdzą, dlatego warto postawić na zwykłą podsmażoną na złoto cebulkę lub po prostu polać je masłem. Niektórzy podają też to danie z chrupiącą zasmażką z bułki tartej na maśle. Jeśli natomiast lubicie gęste, wyraziste sosu, świetnie smakują też pierogi z karpiem w sosie śmietanowym, chrzanowym lub koperkowym. Zobaczcie przepis krok po kroku i sami wybierzcie, z czym podacie swoje pierożki.

Przepis na pierogi z karpiem
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- około 1 szklanka ciepłej wody,
- 1,5 kg świeżego karpia,
- 1 cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- świeża natka pietruszki,
- 6 ugotowanych ziemniaków,
- 4 łyżki masła klarowanego,
- 1 łyżka oliwy,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z bardzo ciepłą wodą, solą oraz czubatą łyżką roztopionego masła. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, a następnie owijamy masę folią i odstawiamy.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle, a gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Karpia dokładnie oczyszczamy, wyjmujemy ości i podsmażamy na maśle z odrobiną oliwy. Następnie rybę mielimy w maszynce i mieszamy z ziemniakami, cebulą oraz czosnkiem na jednolity farsz. Wszystko doprawiamy solą z pieprzem oraz drobno siekaną natką pietruszki.
Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy szklanką kółka. Następnie każdy krążek faszerujemy nadzieniem i sklejamy z pierożka. Tak przygotowane pierogi z karpiem gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia.

