Już nie smażę wątróbki. Mam sposób, by smakowała obłędnie bez brudzenia całej kuchni

Każdy, kto próbuje tego przepisu, jest zachwycony, nawet ci, którzy nie przepadają za wątróbką. Wystarczy tylko przygotować ją w nieco inny sposób niż zwykle, a od razu nabiera innego smaku i aromatu. Co więcej, sama receptura jest banalnie prosta i wymaga jeszcze mniej pracy niż tradycyjna smażona wątróbka z cebulką. Sprawdźcie sami, a będziecie w szoku, jak dobrze mogą smakować podroby.
Jak zrobić dobrą wątróbkę na obiad?
Zwykle na naszych stołach pojawia się wątróbka smażona na patelni z cebulką, ale okazuje się, że to tylko jedna z wielu możliwości. Mało kto wie, że równie pysznie wychodzi z piekarnika, szczególnie gdy zapieczemy ją ze śliwkami. To nietypowe połączenie, bo zwykle wątróbkę podaje się z jabłkiem, ale, gdy raz spróbujcie wersji ze śliwką, z miejsca się zakochacie w tym smaku. Co więcej, takie przygotowanie jest znacznie prostsze niż smażenie, bo nie musimy stać nad patelnią i przewracać pryskających dookoła kawałków mięsa. Zobaczcie przepis krok po kroku i koniecznie spróbujcie, a gwarantujemy, że wątróbka zapiekana ze śliwkami skradnie wasze serca.
Ten prosty, choć nietypowy przepis pochodzi z Instagramowego profilu @ira_lykus.

Przepis na wątróbkę ze śliwkami
Składniki:
- 300 g wątróbki
- 200 g świeżych śliwek
- 70 g masła
- szczypta tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulkę obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju aż będzie złocista. Dno naczynia żaroodpornego lub formy wykładamy podsmażoną cebulą. Na niej układamy wątróbkę i pokrojone śliwki, a na tym układamy kawałeczki masła. Wszystko posypujemy po wierzchu przyprawami. Tak przygotowana wątróbka ze śliwkami ląduje w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 25-35 minut.
Źródło: Instagram.com/ira_lykus/

