Ryba na święta

W święta jemy ryby pod różną postacią. Zaczynając ok klasyki czyli karpia smażonego, po rybę w galarecie, sałatki śledziowe, czy ryba po grecku. Każda smakuje wyśmienicie, ale warto szukać nowych pomysłów na rybę.

Reklama

Gdy stół ugina się od pyszności, nie wiadomo po co sięgnąć, żeby wszystkiego spróbować, a nie wziąć za dużo. Każdy doskonale wie, czym może się skończyć świąteczne przejedzenie. Warto przygotować kilka smakołyków na 1 kęs. Kulki rybne w aromatycznym sosie będą doskonałym pomysłem. Ich wielką zaletą jest to, że można je przygotować już dziś, a otworzyć słoik w dniu podania. Jeśli poleżą dłuższą chwilę w zalewie, nabiorą pełnego aromatu i zobaczycie, że każdy będzie chciał nałożyć sobie przynajmniej 1 kuleczkę na talerz.

Kulki rybne w aromatycznej zalewie

Teraz jest dobry czas, żeby jeszcze przed świąteczną gorączką kupić filety rybne i zrobić z nich pyszne kulki, zanurzone w słodko-kwaśnym sosie. Szukajcie ryb świeżych i sprawdzonych, wtedy macie gwarancję, że pulpety wyjdą pyszne.

Do przygotowania tego przysmaku potrzebujecie:

  • 1,5 kg filetów rybnych (to może być dorsz, flądra, lin, sola, sandacz albo inna ulubiona ryba)
  • 3 cebule
  • 1 jajko
  • 3 pełne łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka gorczycy
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • 5 liście laurowe
  • 12 kulek pieprzu

Umyjcie filety rybne i zmielcie całość w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą. Przełóżcie do miski, dodajcie jajko, tartą bułkę, majeranek, czosnek, sól, pieprz i ostrą paprykę. Teraz wymieszajcie dokładnie, najlepiej rękami, wszystkie składniki, by powstała jednolita masa. Zmoczcie dłonie i formujcie z masy małe kulki. Im będą mniejsze, tym więcej wejdzie ich do słoika. Obtoczcie każdą kulkę w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanej patelni z olejem. Smażcie na rumiano z każdej strony. Usmażone pulpeciki przełóżcie na talerz. Na tłuszczu po smażeniu kulek podsmażcie pokrojoną w plasterki cebulę i marchewkę, by zmiękły i lekko się przyrumieniły.
Teraz czas na zalewę. Do garnka wlejcie wodę i ocet. Dodajcie wszystkie przyprawy, zagotujcie i od zagotowania gotujcie jeszcze 5 minut na małym ogniu.
Przygotujcie słoiki i układajcie warstwowo cebulę z marchewką, potem warstwa klopsików, znów cebula z marchewką i tak do samej góry. Całość zalejcie gorącą zalewą i szczelnie zakręćcie każdy słoik. Słoiki można zapasteryzować, by mieć pewność, że nic się z nimi nie stanie do świąt, albo dłużej. Wystarczy gotować je 5 minut we wrzątku.

Rybne klopsiki podawajcie na zimno, jako przystawkę.

gulasz do słoika
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama