Już teraz lepię kulki rybne i zalewam w słoiku. Otwieram w święta i mam gotowe danie

Ryba na święta
W święta jemy ryby pod różną postacią. Zaczynając ok klasyki czyli karpia smażonego, po rybę w galarecie, sałatki śledziowe, czy ryba po grecku. Każda smakuje wyśmienicie, ale warto szukać nowych pomysłów na rybę.
Gdy stół ugina się od pyszności, nie wiadomo po co sięgnąć, żeby wszystkiego spróbować, a nie wziąć za dużo. Każdy doskonale wie, czym może się skończyć świąteczne przejedzenie. Warto przygotować kilka smakołyków na 1 kęs. Kulki rybne w aromatycznym sosie będą doskonałym pomysłem. Ich wielką zaletą jest to, że można je przygotować już dziś, a otworzyć słoik w dniu podania. Jeśli poleżą dłuższą chwilę w zalewie, nabiorą pełnego aromatu i zobaczycie, że każdy będzie chciał nałożyć sobie przynajmniej 1 kuleczkę na talerz.
Kulki rybne w aromatycznej zalewie
Teraz jest dobry czas, żeby jeszcze przed świąteczną gorączką kupić filety rybne i zrobić z nich pyszne kulki, zanurzone w słodko-kwaśnym sosie. Szukajcie ryb świeżych i sprawdzonych, wtedy macie gwarancję, że pulpety wyjdą pyszne.
Do przygotowania tego przysmaku potrzebujecie:
- 1,5 kg filetów rybnych (to może być dorsz, flądra, lin, sola, sandacz albo inna ulubiona ryba)
- 3 cebule
- 1 jajko
- 3 pełne łyżki tartej bułki
- 1 łyżka majeranku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10 %
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka gorczycy
- 7 kulek ziela angielskiego
- 5 liście laurowe
- 12 kulek pieprzu
Umyjcie filety rybne i zmielcie całość w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą. Przełóżcie do miski, dodajcie jajko, tartą bułkę, majeranek, czosnek, sól, pieprz i ostrą paprykę. Teraz wymieszajcie dokładnie, najlepiej rękami, wszystkie składniki, by powstała jednolita masa. Zmoczcie dłonie i formujcie z masy małe kulki. Im będą mniejsze, tym więcej wejdzie ich do słoika. Obtoczcie każdą kulkę w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanej patelni z olejem. Smażcie na rumiano z każdej strony. Usmażone pulpeciki przełóżcie na talerz. Na tłuszczu po smażeniu kulek podsmażcie pokrojoną w plasterki cebulę i marchewkę, by zmiękły i lekko się przyrumieniły.
Teraz czas na zalewę. Do garnka wlejcie wodę i ocet. Dodajcie wszystkie przyprawy, zagotujcie i od zagotowania gotujcie jeszcze 5 minut na małym ogniu.
Przygotujcie słoiki i układajcie warstwowo cebulę z marchewką, potem warstwa klopsików, znów cebula z marchewką i tak do samej góry. Całość zalejcie gorącą zalewą i szczelnie zakręćcie każdy słoik. Słoiki można zapasteryzować, by mieć pewność, że nic się z nimi nie stanie do świąt, albo dłużej. Wystarczy gotować je 5 minut we wrzątku.
Rybne klopsiki podawajcie na zimno, jako przystawkę.


