Kakaowy krem do wafli moja mama robiła perfekcyjnie. Pyszne wspomnienie z dzieciństwa

W tym artykule:
- Jak zrobić masę do wafli domowych?
- Prosty przepis na kakaowy krem do wafli
- Czym najlepiej przełożyć wafle?
Marzą wam się wafle przekładane jak za dawnych czasów? Ten przysmak kiedyś był hitem na każdym stole, ale obecnie nie robi się go już tak często. Warto jednak wrócić do tego przepisu, bo jest nie tylko przepyszny, ale do tego banalnie prosty w przygotowaniu. Całym kluczem do sukcesu jest tu oczywiście dobry krem kakaowy, a ten przygotujecie na bazie 3 prostych składników i to bez drogiego mleka w proszku. Zobaczcie, jak zrobić wafle w kremem, aby smakowały tak, jak kiedyś u mamy lub babci.
Jak zrobić masę do wafli domowych?
Klasyczne andruty z masą kakaową przygotowuje się zazwyczaj z mlekiem w proszku. Ten składnik jest dobrą bazą do gęstego kremu, ale czasem potrafi sprawiać problemy, gdyż w masie lubią zostawać grudki. Poza tym nie ma co kryć, że mleko w proszku nie jest dostępne w każdym sklepie, a gdy już je znajdziemy, to paczka takiego proszku wychodzi dość drogo. Warto więc znać tańszą, a równie smaczną alternatywę na doskonały krem kakaowy.
W tym celu wystarczy wymieszać masło z odrobiną zwykłego mleka i kilkoma łyżkami kakao. Wszystko łączymy na jednolitą masę i odstawiamy ją do wystudzenia, a potem miksujemy ją z masłem i gotowe. Opcjonalnie możecie dodać tu też kilka kropli ulubionego aromatu do ciast lub trochę cukru wanilinowego, a wtedy masa wyjdzie jeszcze bardziej apetyczna. Najważniejsze są tu jednak odpowiednie proporcje każdego ze składników, dlatego trzymajcie się ilości podanych poniżej.

Prosty przepis na kakaowy krem do wafli
Składniki:
- 1 kostka masła,
- 70 g cukru pudru,
- 6 łyżek mleka,
- 3 łyżki gorzkiego kakao.
Przygotowanie:
- Mleko, cukier puder i kakao podgrzejcie w rondelku na jednolitą masę, a następnie odstawcie do przestudzenia.
- Do wystudzonej masy kakaowej dodajcie pokrojone w kawałki masło i utrzyjcie całość mikserem na gęsty krem.
- Gotową masą posmarujcie wafle i przekładajcie je, aż do całkowitego wyczerpania kremu.
- Tak przygotowane wafle przekładane przyciśnijcie deską do krojenia z czymś ciężkim na górze, aby dobrze się skleiły.
- Zostawcie je tak na kilka godzin, a potem pokrójcie w małe kawałki.

Czym najlepiej przełożyć wafle?
Jeśli natomiast nie przepadacie za czekoladowym czy kakaowym nadzieniem, to pomysłów na przekładanie wafli jest znacznie więcej. Możecie wykorzystać do tego domowy kajmak lub masę krówkową z puszki, a nawet po prostu rozpuścić w garnuszku cukierni krówki z odrobiną śmietanki kremówki. Wszystkie te trzy opcje pozwolą stworzyć przepyszne wafle z kajmakiem, które zachwycą was nie tylko smakiem, ale i przyjemną, lekko ciągnącą się konsystencją.
Innym sprytnym pomysłem są wafle z masą z galaretek. Taki deser nie tylko świetnie smakuje, ale do tego przepięknie wygląda, bo możecie tu wykorzystać galaretki o dowolnych kolorach. Aby zrobić taką masę, wystarczy tylko rozpuścić masło z cukrem i śmietanką, a następnie dodać do tego galaretkę w proszku i dobrze wymieszać całość.
A jeśli nie macie czasu na przygotowywanie specjalnych mas i kremów, to po prostu sięgnijcie po gotowy krem kakaowy bądź orzechowy w słoiczku i przełóżcie nim chrupiące płaty wafli. Możecie też sięgnąć po ulubiony dżem lub konfiturę, najlepiej taką domowej roboty. One też doskonale sprawdzą się do smarowania waflowych blatów, jednak takie wafle przekładane warto zjeść szybko, bo po jakimś czasie po prostu nasiąkną i zmiękną.


