W tym artykule:

  1. Jak zrobić krem karmelowy do tortu?
  2. Krem karmelowe mascarpone - przepis
  3. Karmelowy krem mascarpone - dodatki
Reklama

Na każdej imprezie rodzinnej króluje klasyczny tort śmietankowy, a wy szukacie czegoś lepszego? Zamiast ubijać śmietanę z cukrem, sięgnijcie po serek mascarpone i przygotujcie na jego bazie krem karmelowy. Wystarczą tylko 3 proste składniki, a całość nie potrwa zbyt długo. Gotowe karmelowe mascarpone zachwyci każdego i będzie pasowało absolutnie do każdego słodkiego wypieku.

Jak zrobić krem karmelowy do tortu?

Wiele przepisów na krem do tortu bazuje na bitej śmietanie lub maśle, choć w starych zeszytach znajdziemy też kultowy krem z kaszy manny. Najpyszniejsza ze wszystkich jest jednak masa przygotowana na bazie serka mascarpone. Zwykle po prostu miksujemy mascarpone z cukrem i odrobiną śmietanki, ale okazuje się, że można zrobić to inaczej i jeszcze lepiej. Wystarczy dodać do serka domowy karmel i połączyć całość, a wyjdzie z tego obłędnie smaczna, gęsta i stabilna masa do tortów.

Sam przepis na karmel jest banalnie prosty, bo składa się tylko z cukru, masła i odrobiny śmietanki. Możecie też dodać do tego podstawowego zestawu szczyptę soli, a otrzymacie popularny od jakiegoś czasu solony karmel. Najważniejsze jest tu jednak pilnowanie garnka i ciągłe mieszanie, bo taka masa może się błyskawicznie przypalić. Zobaczcie więc, jak zrobić karmelowe mascarpone krok po kroku.

krem karmelowy

Źródło: Getty/iStock

Krem karmelowe mascarpone - przepis

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 120 drobnego cukru,
  • 30 g masła,
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania karmelu. Wsypujemy cukier do garnka o grubym dnie i rozpuszczamy go, ciągle mieszając, aby się nie przypalił.
  2. Gdy karmel będzie już płynny i nabierze bursztynowego koloru, dodajemy masło w temperaturze pokojowej i dalej podgrzewamy całość przez około 1-2 minuty. Po tym czasie wlewamy śmietankę kremówkę i znów mieszamy całość, podgrzewając przez kolejną minutę.
  3. W tym momencie karmel jest gotowy i trzeba go już tylko całkowicie wystudzić. Gdy karmel wystygnie, musimy już tylko zmiksować go ze schłodzonym serkiem mascarpone i gotowe. Tak przygotowany krem karmelowy będzie pasował zarówno do przekładania tortów, jak i wypełniania babeczek czy rurek.
słony karmel

Karmelowy krem mascarpone - dodatki

Tak przygotowany krem karmelowy do tortu sam w sobie jest przepyszny, ale można go dodatkowo urozmaicać różnymi dodatkami. W tym celu świetnie sprawdzą się takie produkty jak:

Reklama
  • starta czekolada,
  • posiekane orzechy włoskie,
  • płatki migdałów,
  • wiórki kokosowe,
  • szczypta soli,
  • odrobina wanilii,
  • skórka z pomarańczy.
Reklama
Reklama
Reklama