Karol Okrasa zrobił frytki jakich świat nie widział. Wykorzystał resztkę przysmaku z Podlasia. Genialne

W tym artykule:
- Jak zrobić frytki inaczej?
- Jak zrobić frytki z babki ziemniaczanej?
- Jak podać frytki z babki ziemniaczanej?
Lubicie frytki, talarki i łódeczki ziemniaczane? Ten przepis skradnie wasze serca od pierwszego kęsa. Karol Okrasa przygotowuje chrupiące kąski w zupełnie inny sposób. Zobaczcie, jak zrobić genialną ziemniaczaną przekąskę w nowej odsłonie, a zakochacie się w tym smaku od pierwszego kęsa.
Jak zrobić frytki inaczej?
Karol Okrasa jest znany z tego, że łamie klasyczne przepisy i tym razem nie było inaczej. Kucharz pokazał genialny patent na frytki z babki ziemniaczanej, czyli regionalnego przysmaku z Podlasia. Ta zapieczona w piekarniku masa ze startych surowych kartofli, cebuli i skwarek fantastycznie smakuje na świeżo, jednak po kilku dniach w lodówce staje się już mało soczysta i wilgotna, dlatego wtedy warto przerobić ją na chrupiące frytki.
Czym różnią się takie "podlaskie frytki" od klasycznych? Co prawda oba te przysmaki łączy ziemniaczana baza, jednak babka zwykle jest mięciutka i rozpływająca się w ustach, podczas gdy frytki przyjemnie chrupią od zewnątrz, ale mają raczej suchy środek. Ten przepis łączy więc walory ich obu i pozwala uzyskać idealnie złocistą na zewnątrz i delikatną w środku przekąskę. Zobaczcie, jak zrobić ją krok po kroku.
Jak zrobić frytki z babki ziemniaczanej?
Przygotowanie tego specjału jest banalnie proste i zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy pokroić babkę ziemniaczaną najpierw w paseczki o szerokości od 1,5 do 2 cm, przypominające grube belgijskie frytki. Tak przygotowane kąski musimy już tylko wrzucić na głęboki tłuszcz i krótko obsmażyć z każdej strony. Należy jednak dopilnować, aby olej był porządnie rozgrzany, gdyż w przeciwnym razie zamiast złocistych, chrupiących patyczków otrzymamy bardzo tłustą mamałygę.
Usmażone frytki wyjmujemy z patelni, ale nie musimy odsączać ich na ręczniku papierowym. Wystarczy chwilę przytrzymać je na łyżce cedzakowej, aby porządnie ociekły z tłuszczu. Jeszcze gorące danie posypujemy dodatkowo tartym parmezanem, który błyskawicznie zacznie się rozpuszczać, uwalniając swój niesamowity aromat.

Jak podać frytki z babki ziemniaczanej?
Tak wyjątkowe frytki kuszą już same w sobie, jednak najlepiej łączą się z gęstym sosem, jednak tym przypadku zamiast ketchupu wybieramy domowy sos na bazie jogurtu. Karol Okrasa miesza go z olejem po smażeniu cebulki, odrobiną soku z limonki, a także ostrą papryczką chili i solą. Wszystko razem musimy tylko zblendować na gładki dressing i gotowe.
Kolejnym świetnym dodatkiem będzie też odświeżająca surówka z pora. Tę z przepisu Okrasy robi się w banalnie prosty sposób, gdyż cieniutko posiane warzywo mieszamy tylko z uprażoną cebulką i tym samym sosem co do frytek. Kilka minut pracy, a efekt powala na kolana.

