Karp to niekwestionowany król wigilijnego stołu i nie może zabraknąć go wśród 12 tradycyjnych potraw. Nie wszyscy jednak przepadają za najpopularniejszą wersją w galarecie. Robert Makłowicz proponuje więc wersję smażoną w panierce, jednak z pewnym nietypowym twistem. Sprawdźcie, jak znany i lubiany kulinarny autorytet zamienia klasyczne danie w prawdziwy rarytas.

Reklama

Jak zrobić karpia niczym Robert Makłowicz?

Sekretem kucharza jest odpowiednia marynata. Choć jej skład jest banalnie prosty, gdyż zawiera tylko 2 produkty, to połączenie to może być dla wielu zaskakujące. W czym moczyć karpia przed smażeniem? Otóż Robert Makłowicz zalewa go jasnym piwem z dodatkiem ziaren ziela angielskiego. Tak przygotowaną mieszankę zostawia następnie na co najmniej godzinę (a najlepiej nawet na kilka godzin) i dopiero wtedy bierze się za panierowanie.

Taka marynata działa podobnie jak moczenie karpia w mleku, gdyż skutecznie pozbawia rybę mulistego zapachu i posmaku. Piwo ma jednak dodatkową funkcję, gdyż alkohol przy okazji zmiękcza rybie mięso, przez co staje się ono niezwykle delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach.

Zobacz też: Nigdy nie wyrzucajcie tej części karpia. Sprawdźcie dlaczego każda babcia zawsze tego pilnowała

Karp w piwie według Roberta Makłowicza - przepis

Składniki:

  • 4 dzwonka karpia
  • 0,5 litra jasnego piwa
  • garść ziela angielskiego (kilkanaście ziarenek)
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • masło klarowane

Przygotowanie:

1. Rybę zalewamy piwem z dodatkiem lekko rozgniecionego ziela angielskiego i odstawiamy na co najmniej godzinę, a najlepiej kilka godzin.

2. W jednej misce przygotowujemy rozmącone jajka z odrobiną wody, w drugiej mąkę doprawioną solą oraz pieprzem, a w trzeciej bułkę tartą.

3. Karpia najpierw obtaczamy w mące (lekko strzepujemy jej nadmiar), a następnie w jajku i bułce.

4. Opanierowane kawałki ryby od razu wrzucamy na rozgrzane masło klarowane i smażymy z obu stron na rumiano.

Reklama

5. Gotową rybę wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu.

Reklama
Reklama
Reklama