W tym artykule:

  1. Pierogi ruskie to nie wszystko - prostszy sposób Katarzyny Dowbor
  2. Pierogi z twarogiem i szczypiorkiem - dodatki
  3. Przepis na pierogi z twarogiem i szczypiorkiem
Reklama

Jeśli lubicie pierogi ruskie to z pewnością posmakują wam również te w nieco uproszczonej wersji. Katarzyna Dowbor pokazała jakiś czas temu na swoim Instagramie pomysł na farsz do pierogów, który robi się znacznie szybciej i sprawniej, bo nie trzeba tu obierać i gotować ziemniaków, ani smażyć cebulki. Wystarczą jedynie 2 składniki.

Pierogi ruskie to nie wszystko - prostszy sposób Katarzyny Dowbor

Na Instagramie Katarzyny Dowbor trafiliśmy na krótkie wideo, w którym podaje ona przepis na genialny w swojej prostocie farsz do pierogów. Wystarczą do niego bowiem jedynie 2 składniki, czyli twaróg i szczypiorek, a do tego już tylko sól oraz pieprz do smaku.

Takie pierogi z twarogiem i szczypiorkiem powstają szybko, łatwo i bez brudzenia dużej ilości naczyń, gdyż wszystkie składniki trzeba tylko wymieszać widelcem i już można pakować farsz do ciasta, a potem wszystko szczelnie zlepiać. Ważne jest tylko to, aby wybrać tłusty lub półtłusty twaróg, bo ten chudy będzie zbyt sypki i kruchy. Z kolei szczypiorek staramy się pokroić bardzo drobno i mieszając nie rozgnieść go zbyt mocno, aby pięknie wyglądał po rozkrojeniu pierożka.

Sama prezenterka opowiedziała, że ten przepis robi specjalnie z myślą o swojej córce, która nie je mięsa, ale uwielbia twaróg. Mama przygotowuje jej więc większą porcję takich pierożków, a następnie mrozi je na surowo w niewielkich porcjach, aby potem móc szybko odgotować je na bieżąco. Tak przygotowane pierogi z twarogiem i szczypiorkiem będą więc genialnym pomysłem na szybki i tani obiad na lato.

Zobaczcie krótki film Katarzyny Dowbor, a potem sprawdźcie poniżej, jak zrobić takie danie i co jeszcze można do niego opcjonalnie dorzucić, aby jeszcze bardziej podkręcić jego smak.

Źródło: Instagram.com/katarzyna_dowbor_official/

lepienie pierogów

Pierogi z twarogiem i szczypiorkiem - dodatki

Przepis na pierogi z twarogiem i szczypiorkiem to pyszna baza, którą można urozmaicać na przeróżne sposoby. Taki prosty dwuskładnikowy farsz genialnie smakuje sam w sobie, ale dodatkowo można go jeszcze podkręcić dodatkami, takimi jak granulowany czosnek, posiekane suszone pomidory czy odrobina chili. Niektórzy przygotowują też pierogi z twarogiem i jajkiem, które ścina się podczas gotowania, a dzięki temu nadzienie lepiej się trzyma po rozkrojeniu pierożka. Zobaczcie więc bazowy przepis i modyfikujcie go według własnych upodobań.

Przepis na pierogi z twarogiem i szczypiorkiem

Składniki:

na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 300 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli.

na farsz:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego w kostce
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Reklama
  1. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę i sól, a następnie zalewamy całość gorącą wodą z rozpuszczonym masłem. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto pierogowe, a następnie przykrywamy je folią i odstawiamy na około 10 minut.
  2. W międzyczasie przygotowujemy farsz, czyli rozgniatamy w misce twaróg, wbijamy jajka i siekamy drobno szczypiorek. Na koniec doprawiamy całość solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
  3. Ciasto na pierogi cienko wałkujemy na podsypanym mąką blacie, a następnie wykrajamy z niego kółka za pomocą szklanki. Każdego takie kółeczko wypełniamy twarogowym farszem i dokładnie sklejamy brzegi pierożków.
  4. Tak przygotowane pierogi z twarogiem i szczypiorkiem gotujemy w osolonym wrzątku przez około 2 minuty od momenty wypłynięcia.
  5. Ugotowane pierożki podajemy solo lub z odrobiną rozpuszczonego masła czy kleksem gęstej, kwaśnej śmietany. Opcjonalnie na wierzch można też dorzucić podsmażoną cebulkę lub jeszcze większą ilość posiekanego szczypiorku.
pierogi
Reklama
Reklama
Reklama