Keto tortille z cukinii robię bez grama mąki na patelni. Chleb poszedł w odstawkę

W tym artykule:
Rusza sezon na cukinię. Teraz można ją kupić najtaniej, a niektórzy mają własne zbiory, które warto przerobić na pyszne dania. Cukinia to warzywo, które jest na tyle uniwersalne, że można je stosować zarówno do słonych, jak i słodkich przepisów. Najczęściej ląduje w leczo z cukinii, albo kroicie ją na zimę do słoików. Ale to nie koniec pomysłów na wykorzystanie cukinii. Nie zapominajcie, że można z niej zrobić wspaniałe brownie z cukinii, czy choćby placki, które zastąpią placki ziemniaczane. Natomiast dżem z cukinii to już prawdziwy smakołyk. Wyglądem i smakiem może przypominać dżem ananasowy. My idziemy jeszcze krok dalej i mamy dla Was przepis na fantastyczne tortille z cukinii.
Keto tortille z cukinii bez maki
Te zgrabne placki robi się banalnie prosto, a do ich przygotowania nie dodajemy zwykłej mąki. Dzięki temu mogą je jeść osoby, które w diecie wyeliminowały mąkę. Bowiem w tych tortillach jest inny składnik, a mianowicie mąka kokosowa.
Mąka kokosowa robiona jest z miąższu orzecha kokosowego. Usuwany jest płyn i tłuszcz, a pozostała masa zostaje zmielona i wysuszona. Taka maka ma nieco słodkawy smak i delikatnie kokosowy aromat. Jej dużą zaleta jest to, że jest całkowicie bezglutenowa. Co ciekawe, można ją jeść na surowo. Zawiera też cenne składniki. Połowę wartości odżywczych mąki kokosowej stanowią błonnik i białko. Za to ilość węglowodanów jest znikoma.
Jak zrobić tortille z cukinii?
Jak już wspomnieliśmy potrzebne będą oczywiście cukinie, mąka kokosowa, a dodatkowo jajko, ser Cheddar i kilka przypraw do smaku.
- 1 duża cukinia
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 100 g sera Cheddar
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- 1 dużą cukinię dokładnie umyjcie, ale nie obierajcie. Odetnijcie tylko końce warzywa. Zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Posólcie, zamieszajcie i odstawcie na 10 minut, by puściła soki.
- Po tym czasie odciśnijcie z nadmiaru płynu i przełóżcie do drugiej, suchej miski.
- Wbijcie 1 całe jajko, dodajcie starty na grubych oczkach ser Cheddar, wsypcie pół łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki, 1 łyżkę mąki kokosowej i doprawcie pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Na patelni z rozgrzanym olejem formujcie cienkie placki i smażcie z dwóch stron, aż się przyrumienią.
- Można też upiec je w piekarniku. Na papierze do pieczenia uformujcie płaskie placki i wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostawcie na kratce do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie mięciutkie tortille są gotowe do jedzenia.
Takie placki to nie tylko pyszny posiłek, ale też duża dawka miksroskładników. Cukinia zawiera witaminę C, A oraz potas, w mące kokosowej znajdziemy żelazo i potas, błonnik i białko, ser Cheddar to skarbnica wapnia, fosforu i witaminy A, a jajko zawiera witaminę B12, witaminę D oraz selen.
Całe danie zawiera:
- Kalorie: 556 kcal
- Białko: 35 g
- Tłuszcz: 40 g
- Węglowodany całkowite: 17 g
- Błonnik: 6 g
- Węglowodany netto: 11 g
Z czym podawać tortille z cukinii?
Pomysłów na wypełnienie placków cukiniowych jest cała masa. Same już smakują wyśmienicie, ale wypełnione treściwym farszem mogą z powodzeniem zastąpić obiad. Można więc sięgnąć bo wszelkiego rodzaju sosy mięsne, grzybowe czy warzywne. Tortille można tez posmarować serkiem śniadaniowym, położyć kawałki łososia, ogórek i zwinąć. Świetnie będą też smakować ze smakowymi sosami, rwane na kawałeczki i maczane w aromatycznym dipie.
Dobrym pomysłem jest zastąpienie chleba takimi tortillami. Podane na śniadanie z serem, wędlina, albo pasta smakową nasycą na wiele godzin. Oto kilka pomysłów, z czym podać tortille z cukinii:


