Kiedy mówię, że zrobię bigoski, wszyscy się cieszą. Nafaszerowane pierożki to prawdziwy przysmak

W tym artykule:
Choć bigos to jedna z tych potraw, której nie może zabraknąć w każdym polskim to domu, to jednak nie robimy go zbyt często. Najczęściej serwujemy go na świątecznym stole. Każdy ma swój sprawdzony przepis na bigos, ale niezależnie od dodatków podstawa bigosu jest zawsze kapusta i mięso. Bigos staropolski to chyba najbardziej tradycyjna receptura. Do jego przygotowania dodaje się kapustę kiszoną. Obfituje też w różnego rodzaju mięsa (wieprzowina, wołowina i cielęcina lub dziczyzna) i wędzony boczek. Jego sekretem są także dobrze dobrane przyprawy, grzyby i suszone śliwki. Najlepiej smakuje, kiedy odgrzewa się go przez kilka kolejnych dni.
Wiele osób nie wyobraża sobie także bigosu z młodej kapusty. Robimy go już latem, aż do później jesieni. Jest delikatniejszy, lżejszy i bardzo aromatyczny.

Bigoski - pierożki z kapuścianą wkładką
Jednak dziś mamy dla miłośników bigosu coś zupełnie innego. Bigoski to pierożki nafaszerowane kapustą, boczkiem, grzybami i dodatkami. Ich przygotowanie jest proste, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość, by ciasto wyrosło. Ale efekt końcowy zachwyci każde podniebienie. Z tego przepisu zrobicie około 80 sztuk pierożków, które można zjeść na ciepło, zaraz po upieczeniu, albo zostawić na kolejne dni i podgrzać w piekarniku, albo zjeść na zimno.Przygotujcie:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 250 g masła
- 200 g kwaśniej śmietany 18 %
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Na farsz:
- 1 kg ugotowanej, odciśniętej kiszonej kapusty
- 150 g suszonych pomidorów
- ok 10 suszonych grzybów
- 150 g boczku wędzonego
- pieprz
- majeranek
- słodka papryka
- kminek
Podgrzejcie lekko śmietanę i dodajcie do niej pokruszone drożdże. Wymieszajcie do rozpuszczenia się drożdży.
Do dużej miski wsypcie mąkę, na środku zróbcie dołek do którego wlejcie śmietanę z drożdżami. Wbijcie 1 całe jajko i 2 żółtka (białka zachowajcie na potem), pokrojone masło i sól. Wymieszajcie całość i zacznijcie zagniatać, aż powstanie jednolite ciasto. Odstawcie w ciepłe miejsce na ok 30-40 min. W tym czasie odpocznie i wyrośnie.
W międzyczasie przygotujcie farsz. Kapustę kiszoną ugotujcie, zostawcie do wystudzenia a następnie odciśnijcie. Boczek pokrójcie w drobną kostkę. Grzyby namoczcie i również pokrójcie w kosteczkę. Boczek i grzyby usmażcie na patelni.
Kapustę włóżcie do miski i dodajcie pokrojono drobno suszone pomidory, oraz usmażony boczek z grzybami. Dodajcie przyprawy, kminek, majeranek, pieprz i słodką paprykę. Całość wymieszajcie.
Wyrośnięte ciasto podzielcie na mniejsze kawałki. Każdy kawałek chwilę zagniećcie, rozwałkujcie na oprószonej mąka tortownicy na grubość ok. 5 mm i wytnijcie szklanką kółka. Na środek nałóżcie kapuściany farsz i ulepcie pierogi.
To samo zróbcie z pozostałymi kawałkami ciasta.
Ulepione pierogi rozłóżcie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy pierożek posmarujcie roztrzepanym białkiem.
Piekarnik rozgrzejcie do 180 stopni C. Do rozgrzanego piekarnika wstawcie blachę z pierożkami na ok 20-25 minut, do zrumienienia.
Pieczcie partiami, by każde pierożki upiekły się tak samo.

Z czym podawać bigosik?
Bigoski fantastycznie smakują podane do świątecznego barszczu. Ale równie dobrze można je podać jako ;przekąskę na spotkaniu rodzinnym albo ze znajomymi. Na zimno smakują równie dobrze, więc można je zabrać do pracy, albo do szkoły.
Farsz do bigosków - inne pomysły
Jeśli nie lubicie kiszonej kapusty, możecie zrobić farsz z młodej kapusty, dokładnie taki, jaki robi się na bigos z młodej kapusty.
Można też zrobić farsz mięsny, czyli połączyć kiszona kapustę z mięsem mielonym.
Wystarczy świeży boczek pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z roztopionym smalcem, podsmażyć. Następnie dodajcie pokrojoną w kostkę łopatkę, podsmażcie, dorzućcie pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i podsmażcie z mięsem. Drobno pokrojona kapustę kiszoną dodajcie do podsmażonego mięsa, dodajcie odrobinę cukru, podlejcie wodą i duście pod przykryciem do miękkości kapusty. Na koniec przyprawcie solą, i pieprzem i farsz do bigosków gotowy.


