Kiedy robię piersi kurczaka w ten sposób wiem, że zawsze będzie za mało. Połączenie mistrzowskie

W tym artykule:
- Co można zrobić z fileta z piersi?
- Przepis na piersi z kurczaka w cieście ziemniaczanym
- Piersi kurczaka w panierce ziemniaczanej - dodatki
Piersi z kurczaka to jeden z najpopularniejszych składników na szybki obiad. Zwykle robimy z nich kotlety w panierce, szybkie potrawki jednogarnkowe czy ryż z kurczakiem i warzywami. Z kolei na większe okazje często wybieramy elegancki devolay z piersi kurczaka lub soczystą pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym. Każda z tych propozycji jest pyszna, ale z czasem może się już znudzić, dlatego warto poznać inne sposoby na to popularne mięso, a ten z pewnością was zaskoczy i zachwyci.
Co można zrobić z fileta z piersi?
Zamiast znów robić piersi z kurczaka w panierce czy cieście naleśnikowym, spróbujcie czegoś lepszego, a równie prostego. Mało kto wie, że pyszną i chrupiącą "skórkę" dookoła fileta można przygotować bez grama bułki tartej ani mąki. Wystarczy tylko zrobić ciasto jak na placki ziemniaczane, a następnie wylać je na patelnię, ułożyć na tym kawałki kurczaka i ponownie zalać całość kolejną porcją ciasta. W ten sposób powstaną przepyszne piersi z kurczaka w cieście ziemniaczanym, które smakują jak placki ziemniaczane z mięsem 2w1. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i koniecznie go przetestujcie.

Źródło: Getty/iStock
Przepis na piersi z kurczaka w cieście ziemniaczanym
Składniki:
- 2 małe filety z kurczaka (albo jeden duży przekrojony na pół)
- 6 ziemniaków,
- 1 mała cebula,
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie odciskamy warzywa z nadmiaru wody i mieszamy je z jajkiem oraz mąką. Gotowe ciasto ziemniaczane doprawiamy solą i odstawiamy na 10-15 minut. W międzyczasie piersi z kurczaka kroimy na mniejsze plasterki i cienko rozbijamy, a następnie posypujemy z obu stron solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wykładamy na niego po łyżce ciasta ziemniaczanego. Na tym układamy filety z kurczaka, po czym przykrywamy je drugą łyżką ciasta. W ten sposób powstaną placuszki z mięsnym nadzieniem, które wystarczy smażyć po kilka minut z każdej strony, aż masa ziemniaczana stanie się chrupiąca i rumiana.

Piersi kurczaka w panierce ziemniaczanej - dodatki
Jak podać piersi z kurczaka w ziemniaczanej panierce? Jako, że mamy tutaj i mięso i ziemniaki 2w1, to wystarczy już tylko chrupiąca surówka czy sałatka. Szczególnie dobrze sprawdzi się tu sałatka z botwinki, sałatka z granatem czy sałatka ze szparagami. Możecie też zaserwować takie placuszki w towarzystwie sezonowych ogórków małosolnych czy młodej zasmażanej kapusty.

