Klasyczne ciasto marchewkowe wzbogaciłam 1 dodatkiem z puszki. Wyszło tak dobre, że piekę już kolejne

W tym artykule:
- Ciasto marchewkowe z ananasem
- Ciasto marchewkowe z ananasem - przygotowanie
- Co jeszcze można dodać do ciasta marchewkowego
Dopiero niedawno zaczęłam w domu przygotowywać ciasto marchewkowe. A to za sprawą dzieci, które po prostu poprosiły mnie o nie, bo zapewne zobaczyły je gdzieś w telefonie, albo u koleżanki. W moim rodzinnym domu nie było tradycji jego pieczenia. Moja mama piekła najczęściej szarlotkę, ciasto ze śliwkami, albo drożdżowe z kruszonką, czyli klasyczne wypieki. Nie namyślając się sięgnęłam po sprawdzony przepis i raz-dwa zrobiłam wypiek, który od razu wszystkim posmakował i teraz wszedł na stałe do naszego jesiennego menu. Zwłaszcza jesienią przypominamy sobie o tym cieście, może za sprawa koloru, a może przypraw korzennych, które otulają zmysły gdy robi się chłodniej.
Lubię jednak eksperymentować i postanowiłam w tym roku jeszcze coś dodać do masy na ciasto marchewkowe, by wzmocnić jego smak, a dodatkowo sprawić, by było jeszcze bardziej wilgotne w środku. I się udało.

Ciasto marchewkowe z ananasem
Podstawowy przepis na ciasto marchewkowe to tylko kilka składników i starta marchewka. Ona nadaje ciasto teksturę, kolor i wilgotność. Jednak stwierdziłam, że potrzebuję więcej smaku i struktury, dlatego wymyśliłam, żeby do tego przepisu dodać jeszcze ananas z puszki pokrojony w kosteczkę. Dzięki temu mogłam odmierzyć mniej cukru, co również jest dla mnie ważne. Ciasto wyszło soczyste, miękkie i wszystkim smakowało, więc zostało w naszym menu na stałe. Jeśli macie ochotę na to pyszne ciasto przygotujcie keksówkę o wymiarach 30x10 cm oraz:
- 2 szklanki mąki pszennej albo tortowej
- 4 jajka
- 2 szklanki startej marchewki
- 5 plastrów ananasa z puszki (lub 3/4 szklanki już pokrojonego ananasa z puszki)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki (180 ml) oleju rzepakowego
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
Ciasto marchewkowe z ananasem - przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 175 stopni C, góra - dół.
Obraną marchewkę zetrzyjcie na drobnych oczkach.
Ananasy z puszki pokrójcie w drobną kostkę.
W misce wymieszajcie suche składniki (mąka, cukier, sól, cynamon, proszek do pieczenia i soda). W drugiej misce wbijcie jajka i ubijcie je przez chwilę, by nabrały lekkości. Do suchych składników przełóżcie ubite jajka i na koniec dodajcie olej. Całość dokładnie wymieszajcie, by nie było w masie grudek. Połączcie zawartość obu misek i wyróbcie ciasto na jednolitą masę, tak aby nie było grudek.
Na koniec dodajcie startą marchew, ananas i całość wymieszajcie.
Formę do ciasta wyłóżcie papierem do pieczenia i przelejcie do niej ciasto.
Pieczcie około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia wykonajcie test patyczka. Gdy po wbiciu w ciasto wyciągniecie suchy, to znak, że ciasto jest gotowe. Zostawcie po upieczeniu w piekarniku na 10 minut, a następnie wyciągnijcie do ostygnięcia na kratce.

Co jeszcze można dodać do ciasta marchewkowego
Jeśli nie przepadacie za ananasem, z powodzeniem możecie go zastąpić jabłkiem, gruszką, albo brzoskwinią z puszki. Tak samo dobrze nawilżą ciasto i nadadzą mu wyjątkowy smak. Wiele osób dodaje też do ciasta orzechy, bakalie i inne przyprawy korzenne. To już od was zależy, jaki efekt końcowy chcecie uzyskać.
Ciasto marchewkowe można też udekorować na wierzchu polewą. Kilka pomysłów na polewy do ciasta znajdziecie poniżej:
- polewa kakaowa
- lukier na 3 sposoby
- polewa lustrzana na mleku skondensowanym


