Klasyczny pleśniak wzbogaciłam o 1 składnik. Nikt nie wie co to, ale każdy chwali

Jeśli lubicie ciasto pleśniak i często przygotowujecie je na różnego rodzaju okazje lub zwykły niedzielny deser, musicie poznać jego kolejną wersję. Choć ten przepis różni się od klasycznej receptury tylko 1 składnikiem, to różnica w smaku i aromacie wypieku jest ogromna i działa zdecydowanie na plus. Zobaczcie, jak zrobić pleśniak w nowej, jeszcze pyszniejszej odsłonie.
Jak zrobić ciasto pleśniak, aby było jeszcze lepsze?
Klasyczny przepis na ciasto pleśniak to 2 poziomy kruchego ciasta przełożone dżemem i piankową bezą. Aby jednak wypiek był jeszcze pyszniejszy i prezentował się piękniej niż kiedykolwiek, warto dorzucić do tego podstawowego zestawu 1 prosty dodatek, czyli kokos. Okazuje się bowiem, że gdy wymieszamy ubitą pianę z białek z garścią wiórków kokosowych, pleśniak zyska zarówno na smaku i aromacie, jak i na wyglądzie. Ta pozornie niewielka zmiana robi wielki efekt, więc cała reszta przepisu może zostać przygotowana dokładnie tak jak zwykle. Zobaczcie proporcje poniżej i koniecznie przygotujcie ten kultowy przysmak w kokosowej wersji.

Przepis na pleśniak kokosowy
Składniki:
- 5 jaj,
- 300 g mąki pszennej,
- 300 g cukru,
- 1 kostka masła,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 szklanki wiórków kokosowych,
- pół słoiczka ulubionego dżemu,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
Jajka wybijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka chowamy do lodówki, a żółtka mieszamy z zimnym masłem, 100 g cukru oraz całą mąką, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Wszystko to zagniatamy na ciasto kruche, a następnie dzielimy gotową kulkę masy na pół.
Do połowy ciasta dodajemy kakao, po czym dokładnie wyrabiamy masę i chowamy ją do zamrażarki. Jasne ciasto z kolei dzielimy ponownie na pół i jedną część również schładzamy, a drugą wylepiamy spód blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Kruchy spód smarujemy dżemem. Następnie wyciągamy z zamrażarki ciemne ciasto i ścieramy je na tarce na warstwę dżemu. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z resztą cukru, a pod koniec ubijania dodajemy do nich wiórki kokosowe i delikatnie łączymy całość. Gotową piankę wykładamy na starte kakaowe ciasto.
Na koniec wyciągamy ostatnią część schłodzonego jasnego ciasta i ścieramy je na tarce wprost na kokosową piankę. Tak przygotowane ciasto pleśniak wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy wypiek, a na koniec posypujemy go cukrem pudrem.


