Knedle z owocami babci nie miały sobie równych. W końcu znalazłam jej stary przepis i odtworzyłam ten smak

W tym artykule:
- Jak zrobić dobre ciasto na knedle z owocami?
- Z jakimi owocami można zrobić knedle?
- Babciny przepis na knedle z owocami
Macie czasem ochotę na mięciutkie knedle z owocami, ale nie zawsze wychodzą wam one tak, jak byście tego oczekiwali? Skorzystajcie ze starego, sprawdzonego przepisu i przygotujcie to danie tak, jak robiły to wasze mamy czy babcie. Wystarczy wykorzystać 1 sprytny patent, który robi wielką różnicę i bardzo wpływa na finalną konsystencję całego dania. Zobaczcie, o czym mowa i przetestujcie tę recepturę we własnych kuchniach, a wreszcie wrócicie do smaku, jaki pamiętacie z wakacji u babci.
Jak zrobić dobre ciasto na knedle z owocami?
Ciasto na knedle z owocami robi się w różnych domach na inne sposoby. Niektórzy przygotowują je na bazie ugotowanych ziemniaków, a inny jako bazę wybierają twaróg. My wolimy tę drugą szkołę, bo takie twarogowe knedle smakują właśnie tak, jak u babci. Trzeba jednak odpowiednio je przygotować, a żeby uzyskać idealną konsystencję, wystarczy wymieszać zmielony twaróg z kaszą manną, jajkami i odrobiną mąki.
W tym przepisie ważne jest jednak to, aby jajek nie wbijać od razu do miski z białym serem, tylko najpierw oddzielić białka od żółtek. Potem białka należy ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, natomiast żółtka wymieszać z miękkim masłem na jednolitą masę. Dopiero wtedy wszystko łączymy razem i otrzymujemy w ten sposób ciasto na knedle o genialnej miękkości i przepysznym smaku.

Z jakimi owocami można zrobić knedle?
Tak przygotowane ciasto na knedle pasuje pod wszystkie owoce i możecie włożyć do niego właściwie wszystkie ulubione przysmaki z ogródka. Najpopularniejszym wyborem są zwykle knedle ze śliwkami lub knedle z truskawkami, ale pysznie smakują też takie z jagodami, morelami, czereśniami, wiśniami czy jabłkami. Testujcie więc różne warianty, wykorzystując to, co akurat macie pod ręką i na co jest aktualnie sezon.
Warto jednak zaznaczyć, że do knedli świetnie nadają się również mrożone owoce, więc jeśli macie własne drzewka czy krzaczki owocowe, nazbierajcie ich dużo i zamroźcie, a wtedy będziecie mogli szykować pyszne knedle przez calutki rok. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis, który zawsze się udaje.
Babciny przepis na knedle z owocami
Składniki:
- 0,5 kg twarogu,
- 3 jajka,
- 3-4 łyżki mąki pszennej + odrobina do podsypywania blatu,
- 100 g kaszy manny,
- 20 g masła,
- mała szczypta soli,
- ulubione owoce do nadziewania.
Przygotowanie:
- Twaróg mielimy lub bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem, aby nie było żadnych grudek. Następnie dodajemy do niego kaszę mannę, mieszamy całość i odstawiamy na około 10 minut.
- W tym czasie wybijamy jajka do dwóch miseczek, oddzielając białka od żółtek. Żółtka mieszamy z miękkim masłem na jednolitą masę, a białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Na koniec wszystkie masy łączymy z twarogiem i kaszą, dodajemy mąkę i delikatnie zagniatamy całość na gładkie ciasto.
- Gotowe ciasto na knedle odrywamy po kawałku i formujemy z niego w dłoniach niewielkie kuleczki. Każdą z nich spłaszczamy, wypełniamy owocami i szczelnie sklejamy, tworząc zgrabne knedle.
- W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, a gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej po kilka knedli na jeden raz. Knedle z owocami gotujemy przez około 5 minut od momentu wypłynięcia, po czym wyławiamy i od razu podajemy na talerze.
- Najlepiej smakują z posłodzoną śmietaną lub chrupiącą zasmażką z bułki tartej, masła i cukru.


