W tym artykule:

  1. Jak zrobić dobre ciasto na knedle z owocami?
  2. Z jakimi owocami można zrobić knedle?
  3. Babciny przepis na knedle z owocami
Reklama

Macie czasem ochotę na mięciutkie knedle z owocami, ale nie zawsze wychodzą wam one tak, jak byście tego oczekiwali? Skorzystajcie ze starego, sprawdzonego przepisu i przygotujcie to danie tak, jak robiły to wasze mamy czy babcie. Wystarczy wykorzystać 1 sprytny patent, który robi wielką różnicę i bardzo wpływa na finalną konsystencję całego dania. Zobaczcie, o czym mowa i przetestujcie tę recepturę we własnych kuchniach, a wreszcie wrócicie do smaku, jaki pamiętacie z wakacji u babci.

Jak zrobić dobre ciasto na knedle z owocami?

Ciasto na knedle z owocami robi się w różnych domach na inne sposoby. Niektórzy przygotowują je na bazie ugotowanych ziemniaków, a inny jako bazę wybierają twaróg. My wolimy tę drugą szkołę, bo takie twarogowe knedle smakują właśnie tak, jak u babci. Trzeba jednak odpowiednio je przygotować, a żeby uzyskać idealną konsystencję, wystarczy wymieszać zmielony twaróg z kaszą manną, jajkami i odrobiną mąki.

W tym przepisie ważne jest jednak to, aby jajek nie wbijać od razu do miski z białym serem, tylko najpierw oddzielić białka od żółtek. Potem białka należy ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, natomiast żółtka wymieszać z miękkim masłem na jednolitą masę. Dopiero wtedy wszystko łączymy razem i otrzymujemy w ten sposób ciasto na knedle o genialnej miękkości i przepysznym smaku.

anastazja knedle

Z jakimi owocami można zrobić knedle?

Tak przygotowane ciasto na knedle pasuje pod wszystkie owoce i możecie włożyć do niego właściwie wszystkie ulubione przysmaki z ogródka. Najpopularniejszym wyborem są zwykle knedle ze śliwkami lub knedle z truskawkami, ale pysznie smakują też takie z jagodami, morelami, czereśniami, wiśniami czy jabłkami. Testujcie więc różne warianty, wykorzystując to, co akurat macie pod ręką i na co jest aktualnie sezon.

Warto jednak zaznaczyć, że do knedli świetnie nadają się również mrożone owoce, więc jeśli macie własne drzewka czy krzaczki owocowe, nazbierajcie ich dużo i zamroźcie, a wtedy będziecie mogli szykować pyszne knedle przez calutki rok. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis, który zawsze się udaje.

Babciny przepis na knedle z owocami

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu,
  • 3 jajka,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej + odrobina do podsypywania blatu,
  • 100 g kaszy manny,
  • 20 g masła,
  • mała szczypta soli,
  • ulubione owoce do nadziewania.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Twaróg mielimy lub bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem, aby nie było żadnych grudek. Następnie dodajemy do niego kaszę mannę, mieszamy całość i odstawiamy na około 10 minut.
  2. W tym czasie wybijamy jajka do dwóch miseczek, oddzielając białka od żółtek. Żółtka mieszamy z miękkim masłem na jednolitą masę, a białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Na koniec wszystkie masy łączymy z twarogiem i kaszą, dodajemy mąkę i delikatnie zagniatamy całość na gładkie ciasto.
  3. Gotowe ciasto na knedle odrywamy po kawałku i formujemy z niego w dłoniach niewielkie kuleczki. Każdą z nich spłaszczamy, wypełniamy owocami i szczelnie sklejamy, tworząc zgrabne knedle.
  4. W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, a gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej po kilka knedli na jeden raz. Knedle z owocami gotujemy przez około 5 minut od momentu wypłynięcia, po czym wyławiamy i od razu podajemy na talerze.
  5. Najlepiej smakują z posłodzoną śmietaną lub chrupiącą zasmażką z bułki tartej, masła i cukru.
węgierskie knedle serowe
Reklama
Reklama
Reklama