Kopytka ziemniaczane to jedno z naszych ulubionych szybkich dań, ponieważ nie ma lepszego sposobu na wczorajsze ugotowane ziemniaki z obiadu. Okazuje się jednak, że i bez nich można zrobić mięciutkie i delikatne kluseczki, a wystarczy do tego inne tanie sezonowe warzywo. Zobaczcie, jak zrobić kopytka w innej wersji, a gwarantujemy, że będziecie zaskoczeni.

Reklama

Jak zrobić kopytka bez ziemniaków?

Nic prostszego. Okazuje się bowiem, że idealnym zamiennikiem ziemniaków jest cukinia, którą teraz można kupić za grosze. Mało kto wie, że po zblendowaniu i wymieszaniu jej z twarogiem oraz mąką powstaje mięciutkie i elastyczne ciasto, z którego łatwo zrobić kształtne kopytka. Co więcej, taki przepis na kopytka zrobicie nie tylko bez grama kartofli ale i bez dodatku jajka. Pamiętajcie jednak, że trzeba trzymać się odpowiednich proporcji, a masa na kopytka z cukinii wyjdzie mięciutka i delikatna.

Dla podbicia zielonego koloru tego warzywa oraz wzmocnienia aromatu klusek warto dorzucić jeszcze do tego świeżą bazylię. Taki cukiniowo-ziołowy duet będzie fantastycznym połączeniem dla oka i kubków smakowych.

Kopytka z cukinii - dodatki

Mięciutkie kopytka cukiniowe pysznie smakują solo, ale aby jeszcze bardziej wzbogacić ich smak, warto zaserwować je z dodatkami. W tym charakterze świetnie sprawdzi się zwykłe roztopione masło, garstka tartego parmezanu lub chrupiąca okrasa z boczku lub cebulki. Najsmaczniejszą wersją są kluseczki z sosem pieczarkowym lub z grzybów leśnych, których aromat doskonale komponuje się z delikatną cukinią, tworząc danie niczym z najlepszej restauracji.

kopytka jak z gumy

Prosty przepis na kopytka z cukinii

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 250 g twarogu
  • około 200 g mąki
  • garść świeżych listków bazylii
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myjemy, ale nie obieramy. Jeśli mamy większy okaz, warto jednak wydrążyć nasiona. Następnie cukinię kroimy w kostkę i blendujemy ją z bazylią oraz odrobiną oliwy z oliwek na gładkie puree. Do zielonej masy dodajemy twaróg oraz mąkę i zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. W razie potrzeby podsypujemy więcej mąki, aby masa odchodziła od rąk.

Reklama

Tak przygotowane ciasto na kopytka z cukinii rolujemy w cienki wałeczek i kroimy pod skosem. Następnie wrzucamy kluseczki na osolony wrzątek i gotujemy przez około 4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy solo, z sosem pieczarkowym lub z okrasą.

Reklama
Reklama
Reklama