W tym artykule:

  1. Jak zrobić dobre kopytka z bobu, żeby były miękkie?
  2. Składniki na kopytka z bobu
  3. Jak zrobić kopytka z bobu?
  4. Jaki jest najlepszy sos do kopytek z bobu?
  5. Jakie zrobić dania z bobu?
Reklama

Najczęściej podawany jest bób ugotowany w osolonej wodzie. Owszem, jest pyszny i tak wciągający, że trudno się od niego oderwać. Młodego nie trzeba nawet obierać. A można z niego zrobić o wiele więcej. Sezon jest dość krótki, dlatego warto wykorzystać go w pełni, robiąc z niego różne dania. Kopytka z bobu to tylko jedna z niewielu propozycji. Można jeść go również na surowo (gotowany traci 40% swoich wartości), ale niestety jest bardziej ciężkostrawny i nie wszyscy mogą sobie pozwolić na taką formę podania.

Jak zrobić dobre kopytka z bobu, żeby były miękkie?

Kluczowa jest tu ilość dodawanej mąki. Jeśli przesadzimy z jej ilością, staną się twarde i niesmaczne. Bób ma dość zwartą konsystencję, nie trzeba specjalnie go zagęszczać dużą porcją mąki. Najlepiej jest dosypać trochę mąki, spróbować zagnieść kopytka. Jeśli będą zbyt rzadkie, wtedy dosypujemy więcej mąki. Dzięki temu nie będziemy musieli jeść twardych mączystych kopytek.

Składniki na kopytka z bobu

  • 350 g bobu
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić kopytka z bobu?

  1. Bób przekładamy na sitko i płuczemy go pod zimną bieżącą wodą.
  2. Do garnka wlewamy wodę, jak zacznie wrzeć, solimy ją. W tym momencie przekładamy też bób. Gotujemy go mniej więcej przez 10 minut. Po tym czasie warto wyjąć jeden, ostudzić i spróbować. W razie potrzeby wydłużamy czas, pamiętając, że ten z pierwszych zbiorów zrobi się bardzo szybko. Odlewamy go i odstawiamy do przestudzenia.
  3. Ostudzony, ale nie zimny, bób obieramy ze skórek. Skórka jest jadalna, więc jeśli nie jest przejrzały, możemy go w niej zostawić. Warto go spróbować, żeby sprawdzić, czy skórka praktycznie nie jest wyczuwalna pod zębami.
  4. Bób przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Wbijamy jajko, dosypujemy sól i pieprz do smaku (najlepiej świeżo zmielony). Opcjonalnie można dosypać też granulowany czosnek, paprykę w proszku: słodką lub ostrą, curry – kopytka będą miały lekko orientalny smak – ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ilością, bo nabiorą też żółtej barwy, a zieleń przestanie być tak intensywna.
  5. Rozgnieciony bób dokładnie mieszamy z jajkiem. Porcjami dodajemy mąkę, jak się dobrze wmiesza, dosypujemy kolejną.
  6. Ciasto zagniatamy w kulę. Jeśli nie będzie chciała się zrobić, będzie to oznaczało, że trzeba dosypać więcej mąki, ale oczywiście z umiarem. Przekładamy je na stolnicę lub czysty blat. W razie potrzeby podsypujemy go mąką. Ciasto bobowe dzielimy na 3 porcje. Formujemy je w wałeczki, które kroimy mniej więcej w 2-centymetrowe kawałki.
  7. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Solimy ją, warto dolać łyżkę oleju, zmniejszymy w ten sposób ryzyko sklejenia się. Partiami ostrożnie wrzucamy kopytka z bobu, żeby się nie poparzyć. Jeśli będzie ich za dużo, zaczną się sklejać. Dlatego lepiej jest dodać jednorazowo mniej i powtórzyć proces kilka razy.
  8. Kopytka z bobu są bardzo delikatne. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, jak tylko wypłyną na powierzchnię. Przekładamy je na talerze.
  9. Podajemy je z ulubioną surówką. Dodatkowo można okrasić je zeszkloną cebulką, roztopionym masłem, sosem pietruszkowym, pesto z bazylii lub podsmażonym boczkiem.

Jaki jest najlepszy sos do kopytek z bobu?

Kopytkom z ziemniaków najczęściej towarzyszy sos z grzybów leśnych, pieczarkowy lub gulasz wieprzowy. Jednak kopytka z bobu są delikatniejsze w smaku i takie sosy mogą przyćmić ich charakterystyczną nutę. Tu lepiej postawić na neutralne sosy, np. śmietanowy, pieprzowy lub po prostu polać je bułką tartą przesmażoną z masełkiem jak do fasolki szparagowej.

Reklama

Jakie zrobić dania z bobu?

To dobry składnik sałatek, które możemy jeść solo, w formie dodatku do obiadu. Dobrze sprawdza się również w roli farszu do pierogów i wytrawnych naleśników, sosów warzywnych do makaronu, ryżu lub kaszy, a także pasty kanapkowej. Popularny jest też krem z bobu lub zupa z nierozdrobnionym kawałkami warzyw.

Reklama
Reklama
Reklama