Kotlety à la pizza z pieczarkami, kukurydzą i papryką
- Ewa Niepytalska
- , ZjedzPięknie
W tym artykule:
- Składniki na kotlety à la pizza
- Jak zrobić filety z kurczaka à la pizza?
- Kotlet à la pizza – białkowy obiad bez glutenu

Składniki na kotlety à la pizza
- 500 g filetu z kurczaka
- 50 g przecieru pomidorowego
- 100 g sera żółtego (najlepiej mozzarelli)
- 40 g kukurydzy
- 40 g czerwonej papryki
- 40 g pieczarek
- ½ cebuli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu
Jak zrobić filety z kurczaka à la pizza?
Krok 1:
Przygotujcie filet z kurczaka. Oczyśćcie go z błonek i żyłek za pomocą ostrego noża. Nie myjcie pod bieżącą wodą, żeby nie ochlapać kuchni zarazkami. Mięso wystarczy osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielcie je na dosyć duże kotlety. Mają się na nich zmieścić dodatki warzywne. Lekko je rozbijcie tłuczkiem. Dobrze jest włożyć porcje kurczaka między dwa kawałki folii spożywczej. Dzięki temu nic nie będzie się rozpryskiwać wokół i nie rozszarpiecie delikatnego mięsa. Postarajcie się, żeby kotleciki były okrągłe. Będą wtedy przypominać klasyczne pizzerinki.

Krok 2:
Umyjcie paprykę (najlepiej czerwoną, ale może być też żółta lub zielona). Odetnijcie łodygę i usuńcie gniazdo nasienne. Miąższ pokrójcie w kostkę lub cienkie paski. Odsączcie kukurydzę z zalewy na sitku. Zdejmijcie łupiny z cebuli i podzielcie ją na ładne piórka. Umyjcie pieczarki, najlepiej pod kranem. Nie moczcie ich zbyt długo, żeby nie nasiąkły wodą. Jeśli są młode i nie mają żadnych przebarwień na kapeluszach, nie musicie ich obierać. Pokrójcie je w plasterki. Zetrzyjcie ser żółty. Najlepiej sprawdzi się półtwarda mozzarella (nie z zalewy), którą zazwyczaj posypuje się tradycyjną, domową pizzę, ale możecie tez wykorzystać ser typu szwajcarskiego, holenderskiego lub angielskiego: goudę, ementaler lub cheddar.

Krok 3:
Obierzcie ząbek czosnku. Przeciśnijcie go przez praskę lub drobno posiekajcie. Połączcie go w miseczce z przecierem pomidorowym. Dosypcie suszone oregano i bazylię oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszajcie. Sos do pizzy możecie też zrobić z dodatkiem takich przypraw jak wędzona papryka, płatki chili, majeranek, rozmaryn lub tymianek. Nie zaszkodzi mała szczypta ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, kminu rzymskiego, a nawet cynamonu, ale trzeba uważać, żeby nie zdominowały smaku.

Krok 4:
Posypcie filety z kurczaka solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i słodką papryką. Rozetrzyjcie przyprawy łyżeczką lub palcami, tak żeby dobrze pokryć nimi mięso. Rozmieśćcie kotlety na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej pergaminem. Opcjonalnie skropcie aromatyczną oliwą, na przykład z nutką bazylii i czosnku lub chili.

Krok 5:
Posmarujcie kotlety sosem pomidorowym. Nałóżcie na nie kolejno: cebulę, paprykę i kukurydzę. Posypcie startym serem. Na wierzchu umieśćcie plasterki pieczarek. Pieczcie kotlety à la pizza w 180°C (tryb góra-dół) przez około 30 minut. Lub do momentu, kiedy mięso będzie już zrobione w środku, warzywa zmiękną, a ser się rozpuści. Ostrożnie zdejmijcie z blachy za pomocą szerokiej łopatki.

Krok 6:
Udekorujcie filety z kurczaka à la pizza świeżymi ziołami. Najlepiej listkami bazylii, ale może być też natka pietruszki lub kolendra. Ładnie będą się prezentować też z ozdobą w postaci kiełków brokułów lub rzodkiewki. Podajcie je na gorąco, dopóki ser jest miękki. Kiedy kotlet w formie pizzerinki wystygnie, nie będzie już taki apetyczny. Lepiej zjeść je od razu wszystkie. Odgrzewane filety drobiowe stracą na soczystości.

Kotlet à la pizza – białkowy obiad bez glutenu
Ułożenie składników, które zazwyczaj znajdziecie w pizzy, na piersi z kurczaka, to ciekawy sposób na bezglutenowy posiłek. Wyeliminujecie wtedy mączną bazę, a co za tym idzie, sporą część kalorii. Filety z kurczaka à la pizza to dobre źródło protein (w jednej porcji znajduje się ponad 20 g białka). Drób jest chudym mięsem, a żeby jeszcze obciąć kaloryczność dania, można zamienić żółty ser na niskotłuszczową mozzarellę. Przepis na kotlet à la pizza mogą zapisać sobie też osoby na diecie keto, ale lepiej usunąć ze składników kukurydzę.

