Kto z nas nie zajadał się kotlecikami z marchewką z groszkiem na ciepło? Do tego jeszcze tłuczone ziemniaki i pyszny obiad gotowy. Uwielbiają go i młodsi, i starsi. Jeżeli przepadacie za tym daniem, ale w klasycznej wersji już się wam trochę znudziło, Tomek Strzelczyk ma dla was ciekawą propozycję. To dobrze znane wam kotlety, ale w nieco innej wersji - a do tego podane z ulubioną marchewką z groszkiem.

Reklama

Kotlety 2w1 od Tomka Strzelczyka

Przepis na kotlety z marchewką i groszkiem w tradycyjnym wydaniu na pewno znacie bardzo dobrze. To zwykłe kotlety z mięsa mielonego smażone na patelni, a później podane na talerzu z ziemniakami oraz ciepłą, gęstą marchewką z groszkiem zamiast surówki czy sałatki.

Tomek Strzelczyk, który od wielu lat mieszka w Danii, w jednym z filmów opublikowanych na jego kanale YouTube przedstawił przepis na duńskie frykadelki - czyli drobne pulpeciki w sosie z marchewki i groszku. Danie jest proste do zrobienia i przepyszne. Duńczycy przygotowują frykadelki z cielęciny, ale spokojnie możecie użyć wieprzowiny (tak właśnie zrobił Tomek Strzelczyk). Potrzebne składniki oraz sposób przygotowania znajdziecie w przepisie poniżej.

Przepis Tomka Strzelczyka na frykadelki w sosie

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa (np. wieprzowego)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • ¾ szklanki śmietanki 30%
  • 4 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 150 g mrożonego groszku
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soli
  • natka pietruszki
  • sól oraz pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przełóżcie mięso do miski. Wsypcie do niego 1 łyżkę soli i starannie wymieszajcie, by mięso wchłonęło sól. Wyrabiajcie je przez 2-3 minuty.
Po tym czasie odstawcie mięso na bok. Pokrójcie obraną cebulę w kostkę i wsypcie do miski z mięsem.

Do masy dodajcie też 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, 1 łyżkę ostrej musztardy, pół łyżeczki pieprzu i ok. 400 ml mleka, czyli 1,5 szklanki.
Wymieszajcie i ponownie wyróbcie porządnie masę. Po ok. 5 minutach powinna już być gładka i jednolita. Odstawcie na bok i weźcie się za przygotowanie sosu.

Obrane marchewki pokrójcie w kostkę. Wrzućcie ją do garnka i zalejcie niewielką ilością wody - tyle, by warzywa były przykryte. Zagotujcie, a następnie gotujcie przez kilka minut do miękkości.

Następnie do marchewki dodajcie groszek i podgrzewajcie razem przez kilka minut. Odcedźcie, ale nie wylewajcie wody z gotowania warzyw.
Teraz do tego samego garnka włóżcie masło, rozgrzejcie i wsypcie łyżkę mąki. Podsmażajcie kilka chwil.

Do garnka wlejcie troszkę wody z gotowania warzyw, wymieszajcie i wlejcie śmietankę 30%, cały czas mieszając.
W kolejnym kroku doprawcie sos solą oraz pieprzem. W momencie, gdy zacznie się gotować, wsypcie groszek i marchewkę. Zagotujcie i wsypcie siekaną natkę pietruszki.

Na patelni rozgrzejcie olej oraz masło. Za pomocą łyżki wykładajcie niewielkie porcje mięsa na gorący tłuszcz. Smażcie na małym ogniu z obu stron, aż frykadelki się zrumienią.

Gdy już się usmażą, włóżcie je do garnka i zalejcie sosem. Zamieszajcie i gotowe. Teraz wystarczy wyłożyć je na talerz z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!

bułki Tomasza Strzelczyka
Reklama

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Reklama
Reklama
Reklama