Kotlety mielone Tomka Strzelczyka są delikatne i soczyste. Wybiera tylko takie mięso

W tym artykule:
- Jak zrobić miękkie i soczyste kotlety mielone z drobiu?
- Przepis na drobiowe kotlety mielone Tomasza Strzelczyka
Choć kotlety mielone z drobiu kojarzą się często z tymi mniej wilgotnymi i soczystymi, to wcale nie musi tak być. Wyjątkowy przepis Tomasza Strzelczyka udowadnia, że i taki rodzaj mięsa można przygotować tak, aby rozpływało się w ustach i zachwycało delikatnością. Zobaczcie prosty patent kucharza, dzięki któremu mięsne kąski zachwycą całą rodzinę.
Jak zrobić miękkie i soczyste kotlety mielone z drobiu?
Aby drobiowe kotlety mielone nie wychodziły suche, wystarczy zamiast gotowego mięsa mielonego z kurczaka czy indyka, wybrać mięso nóżek kurczaka i samodzielnie je zmielić. Ten rodzaj mięsa jest nieco bardziej tłusty, dzięki czemu po usmażeniu nie staje się tak wiórowaty i zachowuje delikatność oraz soczystość.
Tomasz Strzelczyk stosuje też specjalną metodę obróbki, gdyż kotlety drobiowe według jego przepisu najpierw podsmaża się na patelni, a później zapieka w piekarniku przez 20 minut. To właśnie dzięki temu gotowe danie jest bardzo delikatne i soczyste.

Przepis na drobiowe kotlety mielone Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 kg wytrybowanych nóg z kurczaka,
- 2 małe kajzerki,
- 200 ml mleka,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 30 g masła,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- garść natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce. Tak przygotowane warzywo podsmażamy na maśle, a pod koniec dorzucamy do niej starty czosnek. Bułki zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia. W tym czasie trybujemy mięso z nóżek kurczaka, a następnie mielimy w maszynce, razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Podsmażoną cebulkę z czosnkiem mieszamy z mięsem oraz posiekaną natką pietruszki oraz odrobiną masła. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie wyrabiamy ręcznie.
Z wyrobionej masy formujemy kotlety mielone i panierujemy je w bułce tartej. Tak przygotowane drobiowe kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor, a następnie przekładamy do blaszki i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.
Źródło: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

