W tym artykule:

  1. Jak zrobić miękkie i soczyste kotlety mielone z drobiu?
  2. Przepis na drobiowe kotlety mielone Tomasza Strzelczyka
Reklama

Choć kotlety mielone z drobiu kojarzą się często z tymi mniej wilgotnymi i soczystymi, to wcale nie musi tak być. Wyjątkowy przepis Tomasza Strzelczyka udowadnia, że i taki rodzaj mięsa można przygotować tak, aby rozpływało się w ustach i zachwycało delikatnością. Zobaczcie prosty patent kucharza, dzięki któremu mięsne kąski zachwycą całą rodzinę.

Jak zrobić miękkie i soczyste kotlety mielone z drobiu?

Aby drobiowe kotlety mielone nie wychodziły suche, wystarczy zamiast gotowego mięsa mielonego z kurczaka czy indyka, wybrać mięso nóżek kurczaka i samodzielnie je zmielić. Ten rodzaj mięsa jest nieco bardziej tłusty, dzięki czemu po usmażeniu nie staje się tak wiórowaty i zachowuje delikatność oraz soczystość.

Tomasz Strzelczyk stosuje też specjalną metodę obróbki, gdyż kotlety drobiowe według jego przepisu najpierw podsmaża się na patelni, a później zapieka w piekarniku przez 20 minut. To właśnie dzięki temu gotowe danie jest bardzo delikatne i soczyste.

kotlety mielone Tomasza Strzelczyka

Przepis na drobiowe kotlety mielone Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg wytrybowanych nóg z kurczaka,
  • 2 małe kajzerki,
  • 200 ml mleka,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 30 g masła,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • garść natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce. Tak przygotowane warzywo podsmażamy na maśle, a pod koniec dorzucamy do niej starty czosnek. Bułki zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia. W tym czasie trybujemy mięso z nóżek kurczaka, a następnie mielimy w maszynce, razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Podsmażoną cebulkę z czosnkiem mieszamy z mięsem oraz posiekaną natką pietruszki oraz odrobiną masła. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie wyrabiamy ręcznie.

Z wyrobionej masy formujemy kotlety mielone i panierujemy je w bułce tartej. Tak przygotowane drobiowe kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor, a następnie przekładamy do blaszki i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.

Reklama

Źródło: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

Reklama
Reklama
Reklama