Kotlety mielone z niespodzianką to patent z zaplecza restauracji. Tak soczystych jeszcze nie jedliście

Choć przepis na kotlety mielone składa się tylko z kilku produktów i wcale nie jest trudny, to nie każdy potrafi zrobić go dobrze. Mimo najlepszych chęci, kotleciki często wychodzą twarde jak podeszwa i suche jak wiór. Jak temu zapobiec? Wystarczy tylko dodać 1 ekstra składnik.
Prosty sposób na soczyste kotlety mielone
Jak zrobić kotlety mielone z niespodzianką, żeby były soczyste i miękkie po rozkrojeniu? Odpowiedź jest bardzo prosta - wystarczy nafaszerować mięso w środku serem, a takie nadzienie sprawi, że kotlet zachowa wilgotność, a po rozkrojeniu wypłynie z niego aromatyczna roztopiona niespodzianka. Tak przygotowane soczyste kotlety mielone zawsze robią wielkie wrażenie na stole i miło zaskakują każdego łasucha, a ich przygotowanie wcale nie wymaga wiele zachodu.
Jeśli chodzi o sam ser, możemy tu wybrać dowolny ulubiony rodzaj, gdyż świetnie sprawdzi się zarówno mozzarella, gouda, parmezan i cheddar, jak również pleśniowy brie czy camembert. Ważne tylko aby zdążył się roztopić podczas smażenia, dlatego najlepiej nie wkładać całego ukrojonego kawałka, tylko wcześniej zetrzeć do na tarce lub posiekać nożem na mniejsze cząstki. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że po rozkrojeniu kotleta nadzienie idealnie się rozpłynie.

Przepis na kotlety mielone nadziewane serem
Jak zrobić mielone z serem w środku? To błyskawicznie szybkie i banalnie proste zadanie. Masę na kotlety przygotowujemy tak jak zwykle, a cała magia dzieje się w momencie ich formowania. W przeciwieństwie do tradycyjnego przepisu tutaj najpierw rolujemy z mięsa kulki, a następnie każdą z nich spłaszczamy w dłoniach, umieszczamy na środku kawałek sera i sklejamy wszystkie brzegi tak, aby dokładnie oblepić go mięsem. Później przepis przebiega już standardowo jak u babci, czyli przygotowane kotlety panierujemy w bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ważne jednak, aby nie robić tego na zbyt dużym ogniu, gdyż wtedy skórka szybko się spiecze, a środek nie zdąży odpowiednio się ściąć.

