W tym artykule:

  1. Jak przygotować schab na kotlety?
  2. Jak najlepiej panierować kotlety schabowe?
  3. Jak prawidłowo usmażyć kotlety schabowe?
Reklama

Kotlety schabowe to czołowe danie kuchni polskiej, bez którego wiele rodzin nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Nie każdy jednak umie usmażyć schab w panierce w taki sposób, aby kotlety wyszły mięciutkie w środku, a z zewnątrz idealnie chrupały. Okazuje się, że często błąd tkwi w zbyt długim smażeniu, bo czas powinno się liczyć dosłownie co do minuty. Zobaczcie więc, jak smażyć kotlety schabowe, aby za każdym razem wychodziły perfekcyjnie.

Jak przygotować schab na kotlety?

Pierwszym krokiem jest oczywiście pokrojenie schabu w plasterki i rozbicie ich tłuczkiem. Potem można przechodzić bezpośrednio do przyprawiania i panierowania kotletów, ale warto dodatkowo wymoczyć plastry schabu w mleku lub marynacie z dodatkiem octu. Dzięki temu mięso doskonale zmięknie i skruszeje, ale aby tak się stało, trzeba je odpowiednio długo moczyć. Trzeba więc zostawić schab w marynacie w lodówce przez na najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Potem trzeba je wyjąć z płynu, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i dopiero wtedy panierować.

kotlety schabowe

Jak najlepiej panierować kotlety schabowe?

Klasyczna panierka do kotletów schabowych to oczywiście mąka, roztrzepane jajka i bułka tarta. Aby jednak gotowa chrupiąca "skorupka" wyszła lepiej, warto dodać do roztrzepanych jajek odrobinę soli i oleju, a dzięki temu panierka lepiej przyklei się do mięsa. Jeśli natomiast chodzi o warstwę mąki, to zamiast stosować samą pszenną, warto wymieszać ją z ziemniaczaną w proporcji 1:1. Gdy raz spróbujecie takiej niewielkiej zmiany, panierka do schabowych od razu zacznie wam wychodzić jak z dobrej knajpy.

Przy panierowaniu trzeba też pamiętać o 1 ważnej rzeczy, czyli o tym, żeby każdy zapanierowany kotlet smażyć od razu, a nie szykować całą górę kotletów i dopiero potem wrzucać je na rozgrzany tłuszcz. Taka metoda kończy się bowiem tym, że panierka wysycha i zaczyna odklejać się od mięsa, więc potem takie kawałeczki bułki palą się nam na patelni.

kotlety po belwedersku

Jak prawidłowo usmażyć kotlety schabowe?

Teraz przechodzimy do smażenia. W tym celu najpierw oczywiście musicie przygotować patelnię i odpowiedni tłuszcz. Na czym smażyć kotlety schabowe, żeby wyszły jak najlepiej? Nasze babcie robił to na smalcu i choć teraz jest to coraz mniej popularne, to seniorki rodu doskonale wiedziały co robiły. Kotlet schabowy smażony na smalcu wychodzi bowiem zdecydowanie najpiękniej wysmażony na zewnątrz oraz wyjątkowo soczysty i kruchy w środku. Jeśli jednak akurat nie macie go pod ręką, możecie użyć zwykłego oleju rzepakowego.

Gdy tłuszcz jest już mocno rozgrzany, możemy wykładać na niego mięso, ale trzeba zawsze pamiętać, aby nie smażyć zbyt wiele kotletów na raz. Gdy bowiem upchamy za dużo panierowanego schabu na patelni, mięso będzie mocno ściśnięte i zamiast się zarumienić na chrupko, zacznie się dusić, a wtedy kotlet nie wyjdzie złocisty, tylko nieapetycznie sflaczały.

Reklama

A jeśli chodzi o sam czas smażenia, to mówi się, że kotlety schabowe powinno się smażyć przez dokładnie 2 minuty z każdej strony. Oczywiście dużo tu zależy od tego, jak mocno je wcześniej rozbijecie, ale najważniejsze jest to, aby nie przeciągać procesu smażenia zbyt długo. Niestety wielu z nas ma do tego tendencję, bo boimy się, że mięso zostanie surowe w środku i wolimy przytrzymać je trochę dłużej, niż zbyt krótko.

kotlety shchabowy
Reklama
Reklama
Reklama