Ewa Niepytalska

Składniki na kotlety z kaszanki:

  • 1 czerstwa bułka
  • 200 ml mleka
  • 1 cebula
  • 500 g kaszanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 80 g bułki tartej
  • 80 ml oleju do smażenia
Reklama

Jak zrobić kotlety z kaszanki?

Krok 1:

Wrzucamy suchą bułkę (na przykład kajzerkę) do miski. Zalewamy ją mlekiem. Można namoczyć ją również w wodzie lub bulionie warzywnym. Odstawiamy na kilkanaście minut, żeby całkowicie nasiąkła. Obieramy cebulę i kroimy ją w kosteczkę. Świetnie sprawdzi się zarówno żółta, czerwona jak i biała odmiana (czosnkowa) lub delikatniejsza szalotka. Dla urozmaicenia prostego dania obiadowego masę na kotlety z kaszanki można uzupełnić posiekanymi i podsmażonymi pieczarkami lub grzybami leśnymi. To dobry moment, żeby je przygotować.

Ewa Niepytalska

Krok 2:

Rozgrzewamy na patelni oliwę lub olej (około 30 ml). Wkładamy cebulkę. Smażymy ją do zeszklenia. Jeśli chcemy, żeby kotleciki z kaszanki miały intensywniejszy aromat, możemy dorzucić do niej posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Ciekawym pomysłem jest podsmażenie na oleju szczypty sproszkowanej papryki wędzonej, jak na gulasz węgierski. Nada daniu piękny zapach. Zdejmujemy cebulę z patelni, zanim się zarumieni.

Ewa Niepytalska

Krok 3:

Zdejmujemy osłonki z kaszanki. Kroimy ją w plastry, żeby łatwiej było ją całkiem rozdrobnić na kotlety. Warto wykorzystać produkt swojski, a najlepiej zrobiony samodzielnie. Kaszanka domowa jest coraz rzadziej spotykana w naszych kuchniach, ale miłośnicy tego rodzaju wyrobów powinni zrobić ją choć raz. Wielką zaletą jest to, że można do niej dodać ulubione przyprawy i zioła na etapie produkcji.

Ewa Niepytalska

Krok 4:

Wrzucamy pokrojoną z grubsza kaszankę do dużej miski i rozdrabniamy ją. Możemy to zrobić za pomocą widelca lub dłońmi. Warto wtedy nałożyć rękawiczki do żywności. Kaszankę można też przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (razem z odciśniętą bułką). Masa będzie wtedy całkiem jednolita, bez wyczuwalnych ziarenek kaszy.

Ewa Niepytalska

Krok 5:

Dokładnie odciskamy bułkę na gęstym sitku. Wkładamy do rozdrobnionej kaszanki. Dodajemy podsmażoną cebulę, jajko, sól, pieprz, majeranek i musztardę (najlepiej ostrą, na przykład dijon, sprawdzi się też chrzan). Dobrym pomysłem jest dorzucenie do tego zestawu jeszcze takich składników jak kminek mielony, kolendra, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, rozmaryn lub tymianek. Mieszamy wszystkie elementy. Na początku możemy to robić widelcem, potem dłonią, aż składniki dobrze się połączą i powstanie gęsta masa.

Ewa Niepytalska

Krok 6:

Przygotowujemy bułkę tartą w płaskim naczyniu. Nabieramy porcję masy i formujemy z niej kulę, po czym lekko ją spłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej (sprawdzi się też panierka z płatków owsianych, kukurydzianych lub z panko – dzięki tej ostatniej na pewno otrzymamy bardziej chrupiącą otoczkę). Odkładamy. Możemy włożyć uformowane kotlety na kilkanaście minut do lodówki, żeby stężały. Łatwiej będzie je wtedy nakładać na patelnię i smażyć tak, żeby się nie rozpadały.

Ewa Niepytalska

Krok 7:

Na dużej patelni, najlepiej z grubym, nieprzywierającym dnem, rozgrzewamy pozostały olej (można też wykorzystać masło klarowane lub smalec). Wkładamy partiami kotlety z kaszanki z cebulą i majerankiem. Smażymy z jednej strony przez kilka minut, potem przewracamy szeroką łopatką. Czekamy, aż panierka ładnie się zarumieni. Jeśli jest taka potrzeba, przecieramy patelnię po każdej porcji kotletów i wlewamy świeży olej.

Ewa Niepytalska

Krok 8:

Reklama

Serwujemy kotleciki na ciepło, z lekką sałatką z ziół i zielonych liści (na przykład szpinaku, roszponki, botwinki, rukoli, natki pietruszki) skropionych oliwą. To na pewno dobry sposób na kaszankę na obiad inaczej. Można też podać ją z takimi dodatkami jak zasmażana młoda kapusta z koperkiem lub prosta surówka z marchewki oraz purée ziemniaczane. Sprawdzą się też sosy, na przykład grzybowy lub czosnkowy. Ciekawym pomysłem będzie wykorzystanie kotlecików do zrobienia domowych burgerów. Można je wtedy połączyć z karmelizowaną cebulą, plastrami świeżego pomidora i grillowanym serem halloumi.

Ewa Niepytalska
Reklama
Reklama
Reklama