W tym artykule:

  1. Kotlety ziemniaczane – pożywny obiad na każdą kieszeń
  2. Jak zrobić kotlety ziemniaczane z PRL-u w 3 krokach?
  3. Czym wzbogacić kotlety ziemniaczane?
  4. Z czym podać kotlety z ziemniaków? 4 pomysły na dodatki
Reklama

Kiedy nie macie pomysłów na drugie danie, gościcie na obiad jaroszy lub zależy wam na czasie, nie ma nic lepszego niż kotlety z ziemniaków. Sprawdzony przepis na warzywny zamiennik dla mielonych powinien znaleźć się w każdym kuchennym notesiku. Jest świetny nie tylko dlatego, że prosty i bardzo niedrogi, ale także dlatego, że można go w dowolny sposób modyfikować. Masę ziemniaczaną można na przykład z łatwością nadziać pieczarkami lub leśnymi grzybami.

Kotlety ziemniaczane – pożywny obiad na każdą kieszeń

Przepis na kotlety ziemniaczane powstał nie tylko z naszego narodowego uwielbienia do tego prostego warzywa, ale także z potrzeby czasów. Kartofle zawsze były tanie i łatwo dostępne, a mięso to rarytas, na którego nie każdego było stać lub który bardzo trudno było kupić. Poza tym wbrew opinii panującej do niedawna wśród maniaków diet odchudzających, ziemniaki nie są takie tuczące, jak je malują.

Przede wszystkim mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu, nawet jeśli nie mają żadnej mięsnej wkładki, wypełnią żołądek na dłużej i to za półdarmo. Są dobrym źródłem energii (dlatego historycznie są typowym jedzeniem ciężko pracujących fizycznie, rolników, pasterzy itd., patrz także irlandzki colcannon). Dostarczają organizmowi błonnik pokarmowy i witaminy. W wersji smażonej mogą być ciężkostrawne, ale równie dobrze można przyrządzić rumiane kotlety ziemniaczane z piekarnika.

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z PRL-u w 3 krokach?

Składniki:

  • 2 kg i 50 dkg ziemniaków
  • 5 dkg tłuszczu do smażenia cebulki
  • 5 dkg cebuli
  • 2 jaja
  • Sól
  • Pieprz
  • 6 dkg tartej bułki
  • 10 dkg tłuszczu do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie ziemniaki na sypko w osolonej wodzie (można też wykorzystać resztki z poprzedniego obiadu). Kiedy są jeszcze ciepłe, zmielcie je w maszynce do mięsa lub rozetrzyjcie tłuczkiem.
  2. Do zmielonych ziemniaków dodajcie posiekaną i podsmażoną w tłuszczu (oleju lub maśle) cebulkę, a następnie przyprawy i jajka. Wyróbcie masę dłońmi, po czym uformujcie z niej gruby wałek. Nożem odkrawajcie krążki. Możecie też podzielić ciasto na porcje i z każdej formować kulę, a potem ją spłaszczać. Jednak trik ze starej książki kucharskiej jest całkiem niezły. Nie rozgrzewa się wtedy niepotrzebnie masy dłońmi, a wychodzą idealne kotlety w kształcie talarków.
  3. Obtoczcie kotlety z ziemniaków w bułce tartej i usmażcie na jasnozłoty kolor. Podajcie z sosem grzybowym, pomidorowym lub cebulowym.
kotlety ziemniaczane - otwarta książka z przepisem

Przepis pochodzi z książki Praktyczna Kuchnia, M. Dudzik i in., Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1957, s. 182

Czym wzbogacić kotlety ziemniaczane?

Ziemniaki nie dość, że są tanie i łatwo dostępne, to jeszcze świetnie łączą się praktycznie z każdym produktem, który macie w domu. Dowolne warzywo lub mięsny składnik można drobno pokroić i wymieszać ze zmielonymi ziemniakami lub spłaszczyć masę, do środka nałożyć nadzienie i uformować nieco grubsze kotlety, trochę podobnie jak na przeróżne kluski z ziemniaczane z farszem typu kulebele lub kartacze. Popularne przepisy to między innymi:

Co ciekawe, pomysły na kotlety z ziemniaków z farszem można czerpać nie tylko z polskiej i ogólnie wschodnioeuropejskiej kuchni. Interesującym przepisem jest na przykład kubba patata z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. To kotleciki wypełnione często jagnięciną, orzeszkami pinii i rodzynkami.

Z czym podać kotlety z ziemniaków? 4 pomysły na dodatki

Niezależnie od tego, czy skorzystaliście z podstawowego przepisu, czy włożyliście do kotlecików ulubioną wkładkę, warto udekorować je szczypiorkiem lub świeżymi ziołami, a także kleksem kwaśnej śmietany. Jeśli chodzi o bardziej treściwe dodatki, możecie podać je do obiadu na przykład z:

Reklama
  • surówką z młodej kapusty, rzodkiewki, marchewki i koperku,
  • ulubionym sosem, autorzy książki Praktyczna Kuchnia podpowiadają grzybowy, pomidorowy lub cebulowy, ale możecie też zrobić czosnkowy, koperkowy, tatarski lub chrzanowy. Najbardziej popularne połączenie to kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym.
  • grillowanymi warzywami w stylu śródziemnomorskim, takimi jak pomidory, papryka, bakłażan i koper włoski,
  • klasyczną mizerią lub sałatą ze śmietaną i koperkiem.
Reklama
Reklama
Reklama