Kremowy pasztet robię bez maszynki do mielenia. Wszystko dzięki 1 banalnemu trikowi

Przepis na domowy pasztet, jaki robiły nasze mamy i babcie może wydawać się czasochłonny i skomplikowany, ale wcale nie musi taki być. Aby osiągnąć taki sam efekt, wcale nie musicie używać żadnych sprzętów. Wystarczy tylko zastosować 1 sprytny sposób, aby w kilka chwil zrobić genialnie smakujący i wyglądający pasztet bez mielenia. Zobaczcie, w czym tkwi cały sekret.
Najprostszy przepis na domowy pasztet
Najpierw długie gotowanie mięsa, a potem przepuszczanie przez maszynkę każdego kawałka po kolei - tak w dużym skrócie wygląda większość przepisów na domowy pasztet. Co najgorsze, po takim gotowaniu zostaje jeszcze mnóstwo zmywania, a doczyszczenie sitka maszynki i innych jej części to prawdziwa mordęga. Jak zrobić pasztet bez maszynki do mięsa i bez niepotrzebnego zmywania stosu naczyń? Wystarczy tylko zmiksować mięso ze wszystkimi dodatkami blenderem na gładką masę i gotowe. Ten sprytny sposób na domowy pasztet pokazała na swoim TikToku @nathallae, czyli Natalia Maszkowska, znana z programu MasterChef. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.

Pasztet bez mielenia - przepis
Składniki:
- 1 kg łopatki lub karkówki
- 0,5 kg wątróbki z kurczaka,
- 350 g surowego boczku,
- 2 udka z kurczaka,
- 3 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- kawałek selera,
- 1 cebula,
- 20 g suszonych borowików,
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 chochle bulionu,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka suszonej szałwii,
- 3 łyżki majeranku,
- 2 łyżki chili,
- suszony czosnek,
- suszona cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- opcjonalnie: czarnuszka po posypania.
Przygotowanie:
Karkówkę i boczek kroimy w kostkę i przekładamy do garnka, razem z udkami. Całe mięso zalewamy wodą, dorzucamy suszone grzyby i gotujemy wszystko przez 30 minut. Po tym czasie wyławiamy suszone grzyby i dorzucamy obraną marchew, pietruszkę oraz selera i następnie gotujemy je do miękkości.
W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulę, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy wątróbkę i smażymy całość, po czym studzimy. Do przestudzonej wątróbki dodajemy wyłowioną z bulionu karkówkę, boczek, obranego kurczaka oraz warzywa i blendujemy wszystko z odrobiną wywaru na gładką masę.
Pod koniec miksowania dodajemy suszone grzyby oraz wszystkie przyprawy, a następnie wbijamy jajka i sypiemy bułkę tartą. Ponownie blendujemy całość na gładko. Domowy pasztet przekładamy do wyłożonej papierem keksówki i możemy posypać go po wierzchu czarnuszką. Pieczemy przez około 70 minut w 170 stopniach.
Źródło: https://www.tiktok.com/@nathallae

