Kremowy sernik espresso bez żelatyny, jajek i pieczenia. Matteo Brunetti zrobił deser marzeń

W tym artykule:
- Jak zrobić sernik na zimno bez żelatyny?
- Espresso sernik - przepis od Matteo
- Sernik na zimno - inne przepisy
Jeśli kochacie serniki, ale nie macie czasu lub cierpliwości na ich pieczenie, to wybierzcie opcję na zimno. Takie ciasta zawsze się udają i nigdy nie opadną, a w sieci i książkach kucharskich znajdziecie dziesiątki, jak nie setki przepisów na sernik bez pieczenia w różnych smakach i rozmaitymi dodatkami. Ten jednak skradł nasze serca od razu, bo robi się go banalnie prosto. Ulubiony kucharza internautów, czyli Matteo Brunetti, pokazał genialną w swojej prostocie recepturę, która uda się każdemu i wymaga minimum składników. Zobaczcie, jak zrobić sernik espresso, który pięknie tężeje w lodówce i to bez grama żelatyny.
Jak zrobić sernik na zimno bez żelatyny?
Większość przepisów na sernik na zimno bazuje na dowolnym nabiale i żelatynie (bądź smakowej galaretce), która związuje wszystko w puszystą, a jednocześnie stabilną masę. Niektórzy stosują też wegański odpowiednik, czyli aagar, jednak Matteo Brunetti wyczarował coś jeszcze sprytniejszego i prostszego.
Na swoim facebookowym profilu kucharz zamieścił krótkie wideo, w którym pokazuje, jak zrobić sernik na zimno bez tego dodatku, a wystarczyło mu do tego połączenie serka mascarpone, ze śmietanka kremówką i cukrem pudrem. Do tego jeszcze tylko łyżka kawy rozpuszczalnej, a żeby było jeszcze bardziej apetycznie, dodajemy ekstrakt waniliowy i mamy prawdziwe niebo w gębie dla wszystkich kawoszy.
Jakby tego było mało, sposób przygotowania jest równie krótki co sama lista składników, bo wszystko miksujemy razem w jednej misce i gotowe. Jako spód posłużył natomiast pokruszone herbatniki z płynnym masłem, które po zastygnięciu tworzą idealnie kruche ciasto bez pieczenia. Zobaczcie dokładne proporcje każdego ze składników i przetestujcie sernik espresso, a z pewnością będziecie nim zachwyceni.

Espresso sernik - przepis od Matteo
Składniki:
na spód:
- 220 g herbatników,
- 80 g masła
na masę:
- 500 g serka mascarpone,
- 500 ml śmietanki kremówki 30%,
- 100 g cukru pudru,
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego.
dodatkowo:
- 20 g gorzkiej czekolady do dekoracji.
Przygotowanie:
- Herbatniki dokładnie pokruszcie na drobny proszek, a następnie wymieszajcie z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę przesypcie do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniećcie, tworząc równy spód. Blachę wstawcie na 30 minut do lodówki i przejdźcie do przygotowywania masy kawowej.
- W dużej misce zmiksujcie serek mascarpone, cukier puder, śmietankę, kawę rozpuszczalną i ekstrakt waniliowy, aż powstanie jednolity, puszysty i gładki krem.
- Tak przygotowaną masę wylejcie na schłodzony spód z ciasteczek i wyrównajcie powierzchnię, a potem znów posypcie go po wierzchu startą gorzką czekoladą i znów wstawcie całość do lodówki, ale tym razem na co najmniej 2 godziny.
Źródło: Facebook.com/MATTEO.BRUNETTI
Sernik na zimno - inne przepisy
Jeśli jesteście fanami serników i szukacie innych przepisów na takie szybkie desery bez pieczenia, to koniecznie przetestujcie też sernik na zimno z serków homogenizowanych, jaki często robiły nasze mamy i babcie. Idealnym deserem na lato będzie też cytrynowy sernik na zimno z odświeżającą nutą, ale jeśli zamiast rześkich cytrusowych smaków wolicie mocno słodkie i kremowe ciasta, to dobrym wyborem będzie sernik na zimno z białą czekoladą.
Fani czekolady muszą natomiast przetestować czekoladowy sernik na zimno, a ci, którzy lubią jak w deserze coś chrupie powinni skusić się na sernik oreo na zimno, który robi się równie szybko i prosto. Próbujcie więc różnych opcji i sami wybierzcie taki sernik bez pieczenia, który smakuje wam najbardziej. Już teraz ostrzegamy jednak, że nie będzie to prosta decyzja, bo wszystkie te przepisy smakują obłędnie.


