W tym artykule:

  1. Jak zrobić sernik na zimno bez żelatyny?
  2. Espresso sernik - przepis od Matteo
  3. Sernik na zimno - inne przepisy

Jeśli kochacie serniki, ale nie macie czasu lub cierpliwości na ich pieczenie, to wybierzcie opcję na zimno. Takie ciasta zawsze się udają i nigdy nie opadną, a w sieci i książkach kucharskich znajdziecie dziesiątki, jak nie setki przepisów na sernik bez pieczenia w różnych smakach i rozmaitymi dodatkami. Ten jednak skradł nasze serca od razu, bo robi się go banalnie prosto. Ulubiony kucharza internautów, czyli Matteo Brunetti, pokazał genialną w swojej prostocie recepturę, która uda się każdemu i wymaga minimum składników. Zobaczcie, jak zrobić sernik espresso, który pięknie tężeje w lodówce i to bez grama żelatyny.

Jak zrobić sernik na zimno bez żelatyny?

Większość przepisów na sernik na zimno bazuje na dowolnym nabiale i żelatynie (bądź smakowej galaretce), która związuje wszystko w puszystą, a jednocześnie stabilną masę. Niektórzy stosują też wegański odpowiednik, czyli aagar, jednak Matteo Brunetti wyczarował coś jeszcze sprytniejszego i prostszego.

Na swoim facebookowym profilu kucharz zamieścił krótkie wideo, w którym pokazuje, jak zrobić sernik na zimno bez tego dodatku, a wystarczyło mu do tego połączenie serka mascarpone, ze śmietanka kremówką i cukrem pudrem. Do tego jeszcze tylko łyżka kawy rozpuszczalnej, a żeby było jeszcze bardziej apetycznie, dodajemy ekstrakt waniliowy i mamy prawdziwe niebo w gębie dla wszystkich kawoszy.

Jakby tego było mało, sposób przygotowania jest równie krótki co sama lista składników, bo wszystko miksujemy razem w jednej misce i gotowe. Jako spód posłużył natomiast pokruszone herbatniki z płynnym masłem, które po zastygnięciu tworzą idealnie kruche ciasto bez pieczenia. Zobaczcie dokładne proporcje każdego ze składników i przetestujcie sernik espresso, a z pewnością będziecie nim zachwyceni.

Espresso sernik - przepis od Matteo

Składniki:

na spód:

  • 220 g herbatników,
  • 80 g masła

na masę:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego.

dodatkowo:

  • 20 g gorzkiej czekolady do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Herbatniki dokładnie pokruszcie na drobny proszek, a następnie wymieszajcie z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę przesypcie do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniećcie, tworząc równy spód. Blachę wstawcie na 30 minut do lodówki i przejdźcie do przygotowywania masy kawowej.
  2. W dużej misce zmiksujcie serek mascarpone, cukier puder, śmietankę, kawę rozpuszczalną i ekstrakt waniliowy, aż powstanie jednolity, puszysty i gładki krem.
  3. Tak przygotowaną masę wylejcie na schłodzony spód z ciasteczek i wyrównajcie powierzchnię, a potem znów posypcie go po wierzchu startą gorzką czekoladą i znów wstawcie całość do lodówki, ale tym razem na co najmniej 2 godziny.

Źródło: Facebook.com/MATTEO.BRUNETTI

Sernik na zimno - inne przepisy

Jeśli jesteście fanami serników i szukacie innych przepisów na takie szybkie desery bez pieczenia, to koniecznie przetestujcie też sernik na zimno z serków homogenizowanych, jaki często robiły nasze mamy i babcie. Idealnym deserem na lato będzie też cytrynowy sernik na zimno z odświeżającą nutą, ale jeśli zamiast rześkich cytrusowych smaków wolicie mocno słodkie i kremowe ciasta, to dobrym wyborem będzie sernik na zimno z białą czekoladą.

Fani czekolady muszą natomiast przetestować czekoladowy sernik na zimno, a ci, którzy lubią jak w deserze coś chrupie powinni skusić się na sernik oreo na zimno, który robi się równie szybko i prosto. Próbujcie więc różnych opcji i sami wybierzcie taki sernik bez pieczenia, który smakuje wam najbardziej. Już teraz ostrzegamy jednak, że nie będzie to prosta decyzja, bo wszystkie te przepisy smakują obłędnie.

skyrnik

Reklama
Reklama
Reklama