W tym artykule:

  1. Jak zrobić sernik na zimno bez żelatyny?
  2. Espresso sernik - przepis od Matteo
  3. Sernik na zimno - inne przepisy
Reklama

Jeśli kochacie serniki, ale nie macie czasu lub cierpliwości na ich pieczenie, to wybierzcie opcję na zimno. Takie ciasta zawsze się udają i nigdy nie opadną, a w sieci i książkach kucharskich znajdziecie dziesiątki, jak nie setki przepisów na sernik bez pieczenia w różnych smakach i rozmaitymi dodatkami. Ten jednak skradł nasze serca od razu, bo robi się go banalnie prosto. Ulubiony kucharza internautów, czyli Matteo Brunetti, pokazał genialną w swojej prostocie recepturę, która uda się każdemu i wymaga minimum składników. Zobaczcie, jak zrobić sernik espresso, który pięknie tężeje w lodówce i to bez grama żelatyny.

Jak zrobić sernik na zimno bez żelatyny?

Większość przepisów na sernik na zimno bazuje na dowolnym nabiale i żelatynie (bądź smakowej galaretce), która związuje wszystko w puszystą, a jednocześnie stabilną masę. Niektórzy stosują też wegański odpowiednik, czyli aagar, jednak Matteo Brunetti wyczarował coś jeszcze sprytniejszego i prostszego.

Na swoim facebookowym profilu kucharz zamieścił krótkie wideo, w którym pokazuje, jak zrobić sernik na zimno bez tego dodatku, a wystarczyło mu do tego połączenie serka mascarpone, ze śmietanka kremówką i cukrem pudrem. Do tego jeszcze tylko łyżka kawy rozpuszczalnej, a żeby było jeszcze bardziej apetycznie, dodajemy ekstrakt waniliowy i mamy prawdziwe niebo w gębie dla wszystkich kawoszy.

Jakby tego było mało, sposób przygotowania jest równie krótki co sama lista składników, bo wszystko miksujemy razem w jednej misce i gotowe. Jako spód posłużył natomiast pokruszone herbatniki z płynnym masłem, które po zastygnięciu tworzą idealnie kruche ciasto bez pieczenia. Zobaczcie dokładne proporcje każdego ze składników i przetestujcie sernik espresso, a z pewnością będziecie nim zachwyceni.

Espresso sernik - przepis od Matteo

Składniki:

na spód:

  • 220 g herbatników,
  • 80 g masła

na masę:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego.

dodatkowo:

  • 20 g gorzkiej czekolady do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Herbatniki dokładnie pokruszcie na drobny proszek, a następnie wymieszajcie z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę przesypcie do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniećcie, tworząc równy spód. Blachę wstawcie na 30 minut do lodówki i przejdźcie do przygotowywania masy kawowej.
  2. W dużej misce zmiksujcie serek mascarpone, cukier puder, śmietankę, kawę rozpuszczalną i ekstrakt waniliowy, aż powstanie jednolity, puszysty i gładki krem.
  3. Tak przygotowaną masę wylejcie na schłodzony spód z ciasteczek i wyrównajcie powierzchnię, a potem znów posypcie go po wierzchu startą gorzką czekoladą i znów wstawcie całość do lodówki, ale tym razem na co najmniej 2 godziny.

Źródło: Facebook.com/MATTEO.BRUNETTI

Sernik na zimno - inne przepisy

Jeśli jesteście fanami serników i szukacie innych przepisów na takie szybkie desery bez pieczenia, to koniecznie przetestujcie też sernik na zimno z serków homogenizowanych, jaki często robiły nasze mamy i babcie. Idealnym deserem na lato będzie też cytrynowy sernik na zimno z odświeżającą nutą, ale jeśli zamiast rześkich cytrusowych smaków wolicie mocno słodkie i kremowe ciasta, to dobrym wyborem będzie sernik na zimno z białą czekoladą.

Fani czekolady muszą natomiast przetestować czekoladowy sernik na zimno, a ci, którzy lubią jak w deserze coś chrupie powinni skusić się na sernik oreo na zimno, który robi się równie szybko i prosto. Próbujcie więc różnych opcji i sami wybierzcie taki sernik bez pieczenia, który smakuje wam najbardziej. Już teraz ostrzegamy jednak, że nie będzie to prosta decyzja, bo wszystkie te przepisy smakują obłędnie.

skyrnik
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama