W tym artykule:

  1. Ciasto z patelni - najlepszy przepis na szybki deser
  2. Przepis na jabłkowe ciasto z patelni
Reklama

Pieczenie ciasta zwykle wymaga ubijania piany z białek, ucierania żółtek czy czekania, aż ciasto wyrośnie. Można jednak pominąć wszystkie te kroki i przygotować przepyszny wypiek zaledwie w 15 minut. Jedyne, czego potrzebujecie to patelnia. Poznajcie ten genialny w swojej prostocie przepis, a nie będziecie już więcej męczyć się ze skomplikowanymi wypiekami.

Ciasto z patelni - najlepszy przepis na szybki deser

Czasem goście dzwonią, że będą za kwadrans, a my wpadamy wtedy w szał przygotowywania im czegoś do kawy. Zamiast więc biec do sklepu po gotowce na wagę, lepiej od razu brać się za przepis na ciasto jabłkowe z patelni. Jedyne, czego potrzebujecie to kilka owoców i parę podstawowych produktów, takich jak jajko, mąka, mleko czy olej.

Cały myk polega na tym, aby najpierw podsmażyć na patelni owoce, aby nabrały odpowiedniej miękkości i smaku, a w czasie, gdy owoce się prażą, wymieszać składniki na ciasto w jednej misce. Następnie rumiane jabłuszka zalewamy płynną masą i przykrywamy patelnię pokrywką, a cała reszta robi się już sama. Pracy więc jest tyle co nic, za to już po 15 minutach po domu roznosi się zapach domowego ciasta z jabłkami. Co więcej, po takim przepisie nie musicie zbyt dużo sprzątać, bo wystarczy tylko wymyć 1 miskę. Nie czekajcie więc ani chwili, tylko zobaczcie, jak zrobić ciasto jabłkowe ciasto z patelni krok po kroku.

ciasto z budyniem i jabłkami

Przepis na jabłkowe ciasto z patelni

Składniki:

  • 3-4 jabłka,
  • 1 jajko L
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 ml mleka,
  • 50 ml oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w cienkie plasterki. Następnie przekładamy plastry jabłek na patelnię dodajemy masło oraz cynamon i wszystko gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie robimy ciasto, mieszając jajka olejem i mlekiem. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko łączymy, aż ciasto będzie gładkie.

Reklama

Gotową masę wylewamy na podsmażone na patelni jabłka i lekko wyrównujemy łyżką. Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy całość przez około 12-15 minut. Po tym czasie ostrożnie przewracamy ciasto na drugą stronę i dosmażamy jeszcze przez około 3-5 minut.

Reklama
Reklama
Reklama