Kroję placki tortilli w cieknie paseczki i zalewam sosem. To danie dla leniwych smakuje obłędnie

W tym artykule:
- Co zrobić z tortilli, które już lekko wyschły?
- Szybki omlet z tortilli - dodatki
- Inne pomysły na placki tortilli
Gotowe tortille to świetna baza do przygotowania obiadu, gdy nie mamy czasu i pomysłu na wymyślne dania. Jest jednak z nimi jeden problem, a mianowicie to, że szybko wysychają. Jeśli więc otworzycie opakowanie i nie zdążycie zjeść wszystkich placków za jednym razem, to już po kilku dniach tortille obeschną, nawet jeśli dobrze je zapakujecie. Nie trzeba ich wtedy jednak wyrzucać, bo mogą się jeszcze przydać. Zobaczcie co zrobić z tortilli, które nie są na tyle miękkie, aby zawijać w nie jedzenie.
Co zrobić z tortilli, które już lekko wyschły?
Aby lekko podeschłe tortille zamieniły się w przepyszne danie, potrzebujecie jednie kilku jajek, odrobiny mleka i dobrej patelni. Proces przygotowania jest równie nieskomplikowany, co lista składników, bo wystarczy tylko pociąć placki tortilli w cienkie paseczki, wymieszać z rozmąconymi jajkami oraz odrobiną mleka i usmażyć z tego omlet.
Taka treściwa masa z kawałkami placków pozwoli już w kilka minut stworzyć idealnie zwarty i dobrze krojący się omlet, do którego można dorzucać wszelkie ulubione dodatki. W efekcie otrzymamy danie w duchu zero waste, bo robiąc taki przepis z łatwością wyczyścimy lodówkę ze wszystkiego tego, co akurat zalega na półkach. Zobaczcie, co można dodać do takiego omleta i koniecznie go przetestujcie.

Szybki omlet z tortilli - dodatki
Przepis na omlet z trotilli podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @samura_cooking, a poniżej znajdziecie krótkie wideo z dokładnym procesem przygotowania tego przysmaku oraz propozycjami dodatków. My od siebie polecamy jednak przetestować takie danie z dodatkiem drobno pokrojonych świeżych warzyw. Świetnie sprawdzą się do tego na przykład papryka, pieczarki, czerwona cebula lub cukinia.
Dobrym pomysłem będą też takie składniki jak czarne lub zielone oliwki, paseczki suszonych pomidorów lub garstka kaparów ze słoiczka. Fani mięs mogą z kolei dorzucić do środka pokrojoną kiełbasę, wędlinę, boczek wędzony, kabanosy, a nawet podsmażone mięso mielone. Sami wybierzcie to, co lubicie najbardziej lub to, co akurat macie w lodówce i przygotujcie ten prosty przysmak.
Źródło: Instagram
Inne pomysły na placki tortilli
Jeśli często kupujecie gotowe tortille lub regularnie robicie je sami i macie takie placki pod ręką, to powinniście poznać też inne pomysły na wykorzystanie ich w kuchni. Zamiast ciągle tylko zawijać je z mięsem, serem i sosem lub robić właśnie takie omlety jak powyżej, możecie też wyczarować wiele innych przysmaków.
Jednym z najciekawszych, a zarazem najprostszych pomysłów na placki tortilli są szybkie domowe chipsy. Gdy macie ochotę na coś do pochrupania przed telewizorem, a w szafkach akurat brakuje przekąsek, to wystarczy pokroić tortille w niewielkie kawałki, a następnie skropić je oliwą, posypać przyprawami i zapiec w piekarniku przez około 10 minut. W ten sposób powstaną kruche i złociste chipsy z tortilli, które posmakują każdemu.
Innym sprytnym pomysłem na ciekawą przystawkę są miniquiche z tortilli, czyli coś w pomiędzy kruchą tartą, a babeczką na słono. Zamiast pieczenia spodów musicie jednak tylko wyłożyć plackami tortilli metalową formę na muffinki, a następnie zapiec całość. Wystarczy dosłownie kwadrans, a urocze jadalne miseczki będą gotowe do wypełniania nadzieniami. Możecie pięknie zaserwować w ten sposób sałatki, pasty i różnego rodzaju farsze.
Ostatni kreatywny pomysł na tortille to pieczone rożki, wyglądające trochę jak wafelki do lodów. Aby je zrobić, musicie tylko pokroić placek tortilli na 3 różne trójkąty, a następnie zwinąć każdy z nich w kształt rożka i zapiec przez kilka minut w mocno rozgrzanym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy rożki do wystudzenia, a następnie wypełniamy tym, co lubimy najbardziej.


