Tak przygotowane śledzie zachwycają każdego nie tylko smakiem, ale i wyglądem, a sam przepis jest banalnie prosty i szybki. Co więcej, takie danie łączy dwa popularne przysmaki w jednym, więc zaoszczędzicie sobie pracy, serwując wszystko w jednej miseczce. Zobaczcie, o jakim przysmaku mowa i podajcie go w tym roku, a z pewnością nie pożałujecie.

Reklama

Szybki sposób na świąteczne danie 2w1

Mało kto wie, że warto ułożyć śledzie na przemian z gotowanymi warzywami i majonezem, a w ten sposób powstanie przepyszna warstwowa sałatka jarzynowa ze śledziem. Dzięki temu danie będzie nie tylko pyszne i sycące, ale przy okazji stanie się dekoracją świątecznego stołu. Tak przygotowane danie można podać zarówno w dużej przezroczystej salaterce, jak i przygotować małe porcje dla każdego gościa, serwując danie w szklaneczkach. Zobaczcie, jak zrobić sałatkę jarzynową ze śledziem i zaskoczcie gości przy wigilijnym stole.

Zobacz też: Od lat robię śledzie po litewsku. Z 4 dodatków 1 zaskakuje

Przepis na sałatkę jarzynową ze śledziem

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe w oleju a'la matjas,
  • 3 jajka na twardo,
  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • 2 ugotowane marchewki,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 cebula,
  • pół puszki groszku konserwowego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz i odrobina cukru do smaku.

Przygotowanie:

Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju, a następnie kroimy w kostkę. Ziemniaki, marchew, jajka i ogórki również kroimy w podobnej wielkości kawałki, cebulkę drobno siekamy, a groszek odsączamy z zalewy. W oddzielnej miseczce robimy sos, czyli mieszamy majonez z musztardą, solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Reklama

Każdy ze składników wsypujemy kolejno do szklaneczek, przekładając co drugi poziom cienką warstwą majonezu. Tak przygotowana warstwowa sałatka jarzynowa ze śledziem najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny.

Reklama
Reklama
Reklama