Kroję śledzie z warzywami i układam warstwowo. Mam 2 dania wigilijne w 1

Tak przygotowane śledzie zachwycają każdego nie tylko smakiem, ale i wyglądem, a sam przepis jest banalnie prosty i szybki. Co więcej, takie danie łączy dwa popularne przysmaki w jednym, więc zaoszczędzicie sobie pracy, serwując wszystko w jednej miseczce. Zobaczcie, o jakim przysmaku mowa i podajcie go w tym roku, a z pewnością nie pożałujecie.
Szybki sposób na świąteczne danie 2w1
Mało kto wie, że warto ułożyć śledzie na przemian z gotowanymi warzywami i majonezem, a w ten sposób powstanie przepyszna warstwowa sałatka jarzynowa ze śledziem. Dzięki temu danie będzie nie tylko pyszne i sycące, ale przy okazji stanie się dekoracją świątecznego stołu. Tak przygotowane danie można podać zarówno w dużej przezroczystej salaterce, jak i przygotować małe porcje dla każdego gościa, serwując danie w szklaneczkach. Zobaczcie, jak zrobić sałatkę jarzynową ze śledziem i zaskoczcie gości przy wigilijnym stole.

Przepis na sałatkę jarzynową ze śledziem
Składniki:
- 4 płaty śledziowe w oleju a'la matjas,
- 3 jajka na twardo,
- 3 ugotowane ziemniaki,
- 2 ugotowane marchewki,
- 4 ogórki kiszone,
- 1 cebula,
- pół puszki groszku konserwowego,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz i odrobina cukru do smaku.
Przygotowanie:
Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju, a następnie kroimy w kostkę. Ziemniaki, marchew, jajka i ogórki również kroimy w podobnej wielkości kawałki, cebulkę drobno siekamy, a groszek odsączamy z zalewy. W oddzielnej miseczce robimy sos, czyli mieszamy majonez z musztardą, solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Każdy ze składników wsypujemy kolejno do szklaneczek, przekładając co drugi poziom cienką warstwą majonezu. Tak przygotowana warstwowa sałatka jarzynowa ze śledziem najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny.

