Kroję ziemniaki w cienkie plasterki i zalewam wyrazistym sosem. Ten obiad nie ma konkurencji

W tym artykule:
- Jak zrobić najprostszą zapiekankę z ziemniaków?
- Zapiekanka ziemniaczana w ciekawszej wersji
- Zapiekanka ziemniaczana - przepis
Zapiekanka ziemniaczana to jeden z najprostszych i najtańszych pomysłów na sycący obiad dla całej rodziny. Mimo bazowych składników, można ją jednak przygotować w taki sposób, aby zachwycała wyglądem i smakiem. Wystarczy tylko zastosować jeden łatwy trik, a danie wyjdzie wam jak z najlepszej restauracji. Zobaczcie ten ciekawy przepis i od razu go zapiszcie, bo z pewnością będziecie wracali do niego niejeden raz.
Jak zrobić najprostszą zapiekankę z ziemniaków?
Pewnie wielu z was zna przepis na zapiekankę pasterską, albo taką recepturę jak zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, ale okazuje się, że podobne danie można zrobić jeszcze prościej. Potrzebujecie dosłownie 3 składników, czyli pokrojonych kartofli, jajek i śmietany. Do tego oczywiście niezbędne będą przyprawy. Oprócz soli i pieprzu warto tu sypnąć słodką mieloną paprykę, granulowany czosnek i świeże lub suszone zioła. Potem wystarczy już tylko ułożyć podgotowane ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, zalać je jajeczno-śmietankową masą z przyprawami i całość zapiec.
Bazowy przepis na zapiekankę ziemniaczaną można dodatkowo podkręcić, aby danie było jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące. Jakie składniki do zapiekanki ziemniaczanej warto wybierać? Świetnie sprawdzą się tutaj różnego rodzaju kiełbasy i wędliny, warzywa, takie jak papryka, cebula, czosnek, czy pomidory, a także starty żółty ser. Wszystko wystarczy włożyć do jednej formy i zalać prostym sosem, ale jeśli macie ochotę na pięknie prezentujące się danie, to możecie zastosować jeszcze 1 prosty trik. Dzięki niemu zapiekanka ziemniaczana będzie prezentowała się sto razy bardziej apetycznie.

Zapiekanka ziemniaczana w ciekawszej wersji
Aby zapiekanka ziemniaczana nie tylko smakowała genialnie, ale i cieszyła oko, zamiast kroić ziemniaki na kawałki, lepiej zrobić z nich cieniutkie plasterki i ułożyć ciasno obok siebie. W tym celu najłatwiej będzie pociąć kartofle mandoliną lub zwykłą obieraczką do warzyw, a wtedy uzyskamy idealnie cienkie krążki, które będzie można estetycznie wyłożyć w naczyniu.
Gdy mamy już takie ziemniaczane plasterki, zalewamy je prostym sosem i posypujemy parmezanem, a całą resztę zrobi już za nas piekarnik. Ten prosty przepis podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @madamerobots. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo ze sposobem przygotowania krok po kroku.
Zapiekanka ziemniaczana - przepis
Składniki:
- 7 dużych ziemniaków,
- 5 jaj,
- 1,5 szklanki śmietanki kremówki,
- 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku,
- 100 gramów roztopionego masła,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki czarnego pieprzu,
- ćwierć szklanki bułki tartej,
- 100 g tartego parmezanu,
- posiekany szczypiorek.
Przygotowanie:
- Na początku rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (można też w tym celu użyć air fryera, a wtedy ustawiamy temperaturę na 180 stopni).
- Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je na cienkiutkie plasterki obieraczką do warzyw lub specjalną mandoliną. Gotowe plastry układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym i posypujemy drobno posiekanych szczypiorkiem.
- W oddzielnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki na sos. Powstałą mieszankę wylewamy na plastry ziemniaków i posypujemy całość tartym parmezanem.
- Gotowa zapiekanka ziemniaczana powinna być już tylko przykryta folią aluminiową i tak wstawiamy ją do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy folię i dopiekamy danie jeszcze przez 30 minut, aby pięknie zarumieniło się z wierzchu.
Źródło: Instagram.com/madamerobots/


