Kruche ciasto bez grama cukru pasuje pod każdy krem. Proporcja 1:2:3 jest tu kluczowa

W tym artykule:
- Jak zrobić kruche ciasto bez cukru?
- Czym zastąpić cukier w przepisie na kruche ciasto?
- Najlepsze kruche ciasto - zapamiętajcie metodę 1:2:3
- Przepis na kruche ciasto bez cukru
Kto powiedział, że owoce pod kruszonką czy kruche ciasto z truskawkami, borówkami czy malinami musi być kalorycznym i tuczącym deserem? Gdy przygotujecie chrupiący spód bez dodatku cukru i wykorzystacie świeże, naturalnie słodkie owoce, otrzymacie genialny przysmak, który można zajadać bez wyrzutów sumienia. Zobaczcie, jak zrobić kruche ciasto bez cukru i nie odmawiajcie sobie deserów.
Jak zrobić kruche ciasto bez cukru?
Aby przygotować kruche ciasto bez grama cukru, najlepiej wybrać francuski przepis na pâte brisée. To idealny rodzaj ciasta zarówno do wypieków na słono, jak i do wszelkiego rodzaju deserów z owocami. Powstaje on na bazie mąki, jajka i tłuszczu, a czasem dodaje się do tego jeszcze odrobinę wody. Jeśli jednak macie ochotę na słodkie kruche ciasto bez cukru, możecie również przygotować taką opcję z łatwością.
Czym zastąpić cukier w przepisie na kruche ciasto?
Przepis na kruche ciasto wcale nie wymaga dodatku cukru, bo ten składnik możemy łatwo zastąpić zdrowszymi alternatywami. Wśród nich wymienić można takie zamienniki jak ksylitol, erytrol czy stewia. Każde z tych słodzideł świetnie pasuje do ciasta, ale erytrol i ksylitol warto wcześniej zmielić w młynku na gładki puder. Dzięki temu słodzidło lepiej połączy się z masłem i mąką, tworząc gładką i jednolitą masę. Po upieczeniu ciasto kruche bez cukru będzie tak samo smaczne jak klasyczne i prawdopodobnie nikt nie zorientuje się, że w składnikach zaszła jakakolwiek zmiana.

Źródło: Getty/iStock
Najlepsze kruche ciasto - zapamiętajcie metodę 1:2:3
Gdy mamy już pod ręką słodzidło, sam proces przygotowania nie będzie różni się niczym od klasycznej receptury na kruche ciasto. Zawsze podstawową zasadą są tu odpowiednie proporcje, a najlepiej stosować starą, sprawdzoną zasadę naszych babć 1:2:3. Jeśli jeszcze nie znacie tego patentu, to koniecznie zapamiętajcie, że 1:2:3 to idealny stosunek słodzidła, tłuszczu i mąki. Na każde 100 g erytrolu czy ksylitolu używamy więc 200 g masła i 300 g mąki.
Do tego podstawowego trio warto jednak dorzucić jeszcze żółtko, które dobrze sklei całość oraz opcjonalnie odrobinę kwaśnej, gęstej śmietany. Niektórzy sypią też odrobinkę soli, która dodatkowo podkręca słodycz ciasta i sprawia, że jego smak jest idealnie zbalansowany.
Gdy będziecie robili kruche ciasto bez cukru według takich miar, po upieczeniu z pewnością wyjdzie ono doskonale chrupiące i dosłownie samo rozpłynie się w ustach. Spróbujcie sami, a wszelkie ciasta i desery na takim spodzie będzie można jeść bez ograniczeń.

Przepis na kruche ciasto bez cukru
Składniki:
- 300 g mąki,
- 200 g masła,
- 100 g erytrolu,
- 1 żółtko jaja,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- mała szczypta soli.
Przygotowanie:
Erytrol mielimy w młynku na gładki puder, a następnie mieszamy z mąką i solą. Dodajemy też śmietanę, żółtko oraz zimne masło pokrojone w małą kostkę. Najpierw siekamy całość nożem, a dopiero pod koniec krótko wyrabiamy masę w dłoniach. Gotowe kruche ciasto bez cukru owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu kruche ciasto pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut.

