Kruche ciasto formuję w kulki i mam coś lepszego niż szarlotka. 2x szybciej niż pieczenie całej blachy

W tym artykule:
- Jak zrobić ciasteczka szarlotki?
- Jak formować ciasteczka? Sprytny patent na idealnie równe wgłębienia
- Prosty przepis na ciasteczka szarlotki
Jeśli lubicie wypieki z jabłkami i często "chodzi za wami" domowa szarlotka, to ten przepis będzie dla was strzałem w dziesiątkę. Na Instagramie podpatrzyliśmy proste ciasteczka z jabłkami i kruszonką, które smakują jak popularne ciasto jabłkowe, ale są znacznie szybsze w przygotowaniu, bo piecze się je znacznie krócej niż całą blachę ciasta. Nie trzeba więc już czekać godzinę, aż całą blacha ciasta będzie gotowa do wyjęcia z piekarnika, a potem wystygnie, żeby móc ją pokroić na porcje. Zobaczcie, jak zrobić tę miniaturową wersję ulubionego wypieku i koniecznie przetestujcie ten przepis.
Jak zrobić ciasteczka szarlotki?
Przepis na ciasteczka szarlotki jest całkiem prosty i wymaga tylko podstawowych składników. Najpierw szykujemy klasyczne ciasto kruche i prostą kruszonkę, a w międzyczasie, gdy te się chłodzą w lodówce, bierzemy się za proste nadzienie jabłkowe z korzennym aromatem. W tym celu przydadzą się nie tylko chrupiące jabłka, ale i zestaw przypraw w postaci cynamonu, imbiru i kardamonu. To właśnie dzięki tym nutom gotowe ciasteczka szarlotkowe zachwycą wyrazistym smakiem, a ich obłędny zapach będzie czuć w całym domu.

Jak formować ciasteczka? Sprytny patent na idealnie równe wgłębienia
Wracając jednak do ciasta kruchego, warto zastosować na nie prosty trik. Chodzi o to, aby najpierw podzielić je na niewielkie porcje i uformować w kuleczki, a następnie sięgnąć po drewniany tłuczek do ucierania ciasta czy gniecenia ziemniaków. Wielu z nas ma to kuchenne akcesorium w szufladzie, ale nie wie, że świetnie sprawdza się ono do formowania ciasteczek, w których ma zostać umieszczone nadzienie. Wystarczy tylko spłaszczyć każdą kulkę ciasta kulką na końcu tłuczka, a wtedy w kilka sekund stworzymy idealny kształt spodów do mini szarlotek z nadzieniem.
Ten patent , jak i cały przepis na ciasteczka szarlotki, podpatrzyliśmy na instageramowym profilu @onatugotuje. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników i krótkie wideo, na którym widać zachwycający efekt końcowy.
Prosty przepis na ciasteczka szarlotki
Składniki:
na ciasto kruche:
- 200 g zimnego masła,
- 2 żółtka jaj,
- 300g mąki typu 450,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki śmietany 18%.
na nadzienie jabłkowe:
- 3 jabłka szara reneta,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- pół łyżeczki mielonego imbiru,
- pół łyżeczki mielonego kardamonu.
na kruszonkę:
- 60 g mąki pszennej,
- 80 g masła,
- 60 g cukru.
Przygotowanie:
- Na początku zagniatamy ciasto kruche, a następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Potem, w innym naczyniu szykujemy szybką kruszonkę i również wkładamy ją do lodówki.
- Gdy obie masy się chłodzą przystępujemy do robienia jabłkowego nadzienia. W tym celu obieramy jabłka i ścieramy je na tarce, a potem podsmażamy przez 5 minut na patelni razem z cukrem i wszystkimi przyprawami. Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.
- Z lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto kruche i dzielimy je na 20 równych części. Każdą z nich formujemy w kulkę i układamy na blaszce, wyłożonej pergaminem. Następnie chwytamy za drewniany tłuczek z kulistą końcówką, wkładamy go do mąki, a potem dociskamy nim każdą kulkę, robiąc równiutkie wgłębienia na jabłkowy farsz.
- Tak przygotowane ciasteczka wypełniamy jabłkowym farszem, a na końcu wyciągamy z lodówki kruszonkę i posypujemy nią mini szarlotki.
- Gotowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut. Po upieczeniu całość studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: Instagram.com/onatugotuje/


