W tym artykule:

  1. Jak zrobić ciasteczka szarlotki?
  2. Jak formować ciasteczka? Sprytny patent na idealnie równe wgłębienia
  3. Prosty przepis na ciasteczka szarlotki
Reklama

Jeśli lubicie wypieki z jabłkami i często "chodzi za wami" domowa szarlotka, to ten przepis będzie dla was strzałem w dziesiątkę. Na Instagramie podpatrzyliśmy proste ciasteczka z jabłkami i kruszonką, które smakują jak popularne ciasto jabłkowe, ale są znacznie szybsze w przygotowaniu, bo piecze się je znacznie krócej niż całą blachę ciasta. Nie trzeba więc już czekać godzinę, aż całą blacha ciasta będzie gotowa do wyjęcia z piekarnika, a potem wystygnie, żeby móc ją pokroić na porcje. Zobaczcie, jak zrobić tę miniaturową wersję ulubionego wypieku i koniecznie przetestujcie ten przepis.

Jak zrobić ciasteczka szarlotki?

Przepis na ciasteczka szarlotki jest całkiem prosty i wymaga tylko podstawowych składników. Najpierw szykujemy klasyczne ciasto kruche i prostą kruszonkę, a w międzyczasie, gdy te się chłodzą w lodówce, bierzemy się za proste nadzienie jabłkowe z korzennym aromatem. W tym celu przydadzą się nie tylko chrupiące jabłka, ale i zestaw przypraw w postaci cynamonu, imbiru i kardamonu. To właśnie dzięki tym nutom gotowe ciasteczka szarlotkowe zachwycą wyrazistym smakiem, a ich obłędny zapach będzie czuć w całym domu.

szarlotka

Jak formować ciasteczka? Sprytny patent na idealnie równe wgłębienia

Wracając jednak do ciasta kruchego, warto zastosować na nie prosty trik. Chodzi o to, aby najpierw podzielić je na niewielkie porcje i uformować w kuleczki, a następnie sięgnąć po drewniany tłuczek do ucierania ciasta czy gniecenia ziemniaków. Wielu z nas ma to kuchenne akcesorium w szufladzie, ale nie wie, że świetnie sprawdza się ono do formowania ciasteczek, w których ma zostać umieszczone nadzienie. Wystarczy tylko spłaszczyć każdą kulkę ciasta kulką na końcu tłuczka, a wtedy w kilka sekund stworzymy idealny kształt spodów do mini szarlotek z nadzieniem.

Ten patent , jak i cały przepis na ciasteczka szarlotki, podpatrzyliśmy na instageramowym profilu @onatugotuje. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników i krótkie wideo, na którym widać zachwycający efekt końcowy.

Prosty przepis na ciasteczka szarlotki

Składniki:

na ciasto kruche:

  • 200 g zimnego masła,
  • 2 żółtka jaj,
  • 300g mąki typu 450,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany 18%.

na nadzienie jabłkowe:

  • 3 jabłka szara reneta,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu.

na kruszonkę:

  • 60 g mąki pszennej,
  • 80 g masła,
  • 60 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Na początku zagniatamy ciasto kruche, a następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Potem, w innym naczyniu szykujemy szybką kruszonkę i również wkładamy ją do lodówki.
  2. Gdy obie masy się chłodzą przystępujemy do robienia jabłkowego nadzienia. W tym celu obieramy jabłka i ścieramy je na tarce, a potem podsmażamy przez 5 minut na patelni razem z cukrem i wszystkimi przyprawami. Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.
  3. Z lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto kruche i dzielimy je na 20 równych części. Każdą z nich formujemy w kulkę i układamy na blaszce, wyłożonej pergaminem. Następnie chwytamy za drewniany tłuczek z kulistą końcówką, wkładamy go do mąki, a potem dociskamy nim każdą kulkę, robiąc równiutkie wgłębienia na jabłkowy farsz.
  4. Tak przygotowane ciasteczka wypełniamy jabłkowym farszem, a na końcu wyciągamy z lodówki kruszonkę i posypujemy nią mini szarlotki.
  5. Gotowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut. Po upieczeniu całość studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Reklama

Źródło: Instagram.com/onatugotuje/

szarlotka piernikowa
Reklama
Reklama
Reklama