W tym artykule:

  1. Jak zrobić kruche ciasto bez masła? Wykorzystajcie zwykły olej
  2. Kruche ciasto na oleju - o tym trzeba pamiętać
  3. Apple pie na kruchym cieście na oleju - przepis
Reklama

Zastanawialiście się kiedyś, czy do ciasta kruchego można dodać olej zamiast masła? Okazuje się, że tak i to bez żadnego problemu. Tak przygotowany kruchy spód, ciasteczka, czy tarta będą smakowały wyśmienicie, a dodatkowo wyjdą nam o wiele taniej. Jedyne, o czym musicie tu pamiętać to kwestia odpowiednich proporcji, a te znajdziecie w przepisie poniżej.

Jak zrobić kruche ciasto bez masła? Wykorzystajcie zwykły olej

Tradycyjny przepis na kruche ciasto musi zawierać złote trio, czyli mąkę, cukier i tłuszcz. W roli tego ostatniego składnika najczęściej występuje masło, jednak wiele osób robi też kruche ciasto na margarynie czy nawet smalcu. My jednak idziemy jeszcze o krok dalej i proponujemy prosty przepis na kruche ciasto na oleju, które nie jest tak popularne jak to maślane, a zdecydowanie warto je przetestować.

Po pierwsze, tak przygotowany wypiek wychodzi o wiele taniej, gdyż kostka masła potrafi teraz kosztować 7-8 złotych, a ćwierć szklanki oleju wyniesie was zdecydowanie mniej. Co więcej, do tego przepisu nie musicie już używać żółtka jaja, więc koszt takiego wypieku będzie ułamkiem ceny klasycznej masy na jajkach i maśle.

Drugim powodem dla którego warto sięgnąć po taką wersję jest to, że wypiek przygotowany na bazie oleju dłużej zachowuje świeżość, więc nie zmięknie tak szybko jak klasyczne ciasto kruche na maśle. Gotowe kruche ciasto na oleju świetnie sprawdzi się więc do różnego rodzaju spodów na ciasta takie jak jabłecznik, pleśniak, czy słodkie i słone tarty.

kruche ciasto

Kruche ciasto na oleju - o tym trzeba pamiętać

Zastanawiacie się, czy kruche ciasto na oleju ma taką samą konsystencję, co to maślane? Struktura wypieku będzie nieco inna, gdyż płynny tłuszcz z butelki zachowuje się nieco inaczej niż twarde, schłodzone masło w kostce i sprawia to, że ciasto kruche na oleju jest nieco twardsze i odrobinę mniej chrupiące niż klasyczna wersja na maśle, jednak niektórzy oczekują właśnie takiego efektu i sprawdzi się to u nich idealnie.

Należy też pamiętać, że proporcje na kruche ciasto z olejem różnią się od klasycznej zasady 3:2:1 (300 g mąki, 200 g masła i 100 g cukru) i w tym przypadku trzeba pilnować właściwego stosunku oleju do innych składników.

Zobaczcie więc sprawdzony przepis pochodzący z bloga pysznadieta.blogspot.com. Tutaj kruche ciasto na oleju występuje z nadzieniem jabłkowym i apetyczną kratką na wierzchu.

ciasto kruche

Apple pie na kruchym cieście na oleju - przepis

Składniki:

na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki wody,
  • niepełna szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy.

na nadzienie:

  • 3 jabłka,
  • około 2 łyżki bułki tartej lub otrębów pszennych,
  • opcjonalnie: 1 łyżka dżemu morelowego lub brzoskwiniowego.

Przygotowanie:

  1. Składniki na kruche ciasto wyróbcie na jednolitą masę i rozwałkujcie ją na blacie podsypanym mąką.
  2. Tak przygotowane ciasto wyłóżcie na natłuszczoną foremkę (odrobinę zostawcie na stworzenie kratki) i podsypcie bułką tartą lub otrębami.
  3. Na to zetrzyjcie na tarce obrane jabłka, a na wierzchu ułóżcie kratkę z cienkich paseczków pozostałego rozwałkowanego ciasta.
  4. Tak przygotowane kruche ciasto z jabłkami pieczcie w 200 stopniach przez około 40 minut. Opcjonalnie, na ostatnich 10 minut przed końcem pieczenia możecie posmarować wierzch ciasta dżemem brzoskwiniowym bądź morelowym, a wtedy kratka pięknie się zarumieni.
Reklama

Źródło: pysznadieta.blogspot.com

formowanie ciasta
Reklama
Reklama
Reklama