W tym artykule:

  1. Składniki na pierogi na kruchym cieście
  2. Jak zrobić pierogi na kruchym cieście?
Reklama

Pierogi z kruchego ciasta, brzmi dziwnie? Na pewno niestandardowo. Ale po pierwszej próbie, będziecie wracać do nich regularnie. Można je jeść na ciepło lub na zimno, dlatego to też świetna propozycja na wynos. Poniżej znajdziecie przepis na wersję wegetariańską. Jeśli to wam nie odpowiada, dodajcie od razu przesmażoną, pokrojoną drobno, pierś z kurczaka lub dobrej jakości kiełbasę. Testujcie też inne nadzienia, również te na słodko.

Składniki na pierogi na kruchym cieście

Ciasto:

  • 260 g mąki pszennej, typ 450 (2 szklanki)
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • gęsta śmietana

Nadzienie:

  • 2 szt. papryki
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek białych lub brązowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka majeranku
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania kruchych pierogów
Reklama

Jak zrobić pierogi na kruchym cieście?

  1. Mąkę przesiejcie do miski, na czysty blat lub na stolnicę. Usypcie z niej stożek, robiąc wgłębienie na środku. Wkrójcie bardzo zimne masło, zazwyczaj kroi się je w kosteczkę. Wbijcie też 1 jajko, dosypcie sól i proszek do pieczenia, dodajcie też 2 łyżki gęstej śmietany. Wszystkie składniki zgniećcie na szybko, żeby nie zagrzało się za bardzo od naszych dłoni. Możecie to zrobić klasycznie, czyli ręcznie albo mikserem planetarnym (lub zwykłym) ze specjalną końcówką (hakiem) do tego rodzaju ciasta. Opcja mechaniczna jest o wiele szybsza, nie potrwa dłużej niż 5 minut.
  2. Jeśli chodzi o śmietanę, to sami musicie wyczuć jej ilość, ciasto powinno wyjść elastyczne i podatne na formowanie. Dlatego w razie potrzeby, możecie dołożyć jej więcej, jeśli przesadziliście w drugą stronę, to dosypcie więcej mąki.
  3. Gotowe kruche ciasto uformujcie w kulę. Owińcie je folią spożywczą i wsadźcie je do lodówki na 30 minut, niektórzy trzymają je w środku przez całą godzinę. Jeśli bardzo wam się spieszy, to możecie je też wsadzić na 15 minut do zamrażalnika.
  4. Cebulę obierzcie z łupin. Papryki umyjcie i usuńcie gniazda. Pokrójcie je wszystkie w dość drobną kostkę.
  5. Pieczarki dokładnie oczyśćcie. Małych, świeżych i jędrnych nie musicie obierać. Wystarczy, że umyjecie je bardzo dokładnie. Gotowe zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.
  6. Na patelni rozgrzejcie masło (można zamienić je na olej roślinny, rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy). Wrzućcie cebulę i papryki, podsmażcie je na niezbyt dużym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dołóżcie pieczarki i smażcie przez kolejne 10 minut.
  7. Dosypcie majeranek, pieprz ziołowy i sól. Dokładnie wymieszajcie i zdejmijcie patelnię z ognia, odstawcie ją na bok do ostudzenia.
  8. Do zimnego farszu wbijcie 1 jajko, połączcie je z pozostałymi składnikami. Dla pewności możecie je wcześniej rozbełtać i wlać je do podsmażonych warzyw.
  9. Stolnicę lub czysty blat podsypcie mąką. Przełóżcie ciasto i rozwałkujcie je na cienki placek, podobnie jak to się robi ze standardowym ciastem na pierogi. Szklanką (lub innym waszym ulubionym sposobem) wytnijcie kółeczka.
  10. Piekarnik rozgrzejcie do 180 stopni Celsjusza, w trybie pieczenia góra-dół.
  11. Na każdym kawałku połóżcie porcję farszu. Ciasto złóżcie na pół, powinno zakrywać całe nadzienie. Brzegi zlepcie dokładnie, możecie zrobić ozdobną falbankę lub przycisnąć je widelcem, tylko uważajcie, żeby nie porobić dziurek w cieście, inaczej farsz się łatwo przez nie wydostanie.
  12. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. Przełóżcie na nią pierogi, możecie je też układać, bezpośrednio po zlepieniu kolejnych sztuk. Zachowajcie między nimi niewielki odstęp, powinny trochę wyrosnąć, ale na pewno nie tak, jak ciasto drożdżowe.
  13. Do miseczki wbijcie ostatnie jajko, może być też samo żółtko lub białko, jeśli zostało wam z innych wypieków. Rozbełtajcie je dokładnie. Dodatkowo możecie wlać jeszcze łyżkę mleka, ale nie jest to oczywiście konieczne. Tak przygotowane pierogi na kruchym cieście, włóżcie do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Podawajcie z sosem czosnkowym lub słodko-kwaśnym, sprawdzi się też do tego lekka sałatka z winegretem.
Reklama
Reklama
Reklama