Kruche ciasto robię na szklanki i zawsze się udaje. Tej metody nauczyła mnie mama

W tym artykule:
- Jaka jest najlepsza mąka do kruchego ciasta?
- Jakie proporcje na kruche ciasto? Zastosujcie metodę na szklanki
- Prosty przepis na kruche ciasto
- Najlepsze przepisy z ciasta kruchego
Gdy perfekcyjnie umiecie robić kruche ciasto, większość ciast nie ma już przed wami tajemnic. Taki chrupiący spód czy kruszonką jest bowiem bazą do takich przysmaków jak pleśniak, szarlotka, tarta z budyniem, czy kruche ciasto ze śliwkami. Ponadto można z niego robić różnego rodzaju ciasteczka, rogaliki, rurki, babeczki czy tartaletki, a to dalej nie koniec pomysłów na kruche wypieki. Zobaczcie więc sprawdzony przepis na szklanki, a dzięki niemu kruche ciasto wyjdzie wam perfekcyjnie za każdym razem.
Jaka jest najlepsza mąka do kruchego ciasta?
Zanim przejdziemy jednak do dokładnych proporcji na ciasto kruche, zacznijmy od wyboru odpowiedniej mąki. Wiele osób z przyzwyczajenia sięga po zwykłą mąkę pszenną typu 450, ale w tym przypadku idealna będzie mąka krupczatka. Jej grudkowata struktura idealnie sprawdza się go przygotowania zwartek masy, która potem pięknie się formuje w dłoniach czy wałkiem, a następnie genialnie zapieka się na chrupko.
A jeśli nie macie mąki krupczatki, a koniecznie chcecie zrobić kruche ciasto tu i teraz, to dodajcie do mąki pszennej odrobinę mąki ziemniaczanej, a wtedy efekt będzie znacznie lepszy. Najprościej będzie zachować tu proporcje 5:1, czyli 5 części mąki pszennej na 1 część mąki ziemniaczanej.
Jakie proporcje na kruche ciasto? Zastosujcie metodę na szklanki
Gdy macie już mąkę, zostaje już tylko żółtko, zimne masło oraz cukier i lista składników jest kompletna. Najważniejsze są tu jednak proporcje, w jakich połączycie te produkty, a wbrew pozorom wcale nie musicie precyzyjnie odmierzać gramatury każdego z nich. Wystarczy skorzystać z metody na szklankę, czyli dodać 2,5 szklanki mąki na 1 szklankę cukru i 1 kostkę masła. Do tego parę żółtek jaj i odrobina soli do smaku, a w razie gdyby ciasto było nieco zbyt sypkie, możecie dolać kilka łyżek bardzo zimnej wody. Zobaczcie poniżej dokładny przepis i spróbujcie upiec kruche ciasto na szklanki we własnych kuchniach.

Prosty przepis na kruche ciasto
Składniki:
- 200 g masła,
- 3 żółtka jaj,
- 2,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: 2 łyżki bardzo zimnej wody.
Przygotowanie:
- Zimne masło pokrójcie w małą kostkę i wrzućcie do dużej miski. Następnie dodajcie do tego żółtka jaj, cukier i sól oraz mąkę. Zacznijcie szybko zagniatać całość w dłoniach, a jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta i ciasto nie będzie chciało zlepić się w kulkę, dodajcie 2-3 łyżki bardzo zimnej wody.
- Wyrobione kruche ciasto owińcie w folię spożywczą lub włóżcie do woreczka i schowajcie do lodówki na co najmniej 40 minut, a najlepiej nawet na godzinę. Jeśli jednak goni was czas i nie możecie tyle czekać, skorzystajcie z zamrażarki i schowajcie tam ciasto kruche na 15-20 minut.
- Schłodzoną masę cienko rozwałkujcie i wylepcie nią spód blachy. Potem nakłujcie całą powierzchnię ciasta widelcem i włóżcie blachę do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.
- Ciasto kruche wypełnijcie ulubionymi owocami, kremem budyniowym, czy innym wybranym nadzieniem, a potem pieczcie przez około 50 minut.
- Gotowy wypiek wyjmijcie z piekarnika i odstawcie do całkowitego wystudzenia, a dopiero później krójcie na porcje.

Najlepsze przepisy z ciasta kruchego
Gdy macie zagniecione i schłodzone kruche ciasto, możecie przyszykować z niego wiele przepysznych deserów. Jedne z najlepszych receptur to:
- kruche ciasteczka,
- krucha ciasto z owocami,
- kruche ciasto z wiśniami i bezą,
- tarta z wiśniami,
- kruchy placek z mirabelkami i kruszonką,
- kruchy placek z jabłkami,
- kruche ciasto z gruszkami,
- tarta z agrestem,
- kruche ciasto z kruszonką,
- kruche babeczki z kremem i kiwi,


