Kruche ciasto robię zasadą 3M. Wychodzi idealne pod każdy owoc i krem

W tym artykule:
- Jak zrobić kruche ciasto? Metoda 3x nigdy nie zawodzi
- Prosty przepis na ciasto kruche metodą 3M
- Jakie nadzienie do ciasta kruchego?
Kruche ciasto to jeden z podstawowych przepisów, jaki powinien znać każdy miłośnik deserów i nie tylko. W końcu można z niego przygotować mnóstwo przepysznych ciast, ciasteczek, rogalików, czy kruchych tart z przeróżnymi farszami na słono i na słodko. Trzeba tylko zagnieść taką mieszankę w odpowiednich proporcjach i z właściwych składników, a to wcale nie jest takie oczywiste. Najlepiej więc trzymać się sprawdzonej zasady 3M, a wtedy ciasto kruche po upieczeniu zachwyci każdego.
Jak zrobić kruche ciasto? Metoda 3x nigdy nie zawodzi
Klasyczny przepis na kruche ciasto przygotowuje się z zimnego masła, pszennej mąki i cukru. Najczęściej stosowaną proporcją tych składników jest 3:2:1, czyli 3 części mąki na 2 części masła i 1 część cukru. Niektórzy dodają do tego jeszcze żółtko jajka lub odrobinę kwaśnej śmietany bądź zimnej wody. Mało kto jednak skupia się na samej mące, a okazuje się, że to właśnie tutaj jest klucz do sukcesu. Nie wszyscy wiedzą, że aby ciasto kruche miało idealną konsystencję i pięknie zapiekało się w piekarniku warto zamienić zwykłą mąkę pszenną na mieszankę 3 mąk - pszennej, krupczatki i ziemniaczanej.
Liczą się tu jednak dokładne ilości każdego z tych sypkich składników, dlatego zapamiętajcie, aby dodać dokładnie 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 szklankę krupczatki i 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej. Do tego jeszcze tylko kostka masła, 3 żółtka jaj oraz trochę kwaśnej śmietany, łyżka cukru pudru i proszku do pieczenia, a powstanie najpyszniejsza masa na wszelkiego rodzaju wypieki.

Prosty przepis na ciasto kruche metodą 3M
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka krupczatki,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 3 żółtka jaj,
- 1 kostka masła,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszajcie 3 mąki, a następnie dodajcie do nich proszek do pieczenia oraz cukier puder.
- Następnie do suchych składników dorzućcie pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz śmietanę i wszystko szybko zagniećcie na gładkie ciasto.
- Kruche ciasto owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na godzinę. Jeśli macie mało czasu, możecie wrzucić je na 20 minut do zamrażarki.
- Schłodzone ciasto kruche rozwałkujcie, wylepcie nim blachę i zróbcie na całej powierzchni dziurki widelcem.
- Kruchy spód pieczcie w 180 stopniach przez około 20 minut, a następnie wypełnijcie go ulubionymi owocami lub dowolnym kremem.

Jakie nadzienie do ciasta kruchego?
Kruchy spód z powyższego przepisu możecie wypełniać wszelkimi dodatkami, aby za każdym razem uzyskać inny deser. Oczywiście świetnie sprawdzą się tutaj wszelkiego rodzaju owoce, a w szczególności sezonowe jabłka, gruszki i śliwki. Oprócz tego kruche ciasto świetnie smakuje z gęstymi, aksamitnymi kremami, na przykład z serka mascarpone, na bazie bitej śmietany lub z budyniem. Pysznym, prostym i tanim dodatkiem będzie też klasyczny krem z kaszy manny, jaki robiły kiedyś nasze mamy i babcie.
Co więcej, z tak przygotowanego ciasta można przygotować też różnego rodzaju smakołyki na jeden kęs, takie jak kruche rogaliki z różnego rodzaju nadzieniami, kruche ciasteczka z marmoladą lub cukrem na wierzchu, czy chrupiące rurki wypełnione ulubionym kremem. Z takiej masy przygotujecie też urocze mini kruche babeczki, które idealnie sprawdzą się jako elegancka przekąska na imprezę.


