Kruche ciasto rządzi się żelaznymi zasadami. Każdy cukiernik zna proporcję 1:2:3 na pamięć i nic nie zmienia

W tym artykule:
- Kruche ciasto - podstawowe zasady
- Składniki na kruche ciasto
- Jak przygotować kruche ciasto
- Przepisy z kruchym ciastem
Kruche ciasto jest bazą do wielu wypieków. Przepis od wieków się nie zmienił i taki sam stosowały nasze mamy, babcie i prababcie. Ciasto kruche ma bardzo szerokie zastosowanie zarówno w cukiernictwie jak i innych potrawach. Mimo, że jest proste w wykonaniu, czasami nie wychodzi takie, jakbyśmy chcieli. Warto więc poznać żelazne zasady przygotowywania ciasta kruchego, by zawsze otrzymać wypiek idealny. Jak się robi kruche ciasto? Wyjaśniamy wszystkie niejasności. Jeśli będziecie pamiętać o tych zasadach, zawsze otrzymacie idealnie wypieczone i kruche wypieki.
Kruche ciasto - podstawowe zasady
Kruche ciasto robi się z 3 składników: to mąka, masło i cukier. To wystarczy, by otrzymać bazę do ciast, tart i innych wypieków. Aby jednak wyszło idealne trzeba pilnować żelaznej zasady 1:2:3. Co to oznacza w praktyce? Nic innego, jak stosunek cukru, do masła i mąki. Czyli na 1 część cukru przypadają 2 części masła i 3 części mąki. Mówiąc prościej, trzeba połączyć np. 100 g cukru, 200 g masła i 300 g mąki. Ta zasada jest tak prosta, że nie trzeba jej nawet zapisywać. Jednak by kruche ciasto się udało trzeba pamiętać o jeszcze kilku ważnych sprawach.
Składniki na kruche ciasto
Mąka
Na kruche ciasto wybierzcie zwykłą mąkę pszenną lub mąkę krupczatkę.
Tłuszcz
Oczywiście najlepsze jest masło, o zawartości tłuszczu 82%. Takie stosowały nasze babcie i wiedziały co robią. Miały też swój sekret i niewielką ilość masła zastępowały smalcem. To sprawiało, że ciasto było bardziej delikatne. Nie próbujcie robić ciasta z margaryną. Zamiast chrupiącego ciasta otrzymacie miękkie i lepkie.
Cukier
Najlepiej wybrać cukier puder. Sprawi, że ciasto szybko się połączy, a cukier nie skarmelizuje w trakcie pieczenia. Jeśli nie macie pod ręką cukru pudru, możecie zmielić zwykły cukier kryształ. Można też użyć bardzo drobnego zwykłego cukru.
Jajka (żółtko)
Ten składnik nie jest niezbędnie konieczny do przygotowania kruchego ciasta, ale dodatek żółtka pozytywnie wpłynie na kruchość ciasta. Całe jajko może spowodować, że ciasto wyjdzie twarde. Zamiast jajka można dodać niewielką ilość wody, by ciasto szybciej się związało.
Ważne
Wszystkie składniki muszą być zimne, i ta zasada jest niezmienna.
Jak przygotować kruche ciasto
- Ciasto wyrabiamy krótko. Jedynie do połączenia się składników. Kruche ciasto nie lubi ciepłej temperatury, wiec najlepiej siekać masło z mąką nożem i dopiero na koniec szybko zagnieść wszystkie składniki. Warto zadbać, by dłonie tez były chłodne. Jeśli zbyt mocno "ogrzejemy" ciasto podczas wyrabiania, wyjdzie twarde po upieczeniu, a dodatkowo może się zdeformować.
- Po zagnieceniu ciasto owijamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki na ok 1 h.
- Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto do odpowiedniego kształtu, wkładamy do foremki i jeszcze raz umieszczamy w lodówce, by mocno się schłodziło. Trzeba pamiętać, żeby nie podsypywać za dużo mąki, bo ciasto po upieczeniu wyjdzie twarde.
- Przed włożeniem ciasta do piekarnika należy je nakłuć widelcem na całej powierzchni.
- Kruche ciasto pieczemy w temperaturze od 170 do 200 stopni C. Taki zakres zależy od grubości i wielkości ciasta. Czas pieczenia to ok. 25 minut.
- Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Pyszne kruche wypieki możecie przygotować również z pomocą air fryer'a:

Przepisy z kruchym ciastem
Kruche ciasto pasuje do wielu wypieków. Na spodzie z kruchego ciasta można położyć praktycznie każdy owoc i dżem. Jeśli dodatkowo zrobimy warstwę bezy i kruszonkę z części ciasta otrzymamy wypiek, którego nie powstydziłby się żaden cukiernik. To też doskonały spód pod babeczki i tarty. Oto kilka naszych propozycji:

