Kruche ciasto wypełniam prostą budyniową masą. Pod kruszonką czeka niespodzianka

W tym artykule:
- Kruche ciasto z budyniem i kruszonką - o tym trzeba pamiętać
- Jak długo piec ciasto kruche z budyniem?
- Kruche ciasto z masą budyniową - przepis
Przepis na kruche ciasto z budyniem nie jest trudny, ale żeby wyszło idealnie, trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Zobaczcie sprawdzony przepis na idealnie chrupiący i jednocześnie rozpływający się w ustach deser. Taki wypiek zawsze robi furorę na stole i pasuje na każdą okazję.
Kruche ciasto z budyniem i kruszonką - o tym trzeba pamiętać
Po pierwsze, masło powinno być zimne i twarde, bo właśnie wtedy uzyskamy najlepszą konsystencję. Najlepiej więc wyjąć całą kostkę prosto z lodówki i pokroić ją w małe kawałki, aby całość lepiej się wyrabiała.
Po drugie, wszystkie składniki najlepiej najpierw posiekać nożem, a dopiero na sam koniec zacząć zagniatać w dłoniach. Ważne, aby wyrabiać ciasto kruche jak najkrócej, bo nie lubi ono ciepła naszych rąk.
Ostatnią zasadą jest chłodzenie ciasta kruchego w lodówce przez co najmniej 30 minut, a najlepiej nawet godzinę. Jeśli jednak wam się spieszy, możecie włożyć kulkę ciasta do zamrażarki, a wtedy chłodzenie potrwa znacznie krócej.
Dodatkowo jeszcze przed schłodzeniem, całe kruche ciasto warto podzielić na dwie części w proporcji 2:1. Dzięki temu od razu będziemy mieli oddzielnie przygotowany spód do rozwałkowania, który wyjmiemy wcześniej oraz kruszonkę do starcia na tarce, która może być chłodzona nieco dłużej i wyjęta dopiero na sam koniec.

Źródło: Getty/iStock
Jak długo piec ciasto kruche z budyniem?
Gotowe ciasto kruche musimy już tylko wyłożyć na spód blachy i wypełnić budyniową masą, a następnie posypać kruszonką. Warto jednak najpierw podpiec krótko sam spód, a budyń wykładać już na lekko zarumienione ciasto kruche. Dzięki temu kruche ciasto z budyniem będzie bardziej chrupiące, a dół nie nasiąknie budyniowym nadzieniem. Najpierw należy więc zapiekać sam spód w 180 stopniach przez około 10-15 minut, a dopiero po tym wyłożyć budyń, wysypać na wierzch kruszonkę i piec całość przez 45 minut w 180 stopniach.

Kruche ciasto z masą budyniową - przepis
Składniki:
- 300 g mąki,
- 200 g masła,
- 150 g cukru,
- 1 jajko,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 budynie w proszku,
- 900 ml mleka,
- 1 cukier wanilinowy.
Przygotowanie:
- Zimne masło kroimy w małą kostkę, a następnie siekamy nożem razem z mąką, jajkiem, 100 g cukru i proszkiem do pieczenia. Gdy całość już wstępnie się połączy, zaczynamy wyrabiać kruche ciasto w dłoniach. Staramy się robić to jak najkrócej, a następnie od razu podzielić gotową masę na dwie części w proporcji 2:1 i włożyć je do lodówki na godzinę.
- W tym czasie przygotowujemy masę budyniową, czyli zagotowujemy w garnuszku 750 ml mleka z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Resztę zimnego mleka mieszamy z proszkami budyniowymi. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy mieszankę i wszystko energicznie mieszamy, aż powstanie gęsty budyń bez żadnych grudek. Tak przygotowaną masę odstawiamy z palnika i zostawiamy do wystudzenia.
- Większą część ciasta kruchego wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nią spód blachy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Tak przygotowane kruche ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy podpieczony spód, lekko go studzimy, a następnie wykładamy na niego masę budyniową.
- Na koniec wyjmujemy z lodówki mniejszą część kruchego ciasta i ścieramy ją na tarce wprost na masę budyniową. Tak przygotowane kruche ciasto z budyniem znów wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 45 minut.

