W tym artykule:

  1. Co dodać do jabłek do szarlotki, aby były gęste?
  2. Prosty przepis na kruche ciasto z jabłkami
  3. Kruche ciasto z jabłkami - dodatki
Reklama

Jeśli macie ochotę na kruche ciasto z jabłkami, to koniecznie dodajcie do owocowej masy 1 dodatkowy składnik. Już 3 łyżeczki wystarczą, aby rozwiązać pewien popularny problem wszystkich miłośników szarlotki, a dodatkowo sprawią, że deser będzie smakował jeszcze pyszniej i pięknie pachniał. Do tego wystarczy już tylko kruchy spód i chrupiąca prosta bezowa warstwa na górę, a całość będzie smakowała i wyglądała jak z najlepszej cukierni. Wy zrobicie to jednak za połowę ceny, a całość wcale nie potrwa długo i nie będzie skomplikowana.

Co dodać do jabłek do szarlotki, aby były gęste?

Klasyczny przepis na kruche ciasto z jabłkami da się zrobić na wiele przeróżnych sposobów. Na chrupiący spód możemy wyłożyć świeże plastry jabłek i zalać je prostą masą lub już wcześniej ugotować pokrojone owoce na zawiesistą masę. Aby jednak jabłka do szarlotki były odpowiednio gęste i nie wypływały po pokrojeniu ciasta, wystarczy dorzucić do nich 1 tani dodatek. Chodzi o zwykły budyń w proszku, który nie tylko idealnie zagęści owoce, ale dodatkowo nada im pięknego aromatu. Możecie tu zastosować zarówno budyń śmietankowy, jak i waniliowy, ale ważne, aby nie przesadzać z jego ilością. na 1,5 kg jabłek wystarczą już 3 łyżeczki.

Ten sprytny myk, jak i cały poniższy przepis na kruche ciasto z jabłkami, podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @cossiegotuje. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo, na którym najlepiej widać jak prezentuje się gotowy wypiek. Zobaczcie sami, a od razu zechcecie odtworzyć tę recepturę we własnych kuchniach.

ciasto z jabłkami

Prosty przepis na kruche ciasto z jabłkami

Składniki:

na ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

na masę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • odrobina wody.

na bezę:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • 3 łyżeczki budyniu.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania jabłek. Owoce obieramy, drobno kroimy i prażymy w garnku z odrobiną wody. Na koniec dodajemy budyń w proszku, aby cała masa dobrze się zagęściła.
  2. Mąkę, masło, jajka, cukier i proszek do pieczenia wyrabiamy na jednolitą masę, a następnie rozwałkowujemy i wylepiamy blachę. Na koniec gotowe ciasto kruche nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopnia na 25 minut.
  3. W międzyczasie przygotowujemy bezę, czyli ubijamy na sztywną pianę białka jaj z cukrem i odrobiną budyniu w proszku.
  4. Upieczone kruche ciasto smarujemy jabłkami, a na wierzchu wykładamy sztywną pianę i lekko ją wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto z jabłkami pieczemy w 150 stopniach przez 40 minut.

Źródło: Instagram.com/cossiegotuje/

Kruche ciasto z jabłkami - dodatki

Tak przygotowane kruche ciasto z jabłkami samo z sobie smakuje genialnie, ale oczywiście podstawowy przepis można ulepszać na wszelkie sposoby. W tym celu do jabłek warto dorzucić dużą szczyptę cynamonu, kilka goździków lub nutę wanilii. Dobrym pomysłem będzie też uprażenie jabłek z niewielką ilością miodu zamiast cukru lub starcie do gotujących się owoców otartej skórki z połowy cytryny bądź pomarańczy. Kolejną opcją są rodzynki, choć nie każdy lubi ten dodatek w ciastach, więc to wariant tylko dla wielbicieli takich suszonych owoców.

Reklama

Z kolei kruche ciasto możecie wzbogacić garstką drobno zmielonych orzechów włoskich, a wtedy spód będzie jeszcze bardziej chrupiący i aromatyczny. Testujcie więc różne opcje i sami wybierzcie takie ciasto z jabłkami, które smakuje wam najbardziej.

ciasto z jabłkami
Reklama
Reklama
Reklama