Krupnik babci wszyscy wspominają do dziś. Tajemnica jego smaku to odpowiednie mięso

W tym artykule:
Dobry, jesienny krupnik powinien być gęsty, sycący i pełen smaków oraz aromatów. Niestety wielu osobom wciąż ta zupa kojarzy się z mdłym, zapychającym daniem dla biedoty, ale można ją przygotować tak, aby była prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. Wystarczy wybrać właściwe mięso i dorzucić sporo warzyw, a domowy krupnik wyjdzie tak pyszny, że wszyscy wezmą dokładkę. Zobaczcie, na czym najlepiej zrobić krupnik i wróćcie do tradycyjnej babcinej receptury, o której obecnie już mało kto pamięta.
Na jakim mięsie gotować krupnik?
Jak zrobić krupnik, żeby był wyrazisty i aromatyczny? Podstawową kwestią jest tu dobór mięsa, bo to właśnie ono odda do bulionu cały smak. Jeśli szukaliście kiedyś, jakie mięso jest najlepsze na krupnik, to pewnie w większości przepisów widzieliście żeberka wieprzowe, ale okazuje się, że jest jeszcze lepsza opcja. Obecnie mało kto wykorzystuje żołądki drobiowe, a to właśnie na nich gotowały krupnik nasze babcie i smakował on wyśmienicie. Takie mięso jest nie tylko smaczne, ale przy okazji tanie jak barszcz, więc przygotowana na nich zupa wychodzi za grosze, a mimo to zachwyca każdego smakosza przy stole.
Ważne jest jednak, aby dobrze je przygotować przed wrzuceniem do zupy, a w tym celu najpierw trzeba je dokładnie oczyścić, a potem wstępnie obgotować lub przesmażyć. Jeśli decydujecie się na tę drugą opcję, zróbcie to na maśle klarowanym, a wtedy żołądki drobiowe będą nie tylko smaczne, ale i aromatyczne, co potem zdecydowanie będzie czuć w całej zupie.

Co dodać do krupniku, żeby był dobry?
Przepis na krupnik jest banalnie prosty, a lista składników dość krótka i tania. Aby jednak zupa była sycąca i bogata w smaku, nie można żałować do niej warzyw i oprócz ziemniaków dodać również marchew, korzeń pietruszki, kawałek selera i cebulkę. Aby jednak warzywa miały maksimum smaku, najpierw warto przesmażyć je na maśle klarowanym, a dopiero potem wrzucać do garnka. Razem z nimi wsypcie też główną bohaterkę całego przepisu, czyli kaszę jęczmienną i gotujcie ją go miękkości.
Na koniec dodajcie jeszcze tylko świeży, drobno posiekany koperek i opcjonalnie zabielcie zupę odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego. Pamiętajcie jednak, aby nie dodawać nabiału wprost do gorącego wywaru, tylko najpierw zahartować śmietanę czy jogurt w niewielkiej ilości zupy i dopiero potem wlać całość go garnka. Zobaczcie dokładny przepis na krupnik na żołądkach i wypróbujcie go w swoich kuchniach.

Krupnik na żołądkach - przepis
Składniki:
- 1,5 kg żołądków drobiowych,
- 2 woreczki kaszy jęczmiennej,
- 1 kg ziemniaków,
- 4 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- kawałek selera korzeniowego,
- 2 cebule,
- 4 łyżki masła klarowanego,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarna pieprzu czarnego,
- sól do smaku,
- świeży koperek.
Przygotowanie:
- Zacznijcie od dokładnego umycia żołądków drobiowych i usunięcia z nich błonek.
- Cebulkę obierzcie, drobno posiekajcie i podsmażcie na maśle klarowanym.
- Gdy cebulka już się zeszkli, dodajcie do niej pokrojone żołądki i smażcie całość razem jeszcze przez kilka minut.
- Przesmażone mięso z cebulą przełóżcie do dużego garnka i zalejcie wodą. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarnisty pieprz i zacznijcie gotować całość.
- Obierzcie marchew, pietruszkę i selera, a następnie pokrójcie je drobno lub zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę.
- Wszystkie rozdrobnione warzywa przesmażcie na patelni po żołądkach z cebulką, dorzucając jeszcze trochę masła klarowanego.
- Przesmażone warzywa dorzućcie do garnka. Wsypcie również kaszę jęczmienną i gotujcie wszystko jeszcze przez około 20 minut.
- Gotowy krupnik doprawcie drobno posiekanym koperkiem.


