W tym artykule:

  1. Na jakim mięsie gotować krupnik?
  2. Co dodać do krupniku, żeby był dobry?
  3. Krupnik na żołądkach - przepis
Reklama

Dobry, jesienny krupnik powinien być gęsty, sycący i pełen smaków oraz aromatów. Niestety wielu osobom wciąż ta zupa kojarzy się z mdłym, zapychającym daniem dla biedoty, ale można ją przygotować tak, aby była prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. Wystarczy wybrać właściwe mięso i dorzucić sporo warzyw, a domowy krupnik wyjdzie tak pyszny, że wszyscy wezmą dokładkę. Zobaczcie, na czym najlepiej zrobić krupnik i wróćcie do tradycyjnej babcinej receptury, o której obecnie już mało kto pamięta.

Na jakim mięsie gotować krupnik?

Jak zrobić krupnik, żeby był wyrazisty i aromatyczny? Podstawową kwestią jest tu dobór mięsa, bo to właśnie ono odda do bulionu cały smak. Jeśli szukaliście kiedyś, jakie mięso jest najlepsze na krupnik, to pewnie w większości przepisów widzieliście żeberka wieprzowe, ale okazuje się, że jest jeszcze lepsza opcja. Obecnie mało kto wykorzystuje żołądki drobiowe, a to właśnie na nich gotowały krupnik nasze babcie i smakował on wyśmienicie. Takie mięso jest nie tylko smaczne, ale przy okazji tanie jak barszcz, więc przygotowana na nich zupa wychodzi za grosze, a mimo to zachwyca każdego smakosza przy stole.

Ważne jest jednak, aby dobrze je przygotować przed wrzuceniem do zupy, a w tym celu najpierw trzeba je dokładnie oczyścić, a potem wstępnie obgotować lub przesmażyć. Jeśli decydujecie się na tę drugą opcję, zróbcie to na maśle klarowanym, a wtedy żołądki drobiowe będą nie tylko smaczne, ale i aromatyczne, co potem zdecydowanie będzie czuć w całej zupie.

krupnik

Co dodać do krupniku, żeby był dobry?

Przepis na krupnik jest banalnie prosty, a lista składników dość krótka i tania. Aby jednak zupa była sycąca i bogata w smaku, nie można żałować do niej warzyw i oprócz ziemniaków dodać również marchew, korzeń pietruszki, kawałek selera i cebulkę. Aby jednak warzywa miały maksimum smaku, najpierw warto przesmażyć je na maśle klarowanym, a dopiero potem wrzucać do garnka. Razem z nimi wsypcie też główną bohaterkę całego przepisu, czyli kaszę jęczmienną i gotujcie ją go miękkości.

Na koniec dodajcie jeszcze tylko świeży, drobno posiekany koperek i opcjonalnie zabielcie zupę odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego. Pamiętajcie jednak, aby nie dodawać nabiału wprost do gorącego wywaru, tylko najpierw zahartować śmietanę czy jogurt w niewielkiej ilości zupy i dopiero potem wlać całość go garnka. Zobaczcie dokładny przepis na krupnik na żołądkach i wypróbujcie go w swoich kuchniach.

krupnik

Krupnik na żołądkach - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg żołądków drobiowych,
  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • kawałek selera korzeniowego,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna pieprzu czarnego,
  • sól do smaku,
  • świeży koperek.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Zacznijcie od dokładnego umycia żołądków drobiowych i usunięcia z nich błonek.
  2. Cebulkę obierzcie, drobno posiekajcie i podsmażcie na maśle klarowanym.
  3. Gdy cebulka już się zeszkli, dodajcie do niej pokrojone żołądki i smażcie całość razem jeszcze przez kilka minut.
  4. Przesmażone mięso z cebulą przełóżcie do dużego garnka i zalejcie wodą. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarnisty pieprz i zacznijcie gotować całość.
  5. Obierzcie marchew, pietruszkę i selera, a następnie pokrójcie je drobno lub zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  6. Wszystkie rozdrobnione warzywa przesmażcie na patelni po żołądkach z cebulką, dorzucając jeszcze trochę masła klarowanego.
  7. Przesmażone warzywa dorzućcie do garnka. Wsypcie również kaszę jęczmienną i gotujcie wszystko jeszcze przez około 20 minut.
  8. Gotowy krupnik doprawcie drobno posiekanym koperkiem.
krupnik
Reklama
Reklama
Reklama