Kruszonkę robię z proporcji 3:2:2 i dodaję coś ekstra. Wystarczy ociupinka by podkręcić smak

W tym artykule:
Nie wyobrażamy sobie słodkich wypieków bez kruszonki. Drożdżówki, jabłeczniki czy tarty bez tej słodkiej posypki są niekompletne. Kruszonka nadaje ciastom sznytu, a jej słodkie drobinki zlepione masłem i przyrumienione chrupią wspaniale przy każdym kęsie. Wiele osób zanim posypie deser kruszonką, część podjada z miski, bo nawet na surowo smakuje wyśmienicie. Każda mama wie, jak trudno odpędzić dzieciaki, gdy robicie kruszonkę, bo ich rączki wręcz pchają się do miski, by zjeść jak najwięcej.
Składniki na kruszonkę
Niektórzy myślą, ze przygotowanie kruszonki jest skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Poradzą sobie z tym nawet dzieci, bo nie ma w tym przepisie nic, co mogłoby się nie udać. Jeśli będziecie stosować się do zasad i przypilnujecie proporcji, wyjdzie idealna za każdym razem. Do przygotowania kruszonki potrzebne są tylko 3 składniki: mąka, masło i cukier. A proporcje mąki do cukru i masła są proste i niezmienne czyli 3:2:2. A więc jeśli robicie kruszonkę na dużą blachę odmierzcie 300 g mąki, 200 g cukru i 200 g masła. Dla mniejszych wypieków, jak choćby jabłka pod kruszonka w formie na tartę wystarczy połowę mniejsza ilość czyli: 150 g mąki, 100 g cukru i 100 g masła.
Najlepsza mąka do kruszonki to zwykła mąka pszenna. My często wybieramy tortową. Masło powinno mieć 82 % tłuszczu i nie warto zamieniać go na margarynę czy inne tłuszcze, bo po prostu kruszonka wyjdzie gorsza w smaku. Powinno być też zimne, wyjęte z lodówki. Cukier najlepiej wziąć drobny, ale nigdy cukier puder, bo wtedy kruszonka nie będzie miała odpowiedniej konsystencji.
Jak zrobić kruszonkę?
Przygotowanie kruszonki jest banalnie proste. Do miski wsypcie odmierzona ilość mąki, dodajcie cukier, i pokrojone w plastry masło. Całość zacznijcie ugniatać dłońmi, rozcierając masło w palcach z mąką i cukrem, by wszystko się połączyło. Pod wpływem ciepła rąk masło będzie się stopniowo rozgrzewać i wnikać w mąkę. Po chwili, nie więcej niż 4-5 minutach, powstaną charakterystyczne grudki. Jeśli nie będą już widoczne w nich kawałki masła, tylko jednolite ciasto to znak, że kruszonka jest gotowa. Teraz wystarczy ją wstawić na chwilę do lodówki, by masło ładnie związało grudki i kruszonka jest gotowa.
Wanilia do kruszonki
Jeśli chcecie, by wasza kruszonka smakowała jeszcze lepiej dodajcie do niej wanilię. Ale nie w proszku, czy w formie pasty ze sklepu. Najlepiej kupić całą suszoną laskę wanilii, rozciąć ją i nabrać czarne ziarenka na czubek noża. Wystarczy dosłownie ociupinka. Takie ziarenka dodajcie do ciasta na kruszonkę zanim zaczniecie wszystko wyrabiać. W trakcie wyrabiania rozprowadzi się w całym cieście, dzięki czemu kruszonka nabierze fantastycznego, waniliowego aromatu.

Czy kruszonkę można mrozić?
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamrozić kruszonkę. Nie ma w niej składników, które eliminują ją z tej formy przechowywania. Można to zrobić na 2 sposoby:
1. Gotową, sypką kruszonkę wsypcie do pojemnika spożywczego, lub woreczka strunowego i wstawcie do lodówki. W takiej formie będzie gotowa do posypania ciasta niemal od razu po wyjęciu z lodówki. Wystarczy zostawić ja na chwilę, by się lekko rozmroziła.
2. Możecie też z ciasta na kruszonkę zrobić jednolitą kulę, owinąć ją szczelnie folią i w takiej formie wstawić do zamrażalnika. Po wyjęciu z lodówki będzie mocno zmrożona, ale można ja wtedy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i w takiej formie przygotować kruszonkę na cieście.
Ciasto na kruszonkę można przechowywać w zamrażalniku maksymalnie 3 miesiące.


