Kulki mozzarelli wkładam do słoików i zalewam. Najlepszą przekąskę jem jeszcze tego samego dnia

W tym artykule:
- Sprytny pomysł na kulki mozzarelli
- Jak zrobić marynowaną mozzarellę w słoikach?
- Marynowana mozzarella w oliwie - przepis
- Co zrobić z mozzarelli? Inne pomysły
Mozzarella to produkt, z którego możemy wyczarować wiele przepysznych dań i przekąsek. Można z niej zrobić nie tylko klasyczne caprese, ale i dodawać ją na kanapki, pizzę czy zapiekanki i dorzucać jako dodatek do sałatek czy różnego rodzaju przystawek na zimno. Świetnie sprawdza się też do makaronów i wytrawnych naleśników, gdyż pięknie się rozpływa i apetycznie ciągnie. Mało kto jednak wie, że można z niej też zrobić prawdziwy przysmak w słoikach, a wystarczy do tego kilka składników i dosłownie chwila pracy.
Sprytny pomysł na kulki mozzarelli
Aby zamienić zwykły ser mozzarella w przepyszną i pięknie wyglądającą przekąskę, wystarczy wrzucić go do słoików i zalać prostą marynatą. W ten sposób powstaną kulki mozzarelli marynowane w oliwie, które świetnie sprawdzają się jako przystawka lub dodatek do sałatek i koreczków. Takie przyprawione kuleczki można też wykorzystać do zapiekania na tostach, grillowanych plasterkach cukinii czy w wydrążonych pomidorach. Co więcej, zalewa, w której pływają kuleczki sera przyda się jako sos do sałatki, bo sama w sobie jest już pełna aromatów i smaków.

Jak zrobić marynowaną mozzarellę w słoikach?
Przepis na marynowaną mozzarellę jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy tylko trochę oliwy, parę ząbków czosnku i kilka suszonych pomidorów. Do tego podstawowego zestawu przydadzą się jednak również ulubione przyprawy, na przykład suszone zioła, takie jak bazylia, oregano czy zioła prowansalskie. Miłośnicy pikantnych smaków mogą też dorzucić do tego kruszone chili, a ci, którzy wolą słone smaki powinni wrzucić też kilka kaparów.
Całość zamykamy w czystym, wyparzonym słoiku, dokładnie zakręcamy i potrząsamy naczyniem tak, aby wszystkie kuleczki mozzarelli był dokładnie pokryte aromatyczną zalewą. Na koniec zostaje już tylko cierpliwie poczekać, bo marynowana mozzarella z oliwie powinna chłodzić się w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny.
Ten sprytny przepis podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @demotivateurfood_fr, ale uprościliśmy go i lekko skróciliśmy listę składników. Samo przygotowanie to bułka z masłem i zajmuje dosłownie kilka minut. Zobaczcie, jak zrobić mozzarellę w słoikach i koniecznie przetestujcie taki przysmak w swoich kuchniach.
Marynowana mozzarella w oliwie - przepis
Składniki:
- 400 g mini mozzarelli,
- 150 ml oliwy z oliwek,
- 4 suszone pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: bazylia, oregano i chili.
Przygotowanie:
Zaczynamy od wymycia i wyparzenia słoika oraz dopasowania szczelnej nakrętki. Następnie wrzucamy do niego mini kulki mozzarelli, posiekane ząbki czosnku oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Wsypujemy też ulubione zioła, na przykład suszoną bazylię, oregano lub odrobinę kruszonego chili. Całość zalewamy oliwą z oliwek, dokładnie zakręcamy wieczko i potrząsamy, aby mozzarella była dokładnie pokryta zalewą. Tak przygotowany słoik odstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, a nawet na całą noc.
Źródło: Instagram.com/demotivateurfood_fr/
Co zrobić z mozzarelli? Inne pomysły
Marynowana mozzarella w oliwie to prawdziwy hit, jednak z czasem i to się przejada, więc warto też znać inne pomysły na te serowe kulki. Jeśli więc macie w swoich lodówkach ser mozzarella i nie wiecie, co z nim zrobić, to koniecznie przetestujcie też takie przepisy jak:
- panierowana mozzarella smażona w głębokim tłuszczu,
- mozzarella zapiekana w szynce parmeńskiej,
- koreczki z cukinii i mozzarelli,
- pomidory faszerowane z mozzarellą,
- grillowane plasterki bakłażana z mozzarellą,
- mozzarella zapiekana w boczku wędzonym.


