Kurczak na szaro to przerobiony przepis z 1913 roku. Najlepsze co można zrobić z resztek z obiadu

W tym artykule:
- Kurczak na szaro - wariacja na temat klasycznego przepisu z 1913 roku
- Jak zrobić kurczaka na szaro?
- Przepis na kurczaka na szaro
Często pieczecie kurczaka w całości lub wrzucacie do piekarnika zamarynowane udka czy skrzydełka? Taki obiad to popularny wybór w wielu domach, gdyż jest dość prosty w przygotowaniu i można go przygotować w większej porcji od razu na kilka dni. Potem wystarczy tylko odgrzać kawałki kurczaka i ugotować ziemniaki czy ryż, a wtedy danie jest gotowe w 15 minut, ale można też zrobić coś ciekawszego. Zobaczcie, jak zamienić kawałki upieczonego kurczaka w genialny przysmak inspirowany przepisem z 1913 roku. Wystarczy tylko 1 tani, sezonowy dodatek, który może was początkowo zaskoczyć, ale genialnie pasuje do drobiu i tworzy obłędnie smaczną kompozycję.
Kurczak na szaro - wariacja na temat klasycznego przepisu z 1913 roku
Kurczak na szaro to nasz pomysł na nowoczesną wersję klasycznego specjału ze starej książki kucharskiej, jakim jest gęś na szaro. Ta receptura pochodzi z książki "Skrzętna Gospodyni" wydanej w 1913 roku. Zapisany tam przepis na gęś na szaro to nic innego jak potrawka z resztek pieczonej gęsi w prostym sosie z dodatkiem jabłek. Taka kompozycja genialnie się ze sobą łączy, bo delikatne drobiowe mięso po upieczeniu bywa suche, a soczyste, słodkawe jabłka dodają mu wilgotności i całość razem smakuje zachwycająco.
Jako że dawniej gęś częściej pojawiała się na stołach, a dzisiaj zdecydowanie rzadziej można ją spotkać, to postanowiliśmy nieco uwspółcześnić taki pomysł na obiad i zamienić gęś na kurczaka. Resztki pieczonego kurczaka, które często zostają nam z obiadu, będą fantastyczną bazą do przygotowania podobnego przysmaku, a całość nie zajmie dużo czasu i nie będzie wymagała wielu składników. Zobaczcie, jak zrobić kurczaka na szaro, a jeśli wam posmakuje, to skuście się też na klasyczny przepis z dodatkiem gęsi.

Jak zrobić kurczaka na szaro?
Aby zamienić resztki upieczonego wcześniej kurczaka w nowe, przepyszne danie, musicie sięgnąć tylko po kilka prostych dodatków. Wśród nich główną rolę będą grały jabłka, ale przyda się także szklanka bulionu i odrobina masła i mąki. Oczywiście najlepszy będzie własnoręcznie przygotowany bulion warzywny, jednak w szybszej wersji można też skorzystać z gotowego produktu ze słoiczka.
Do tego jeszcze tylko podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz, a pyszna potrawa będzie gotowa w dosłownie chwilę moment. Zobaczcie pełny przepis na kurczaka na szaro poniżej i koniecznie spróbujcie takiego pomysłu następnym razem gdy zostanie wam kurczak pieczony z poprzedniego obiadu.

Przepis na kurczaka na szaro
Składniki:
- 0,5 kg upieczonego kurczaka (może być to mięso z udek, skrzydełek, czy piersi),
- 2 jabłka,
- 1 szklanka bulionu,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Jabłka pobierzcie, wykrójcie z nich gniazda nasienne i pokrójcie owoce na ćwiartki.
- W garnku rozpuśćcie masło, dodajcie mąkę i wymieszajcie całość, a potem podgrzewajcie, aż powstanie złocista zasmażka.
- Do takiej masy wlejcie bulion i dokładnie wymieszajcie sos, a potem dorzućcie pokrojone jabłka i podgrzewajcie całość na małej mocy palnika, aż owoce zmiękną i się rozpadną.
- Na koniec dorzućcie do gotowego sosu oddzielone od kości kawałki pieczonego kurczaka i doprawcie całość do smaku solą oraz pieprzem. Całość podgrzejcie tylko przez chwilę, aby mięso złapało ciepło.
- Takie danie podawajcie tak jak lubicie najbardziej, na przykład z ugotowanymi ziemniakami, ryżem czy kaszą. Świetnie sprawdzi się tu również kiszony ogórek czy zasmażane buraczki na ciepło.


