W tym artykule:

  1. Dlaczego warto wybrać ricottę do deserów?
  2. Co dodać do ricotty na perfekcyjny krem do tortu?
  3. Jak zrobić krem do tortu z ricotty?
  4. Krem z ricotty o 3 smakach
Reklama

Kiedy idą gorące dni, szukamy lżejszych deserów, które mile połechcą nasze kubki smakowe, ale nie obciążą nas na tyle, żeby przeszkodzić w wakacyjnych aktywnościach. Myśląc o tortach, najczęściej przekładamy biszkopt dosyć treściwymi masami na bazie masła lub śmietany kremówki. Zawsze się udają i są stabilne, bo mają dużą zawartość tłuszczu. Jest jednak sposób, żeby zrobić lekki, puszysty dodatek z włoskiego serka, którym nie jest mascarpone. Następnym razem wymieńcie go na ricottę.

Dlaczego warto wybrać ricottę do deserów?

Ricotta to lekki, krótko dojrzewający biały ser zwarowy. Występuje zarówno w słodkich, jak i słonych przepisach. Gra pierwsze skrzypce w sycylijskim torcie cassata, gdzie bryluje w towarzystwie kandyzowanych owoców i pistacji, ale okazuje się, że krem z ricotty sprawdzi się też w wielu innych deserach. Idzie w parze na przykład z ciastem marchewkowym, ponieważ przypomina kanapkowy serek śmietankowy. Ma mniej tłuszczu niż często używane mascarpone. Warto go wypróbować, kiedy chcemy obniżyć kaloryczność kremu do tortu.

Co dodać do ricotty na perfekcyjny krem do tortu?

Serek wystarczy tak naprawdę ubić z cukrem pudrem (alternatywnie z ksylitolem, syropem z agawy lub miodem), ale żeby krem do tortu był gęsty i stabilny, warto przemyśleć takie dodatki jak:

  • słodka śmietanka – najlepiej 30 lub 36%, bo to ona z łatwością ubije się na gęsty krem, ale jeśli nie chcemy robić bardzo kalorycznego dodatku do tortu, możemy wykorzystać produkt o zawartości tłuszczu 18%,
  • serek śmietankowy typu Philadelphia lub gęsty jogurt grecki – pomogą uzyskać odpowiednią konsystencję, ale też sprawią, że krem z ricotty będzie miał charakterystyczny kwaskowy posmak,
  • masło – jeśli chcemy zrobić masę na wzór tradycyjnego buttercream. Na pewno sprawdzi się do tynkowania tortu.

Niezawodnym sposobem na stabilny krem śmietankowy do tortu jest dodanie żelatyny rozrobionej w niewielkiej ilości ciepłej wody. Warto wykorzystać ten trik zwłaszcza latem. Wtedy masa z delikatnego serka ricotta na pewno nie będzie spływać.

Jak zrobić krem do tortu z ricotty?

Składniki:

  • 400 g sera ricotta
  • 60 g cukru pudru
  • 200 g jogurtu greckiego
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Ubijamy ser ricotta z cukrem pudrem (lub ksylitolem rozdrobnionym na pył w malakserze). Miksujemy składniki przez minimum 5 minut, żeby wtłoczyć jak najwięcej powietrza i krem stał się lekki i puszysty. W tym momencie możemy też dodawać po łyżce kanapkowego serka śmietankowego.
  2. Dodajemy jogurt grecki, esencję waniliową i świeżo startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Miksujemy.
  3. Chłodzimy krem z ricotty w lodówce. Przekładamy nim warstwy tortu lub używamy go do dekoracji babeczek. Pasuje do wszystkich deserów, które zwykle wykorzystują bitą śmietaną, takich jak eton mess.
gęsty krem do tortu

Krem z ricotty o 3 smakach

Przepis na krem do tortu z ricotty można zrobić na różne sposoby. Powyższa receptura została wzbogacona tylko o aromat wanilii i cytrusów, ale można też kombinować z innymi smakami i zrobić na przykład:

Reklama
  • krem truskawkowy do tortu – do ubitej ricotty dodajemy zmiksowane owoce. Przecier truskawkowy można też zrobić na ciepło, z cukrem lub miodem. Krem warto zagęścić śmietan-fixem, żelatyną lub agar-agar.
  • pistacjowy krem z ricotty – z dodatkiem pasty pistacjowej, którą można kupić we włoskich delikatesach lub zrobić samodzielnie ze świeżo uprażonych i rozdrobnionych w malakserze orzechów.
  • czekoladowy krem do tortu z ricotty – do podstawowego przepisu wystarczy dorzucić kakao dobrej jakości (świetnie pasuje tutaj też syrop klonowy zamiast cukru). Innym sposobem jest ubicie serka i połączenie go z kremem czekoladowym ganache. To propozycja najlepsza do ciasta bananowego lub z malinami.
Reklama
Reklama
Reklama