Leciutki jogurtowiec z borówkami serwuję rodzinie całe lato. Smakuje jak sernik, choć bez grama sera

W tym artykule:
Jeśli szukacie przepisu na pyszne, proste i efektowne ciasto do kawy to jogurtowiec będzie zdecydowanie najlepszym wyborem. Ten deser nie wymaga skomplikowanych składników, ani czasochłonnych przygotowań, a efekt zachwyca absolutnie każdego. Wystarczy tylko kilka produktów i chwila pracy, a powstanie elegancki poczęstunek dla gości lub po prostu weekendowa przyjemność dla domowników. Zobaczcie, jakie to proste.
Jak zrobić ciasto jogurtowiec?
Ciasto jogurtowiec jest inne niż wszystkie, bo łączy w sobie kremowy smak sernika i kruchy spód, a to wszystko bez dodatku nawet grama sera. Jak wskazuje sama nazwa, bazą do aksamitnej masy jest tutaj jogurt naturalny, który miesza się z białkami jaj, proszkiem budyniowym i oczywiście cukrem, aby całość była idealnie słodka. Możecie też dodatkowo sypnąć tu cukier wanilinowy lub dodać kilka kropli waniliowej esencji, a wtedy całość będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna.
Jeśli natomiast chodzi o spód to szykujemy tu klasyczne kruche ciasto ze schłodzonego masła, mąki, żółtek, cukru i odrobiny proszku do pieczenia. Całość przygotowań nie jest trudna i zajmuje dosłownie chwilę, a reszta to już tylko cierpliwe czekanie, aż jogurtowiec zarumieni się w piekarniku. Nie czekajcie więc ani chwili, tylko sami spróbujcie wykonać ten prosty deser we własnych kuchniach, a już po pierwszym przygotowaniu stanie się on waszym ulubieńcem.
Ten świetny przepis znaleźliśmy na blogu dankapichci.pl. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników oraz sposób przygotowania krok po kroku.

Ciasto jogurtowiec - dodatki
Zanim jednak przejdziemy do dokładnego przepisu, zatrzymajmy się jeszcze przez krótką chwilę na dodatkach, bo borówki amerykańskie wcale nie są tu jedyną opcją. Ciasto jogurtowe możecie przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami, zarówno tymi świeżymi, jak i mrożonymi. Wybierzcie więc swoje ulubione dodatki, takie jak truskawki, jagody, wiśnie, maliny, agrest, jabłka, morele, brzoskwinie czy śliwki. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby przygotować jogurtowiec z bakaliami, takimi jak rodzynki, suszona żurawina, czy wszelkiego rodzaju orzechy. Kręćcie więc jogurtową masę przez cały rok, dodając do niej to, co akurat macie pod ręką.
Prosty przepis na jogurtowiec z borówkami
Składniki:
na ciasto kruche:
- 2 żółtka jaj,
- 100 g zimnego masła,
- 180 g mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru.
na masę jogurtową:
- 600 ml jogurtu naturalnego,
- 2 białka jaj,
- szczypta soli,
- 2 budynie śmietankowe w proszku,
- 3/4 szklanki cukru.
dodatki:
- 250 g borówek amerykańskich,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania prostego ciasta kruchego, czyli przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie mieszamy ją z zimnym, pokrojonym w drobną kostkę masłem oraz żółtkami i cukrem.
- Wszystko szybko zagniatamy w dłoniach na jednolitą masę, a następnie wałkujemy ją na płaski placek i wykładamy nim spód blachy. Tak przygotowane ciasto kruche pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
- W międzyczasie bierzemy się za masę jogurtową. W dużej misce miksujemy jogurt naturalny z cukrem i stopniowo dosypujemy budyń w proszku.
- W oddzielnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli i na koniec dodajemy pianę do jogurtowej bazy i delikatnie łączymy wszystko na jednolitą masę.
- Upieczone ciasto kruche studzimy, a następnie wylewamy na nie masę jogurtową i posypujemy wierzch umytymi, osuszonymi borówkami, wymieszanymi z mąką ziemniaczaną. Wszystko ponownie wstawiamy do piekarnika, ale o temperaturze zmniejszonej do 160 stopni.
- Tak przygotowane ciasto jogurtowiec z borówkami pieczemy przez około godzinę, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy kroimy.
Źródło: dankapichci.pl

