W tym artykule:

  1. Jak zrobić ciasto jogurtowiec?
  2. Ciasto jogurtowiec - dodatki
  3. Prosty przepis na jogurtowiec z borówkami
Reklama

Jeśli szukacie przepisu na pyszne, proste i efektowne ciasto do kawy to jogurtowiec będzie zdecydowanie najlepszym wyborem. Ten deser nie wymaga skomplikowanych składników, ani czasochłonnych przygotowań, a efekt zachwyca absolutnie każdego. Wystarczy tylko kilka produktów i chwila pracy, a powstanie elegancki poczęstunek dla gości lub po prostu weekendowa przyjemność dla domowników. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak zrobić ciasto jogurtowiec?

Ciasto jogurtowiec jest inne niż wszystkie, bo łączy w sobie kremowy smak sernika i kruchy spód, a to wszystko bez dodatku nawet grama sera. Jak wskazuje sama nazwa, bazą do aksamitnej masy jest tutaj jogurt naturalny, który miesza się z białkami jaj, proszkiem budyniowym i oczywiście cukrem, aby całość była idealnie słodka. Możecie też dodatkowo sypnąć tu cukier wanilinowy lub dodać kilka kropli waniliowej esencji, a wtedy całość będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna.

Jeśli natomiast chodzi o spód to szykujemy tu klasyczne kruche ciasto ze schłodzonego masła, mąki, żółtek, cukru i odrobiny proszku do pieczenia. Całość przygotowań nie jest trudna i zajmuje dosłownie chwilę, a reszta to już tylko cierpliwe czekanie, aż jogurtowiec zarumieni się w piekarniku. Nie czekajcie więc ani chwili, tylko sami spróbujcie wykonać ten prosty deser we własnych kuchniach, a już po pierwszym przygotowaniu stanie się on waszym ulubieńcem.

Ten świetny przepis znaleźliśmy na blogu dankapichci.pl. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników oraz sposób przygotowania krok po kroku.

ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowiec - dodatki

Zanim jednak przejdziemy do dokładnego przepisu, zatrzymajmy się jeszcze przez krótką chwilę na dodatkach, bo borówki amerykańskie wcale nie są tu jedyną opcją. Ciasto jogurtowe możecie przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami, zarówno tymi świeżymi, jak i mrożonymi. Wybierzcie więc swoje ulubione dodatki, takie jak truskawki, jagody, wiśnie, maliny, agrest, jabłka, morele, brzoskwinie czy śliwki. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby przygotować jogurtowiec z bakaliami, takimi jak rodzynki, suszona żurawina, czy wszelkiego rodzaju orzechy. Kręćcie więc jogurtową masę przez cały rok, dodając do niej to, co akurat macie pod ręką.

Prosty przepis na jogurtowiec z borówkami

Składniki:

na ciasto kruche:

  • 2 żółtka jaj,
  • 100 g zimnego masła,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru.

na masę jogurtową:

  • 600 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 białka jaj,
  • szczypta soli,
  • 2 budynie śmietankowe w proszku,
  • 3/4 szklanki cukru.

dodatki:

  • 250 g borówek amerykańskich,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania prostego ciasta kruchego, czyli przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie mieszamy ją z zimnym, pokrojonym w drobną kostkę masłem oraz żółtkami i cukrem.
  2. Wszystko szybko zagniatamy w dłoniach na jednolitą masę, a następnie wałkujemy ją na płaski placek i wykładamy nim spód blachy. Tak przygotowane ciasto kruche pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
  3. W międzyczasie bierzemy się za masę jogurtową. W dużej misce miksujemy jogurt naturalny z cukrem i stopniowo dosypujemy budyń w proszku.
  4. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli i na koniec dodajemy pianę do jogurtowej bazy i delikatnie łączymy wszystko na jednolitą masę.
  5. Upieczone ciasto kruche studzimy, a następnie wylewamy na nie masę jogurtową i posypujemy wierzch umytymi, osuszonymi borówkami, wymieszanymi z mąką ziemniaczaną. Wszystko ponownie wstawiamy do piekarnika, ale o temperaturze zmniejszonej do 160 stopni.
  6. Tak przygotowane ciasto jogurtowiec z borówkami pieczemy przez około godzinę, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy kroimy.

Reklama

Źródło: dankapichci.pl

Reklama
Reklama
Reklama