W tym artykule:

  1. Jak zrobić ciasto z kremem waniliowym?
  2. Jogurtowe ciasto z kremem - przepis
  3. Inne przepisy na ciasta z truskawkami
Reklama

Jogurtowe ciasto z kremem budyniowym i truskawkami to najlepsze, co możecie zrobić o tej porze roku. Wystarczy jedynie kilka składników i chwila pracy, a gotowy wypiek zawsze robi furorę na stole. Samo przygotowanie nie jest trudne i wystarczy tylko zapamiętać kilka podstawowych kroków. Zobaczcie tę prostą recepturę i koniecznie spróbujcie.

Jak zrobić ciasto z kremem waniliowym?

Przepis na ciasto jogurtowe z kremem waniliowym i truskawkami to banalnie prosta sprawa, a smak i wygląd całego deseru zachwyca każdego. Jedyne, o czym musicie tu pamiętać to trzymanie się odpowiednich proporcji i to, aby nie miksować ciasta jogurtowego zbyt długo. Tego typu masa będzie tym lepsza, im szybciej połączycie składniki, bo ryzyko powstania zakalca jest wtedy znacznie mniejsze.

Kolejna ważna kwestia to przygotowanie masy budyniowej. Większość instrukcji na opakowaniach budyniowych proszków zaleca użycie 0,5 l mleka, ale w tym przepisie gotujemy budyń z mniejszej ilości mleka, aby otrzymać gęstszą masę, która potem pięknie rozłoży się na wylanym do blachy cieście. Reszta pójdzie już gładko.

truskawki

Jogurtowe ciasto z kremem - przepis

Składniki:

na ciasto:

  • 350 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 4 jajka,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

na krem:

  • 400 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 1 cukier wanilinowy.

dodatkowo:

  • 250 g świeżych truskawek.

Przygotowanie:

Truskawki dokładnie myjemy, a następnie pozbawiamy je szypułek i kroimy na połówki. W garnku zagotowujemy 300 ml mleka z cukrem i cukrem wanilinowym, a w pozostałych 100 ml rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy budyniową mieszankę i mieszamy całość, aż masa zgęstnieje i nie będzie miała żadnych grudek. Gotowy budyń przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.

Teraz bierzemy się za ciasto. Najpierw przygotowujemy suche składniki, czyli przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie wbijamy do tego jajka i wlewamy jogurt naturalny oraz olej. Całość krótko miksujemy na gładkie ciasto.

Jogurtowe ciasto wlewamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie łyżką wykładamy na wierzch kleksy z budyniu. Na górze układamy też truskawki i wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Jogurtowe ciasto z budyniem i truskawkami powinno się piec przez około 40-45 minut.

Inne przepisy na ciasta z truskawkami

Jogurtowe ciasto z truskawkami to prawdziwy przysmak, ale i on z czasem może się znudzić, dlatego warto znać inne pomysły na truskawkowe desery. Wśród wielu przepisów na desery z tymi owocami w roli głównej, szczególnie polecamy:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama