W tym artykule:

  1. Jak zrobić gołąbki w leniwej wersji?
  2. Leniwe gołąbki - co dodać do farszu, aby był bardziej wyrazisty?
  3. Prosty przepis na leniwe gołąbki z papryką
Reklama

Lubicie gołąbki, ale rzadko robicie je sami w domu, bo nie macie tyle cierpliwości? Ten przepis udowadnia, że każdy potrafi wyczarować to danie i wcale nie musi zajmować to dużo czasu. Wystarczy zawinąć je "leniwym" sposobem, a wtedy wcale nie stracą na smaku i wyglądzie, za to ich przygotowanie będzie o wiele prostsze. Zobaczcie, jak zrobić leniwe gołąbki, a nie wrócicie już do klasycznego zawijania liści kapusty.

Jak zrobić gołąbki w leniwej wersji?

Przepis na gołąbki domowe nie jest może bardzo skomplikowany, ale zajmuje dość sporo czasu, bo oprócz przygotowania farszu i sparzenia liści kapusty, musimy jeszcze potem zawijać całość, a to czasem sprawia problemy. Niektóre liście kapusty ciężko się bowiem zwija, a farsz lubi wydostawać się z nich bokami, dlatego lepiej ułatwić sobie życie i przerzucić się na leniwe gołąbki. Pod tą zabawną nazwą kryje się bardzo podobny przepis, ale różniący się właśnie formą zawijania, gdyż tutaj liście kapusty z farszem zwijamy po prostu w cienki, długi rulon, bez zakładania ich na bokach. Dzięki temu cała praca idzie znacznie szybciej, a gotowe gołąbki i tak smakują i wyglądają bosko.

gołąbki po poznańsku

Leniwe gołąbki - co dodać do farszu, aby był bardziej wyrazisty?

Aby farsz do gołąbków z mięsa mielonego i ryżu zyskał więcej smaku i aromatu, warto dorzucić do niego coś ekstra, a w tej roli świetnie sprawdza się pieczona papryka. To popularne warzywo po obróbce termicznej nabiera zupełnie innej konsystencji i smaku, więc uzyskacie w ten sposób mięciutki, pachnący miąższ, który łatwo obiera się ze skórki, a potem rozdrabnia na gęstą pastę. Po dorzuceniu takiej paprykowej masy do mięsa z ryżem, otrzymacie nie tylko znacznie lepszy, ale i piękniej wyglądający farsz do gołąbków, gdyż całość nabierze soczyście czerwonego koloru.

Aby go jeszcze bardziej podbić i dodatkowo podkręcić aromat dania, możecie sypnąć jeszcze dodatkowo odrobinę mielonej papryki, a wtedy wasze domowe gołąbki zachwycą każdego smakosza. Można tu wybrać zarówno tę słodką, jak i ostrą przyprawę, ale naszym faworytem jest zdecydowanie mielona papryka wędzona, która nadaje głębokiego aromatu i pysznego "dymnego" posmaku.

Zobaczcie dokładny przepis na leniwe gołąbki i koniecznie spróbujcie takiego sposobu zawijania oraz doprawiania farszu.

Prosty przepis na leniwe gołąbki z papryką

Składniki:

  • kilka dużych liści białej kapusty,
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 150 g suchego ryżu,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • olej do smażenia,
  • bulion do gotowania,
  • sól, pieprz i mielona papryka wędzona.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od upieczenia papryki. W tym celu dokładnie ją myjemy, przekrajamy na pół i wyciągamy pestki, a następnie układamy takie połówki na blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy skórka papryki mocno się zapiecze, wyjmujemy blachę, studzimy całość, a potem lekko zdejmujemy całą skórkę.
  2. W międzyczasie wstawiamy też ryż do ugotowania i parzymy liście kapusty we wrzątku aż zmiękną. Cebulkę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju aż się zeszklą.
  3. Pieczoną paprykę drobno siekamy, aby powstała z niej gęsta papka, a następnie dodajemy ją do mięsa mielonego, razem z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dorzucamy też ugotowany ryż, wbijamy jajko i dodajemy wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Gotowy farsz nakładamy na sparzone i przestudzone liście kapusty, a następnie zaczynamy zwijać je w rulonik. Nie musimy tu robić specjalnych zakładek jak w tradycyjnych gołąbkach, a wystarczy jedynie zrolować całość w cienkie rurki. Tak przygotowane leniwe gołąbki układamy w dużym garnku, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut.
gołąbki bez zawijania
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama