Lodowa kawa pistacjowa to nowy hit. W domu zrobicie ją 3x taniej niż w kawiarni

W tym artykule:
- Składniki na 1 kawę pistacjową z lodami
- Jak zrobić lodową kawę pistacjową?
- Jak zrobić domowy krem pistacjowy?
- Jakie kremy zamiast pistacjowego?
Kawiarnie prześcigają się w walce o klienta, prezentując nowe, coraz lepsze warianty swoich flagowych produktów. Zazwyczaj smaki kaw uzyskują dzięki syropom barmańskim, które pełne są cukru i wyraźnie wpływają na smak. Niestety nie zawsze w dobry sposób. Ale trzeba przyznać, że czasem udaje im się pozytywnie zaskoczyć nawet najbardziej zatwardziałych kawoszy. Do tego grona należy choćby pumpkin spice latte podawana jesienią i kawa piernikowa w okresie świąt bożonarodzeniowych. Latem oczywiście królują wersje z lodami, choćby frappe serwowane na zimno.
Składniki na 1 kawę pistacjową z lodami
- 2 łyżeczki kremu pistacjowego
- 3 gałki lodów waniliowych, śmietankowych, pistacjowych lub karmelowych
- Garść łuskanych pistacji – mogą być również solone
- Kawa z ekspresu lub przygotowana w inny sposób
Jak zrobić lodową kawę pistacjową?
Kroki przygotowania:
- Pistacje bez łupin siekamy dość drobno. Możemy użyć niesolonych, jednak te z dodatkiem soli, wprowadzą bardziej wyrafinowany akcent. W podobny sposób działa słony karmel.
- Wybieramy dość szeroką filiżankę lub kubek. Wewnętrzne ścianki smarujemy kremem pistacjowym.
- Lody waniliowe (mogą też być o innych smakach) wyjmujemy z lodówki co najmniej 15 minut przed przygotowaniem kawy pistacjowej. Jak tylko zmiękną, nakładamy je do filiżanki, dość ostrożnie, żeby nie zniszczyć pistacjowej warstwy. Wypełniamy nimi całe naczynie.
- Ze środka masy wyjmujemy porcję lodów i z powrotem odkładamy do pojemnika.
- Brzegi warstwy lodowej posypujemy pistacjami.
- Do zrobionego otworu wlewamy kawę, można zrobić espresso prosto z ekspresu. Można ją też przygotować oddzielnie i wlać rozpuszczalną lub sypaną, ale koniecznie bez fusów.
- Ostatnią czynnością jest polanie wierzchu kremem pistacjowym.
Gorąca kawa pistacjowa będzie rozpuszczała lody, dlatego trzeba się pospieszyć z jedzeniem, a właściwie z piciem.
Jak zrobić domowy krem pistacjowy?
Jeśli zależy nam na zmniejszeniu kosztu lodowej kawy pistacjowej, to warto pokusić się o zrobienie kremu w domu. Bo trzeba przyznać, że mimo tego, że jest dość łatwo dostępny, to jednak jest też dość drogi. Przede wszystkim potrzebne będą nam:
- 2 szklanki niesolonych pistacji bez łupinek
- 200 g śmietany 18%
- 20 g cukru pudru lub zamiennika – można go też w ogóle pominąć
- 60 ml oliwy
Kroki przygotowania:
- Pistacje zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 10 minut.
- Potem odlewamy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na czystej, bawełnianej ściereczce. Pocieramy nią orzechy, żeby usunąć z nich skórkę.
- Pistacje przekładamy do blendera i rozdrabniamy na pył.
- W małym garnku lub w rondelku, podgrzewamy śmietanę, dosypujemy cukier.
- Lekko ciepłą śmietanę przelewamy do wcześniej zblendowanych pistacji, dolewamy również oliwę. I całość ponownie miksujemy. Jeśli okaże się, że krem pistacjowy wyszedł za gęsty, to można rozrobić go z niewielką ilością mleka lub po prostu wody. Z kolei, jeśli okaże się zbyt rzadki, sytuację uratujemy, dosypując więcej cukru pudru lub proszku pistacjowego.
Jakie kremy zamiast pistacjowego?
W ten sam sposób możemy przygotować inne smaki kawy. Wystarczy zamienić krem na:
- kajmak – może być gotowy z puszki lub domowy bez grama cukru,
- masło orzechowe – brzegi ozdabiamy wtedy orzeszkami ziemnymi,
- karmel – słodki lub z solą,
- roztopiona czekolada – gorzka, deserowa lub biła, można dodać posypkę z liofilizowanych owoców,
- włoski krem czekoladowo-orzechowy (gianduia),
- gęsty dżem z czarnej porzeczki i obowiązkowo lody o tym samym smaku,
- krem z orzechów włoskich na maśle.
Niezależnie od wybranego kremu, kawę lodową można polać sosem:
- karmelowym,
- jagodowym,
- waniliowym,
- toffi.

