W tym artykule:

  1. Składniki na 1 kawę pistacjową z lodami
  2. Jak zrobić lodową kawę pistacjową?
  3. Jak zrobić domowy krem pistacjowy?
  4. Jakie kremy zamiast pistacjowego?
Reklama

Kawiarnie prześcigają się w walce o klienta, prezentując nowe, coraz lepsze warianty swoich flagowych produktów. Zazwyczaj smaki kaw uzyskują dzięki syropom barmańskim, które pełne są cukru i wyraźnie wpływają na smak. Niestety nie zawsze w dobry sposób. Ale trzeba przyznać, że czasem udaje im się pozytywnie zaskoczyć nawet najbardziej zatwardziałych kawoszy. Do tego grona należy choćby pumpkin spice latte podawana jesienią i kawa piernikowa w okresie świąt bożonarodzeniowych. Latem oczywiście królują wersje z lodami, choćby frappe serwowane na zimno.

Składniki na 1 kawę pistacjową z lodami

  • 2 łyżeczki kremu pistacjowego
  • 3 gałki lodów waniliowych, śmietankowych, pistacjowych lub karmelowych
  • Garść łuskanych pistacji – mogą być również solone
  • Kawa z ekspresu lub przygotowana w inny sposób

Jak zrobić lodową kawę pistacjową?

Kroki przygotowania:

  1. Pistacje bez łupin siekamy dość drobno. Możemy użyć niesolonych, jednak te z dodatkiem soli, wprowadzą bardziej wyrafinowany akcent. W podobny sposób działa słony karmel.
  2. Wybieramy dość szeroką filiżankę lub kubek. Wewnętrzne ścianki smarujemy kremem pistacjowym.
  3. Lody waniliowe (mogą też być o innych smakach) wyjmujemy z lodówki co najmniej 15 minut przed przygotowaniem kawy pistacjowej. Jak tylko zmiękną, nakładamy je do filiżanki, dość ostrożnie, żeby nie zniszczyć pistacjowej warstwy. Wypełniamy nimi całe naczynie.
  4. Ze środka masy wyjmujemy porcję lodów i z powrotem odkładamy do pojemnika.
  5. Brzegi warstwy lodowej posypujemy pistacjami.
  6. Do zrobionego otworu wlewamy kawę, można zrobić espresso prosto z ekspresu. Można ją też przygotować oddzielnie i wlać rozpuszczalną lub sypaną, ale koniecznie bez fusów.
  7. Ostatnią czynnością jest polanie wierzchu kremem pistacjowym.

Gorąca kawa pistacjowa będzie rozpuszczała lody, dlatego trzeba się pospieszyć z jedzeniem, a właściwie z piciem.

Jak zrobić domowy krem pistacjowy?

Jeśli zależy nam na zmniejszeniu kosztu lodowej kawy pistacjowej, to warto pokusić się o zrobienie kremu w domu. Bo trzeba przyznać, że mimo tego, że jest dość łatwo dostępny, to jednak jest też dość drogi. Przede wszystkim potrzebne będą nam:

  • 2 szklanki niesolonych pistacji bez łupinek
  • 200 g śmietany 18%
  • 20 g cukru pudru lub zamiennika – można go też w ogóle pominąć
  • 60 ml oliwy

Kroki przygotowania:

  1. Pistacje zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 10 minut.
  2. Potem odlewamy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na czystej, bawełnianej ściereczce. Pocieramy nią orzechy, żeby usunąć z nich skórkę.
  3. Pistacje przekładamy do blendera i rozdrabniamy na pył.
  4. W małym garnku lub w rondelku, podgrzewamy śmietanę, dosypujemy cukier.
  5. Lekko ciepłą śmietanę przelewamy do wcześniej zblendowanych pistacji, dolewamy również oliwę. I całość ponownie miksujemy. Jeśli okaże się, że krem pistacjowy wyszedł za gęsty, to można rozrobić go z niewielką ilością mleka lub po prostu wody. Z kolei, jeśli okaże się zbyt rzadki, sytuację uratujemy, dosypując więcej cukru pudru lub proszku pistacjowego.

Jakie kremy zamiast pistacjowego?

W ten sam sposób możemy przygotować inne smaki kawy. Wystarczy zamienić krem na:

  • kajmak – może być gotowy z puszki lub domowy bez grama cukru,
  • masło orzechowe – brzegi ozdabiamy wtedy orzeszkami ziemnymi,
  • karmel – słodki lub z solą,
  • roztopiona czekolada – gorzka, deserowa lub biła, można dodać posypkę z liofilizowanych owoców,
  • włoski krem czekoladowo-orzechowy (gianduia),
  • gęsty dżem z czarnej porzeczki i obowiązkowo lody o tym samym smaku,
  • krem z orzechów włoskich na maśle.

Niezależnie od wybranego kremu, kawę lodową można polać sosem:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama