Lody familijne pamiętam z dzieciństwa. Nie mogłam ich nigdzie kupić, więc zrobiłam sama. Wyszły idealne

W tym artykule:
- Lody familijne - sentymentalny smak sprzed lat
- Jak zrobić domowe lody familijne?
- Przepis na domowe lody familijne
Pamiętacie ze sklepów kultowe lody familijne, ale teraz nie możecie już ich tak łatwo znaleźć? Zamiast przeglądać kolejne zamrażarki w marketach, weźcie 2 składniki i ukręćcie taki deser w domowym zaciszu. Zobaczcie, jakie to proste, a już po spróbowaniu pierwszej łyżeczki nie będziecie chcieli jeść żadnych innych lodów kupionych w sklepie.
Lody familijne - sentymentalny smak sprzed lat
Obecnie w sklepach znajdziemy dziesiątki przeróżnych lodów, zarówno na patyku, w rożku czy w dużych opakowaniach dla całej rodziny. Możemy przebierać w rozmaitych smakach z przeróżnymi dodatkami, ale pomimo tak wielkiej różnorodności, czasem tęsknimy za sentymentalnymi smakami, jakie pamiętamy z dzieciństwa. Jednym z takich kultowych deserów były popularne kiedyś lody familijne. Pod tą nazwą kryła się smakowita mieszanka dwóch lub trzech smaków lodów w jednym opakowaniu.
Ich wersje bywały różne i mogliśmy trafić na przykład na lody waniliowo-kakaowe, waniliowo-wiśniowe czy na przykład rumowo-kakaowe. Teraz trudno już znaleźć je w każdym sklepie i raczej trzeba na nie mocno polować, ale na szczęście nie musicie tego robić, bo taki sam smak możecie odtworzyć we własnych kuchniach. Zobaczcie, jak to zrobić krok po kroku.

Jak zrobić domowe lody familijne?
Aby przygotować lody familijne w aż trzech smakach, wystarczy jedna baza, a cały kolor i smak każdego pięterka zrobią już proste dodatki. Podstawę przepisu stanowią więc klasyczne lody śmietankowe, które przygotujecie na bazie 2 składników, czyli śmietanki kremówki i mleczka skondensowanego. Do takiej podstawowej mieszanki dodajemy już tylko kolejno wanilię, kakao i zblendowane truskawki. W ten sposób łatwo otrzymamy lody waniliowe, kakaowe i truskawkowe i to wszystko na bazie tej samej masy.
Całość niestety zajmuje trochę czasu, bo każdy poziom trzeba schłodzić, zanim wylejemy kolejny smak. Warto jednak cierpliwie poczekać, bo efekt przerasta oczekiwania. Trzykolorowe lody można po zmrożeniu pociąć w kostki, a wtedy odtworzycie już nie tylko smak, ale i wygląd kultowego orzeźwiającego deseru z dzieciństwa. Zobaczcie dokładne proporcje składników i spróbujcie.

Przepis na domowe lody familijne
Składniki:
- 3x 250 ml l schłodzonej śmietanki 36%,
- 3x 200 ml zimnego mleka skondensowanego (słodzonego).
- dodatki: ekstrakt waniliowy, kakao, świeże truskawki.
Przygotowanie:
- 250 ml zimnej śmietanki ubijamy, ale nie zupełnie na sztywno. Gdy tylko zacznie gęstnieć, dodajemy do niej stopniowo 200 ml schłodzonego mleka skondensowanego i łączymy całość na gładką masę. Na koniec dodajemy wanilię i przelewamy całość do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin, aż lody stwardnieją.
- Po tym czasie ponownie szykujemy taką samą bazę, tylko tym razem dodajemy kakao. Gdy całość będzie już wymieszana, znów wylewamy masę na wcześniej zamarznięte lody waniliowe i wkładamy całość do zamrażarki.
- Po kolejnych kilku godzinach przystępujemy do robienia masy truskawkowej i tym razem po prostu dodajemy do ubitej śmietanki z mleczkiem skondensowanym mus ze zblendowanych truskawek. Teraz po raz ostatni wkładamy całość do zamrażarki i czekamy, aż trzykolorowe lody będą dobrze zmrożone. Dopiero wtedy możemy kroić je w kostki lub po prostu serwować w pucharkach.

