W tym artykule:

  1. Pomysł na lody waniliowe, który podbił sieć
  2. Lody z oliwą i solą - o tym trzeba pamiętać
  3. Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek?
  4. Jak efektownie podawać lody? Inne nietypowe dodatki
Reklama

Jeśli jesteście fanami lodów, koniecznie musicie przetestować ten nietypowy sposób na ich podanie. To prawdziwy hit internetu i testują go już smakosze z całego świata. Wystarczą tylko 2 dodatki z kuchennej szafki, ale wbrew pozorom nie są to ani czekolada, ani bakalie. Doskonale znacie te dwa produkty i używacie ich dosłownie codziennie, ale mało kto wpadłby na połączenie ich z lodami, a okazuje się to całkiem dobrane trio.

Pomysł na lody waniliowe, który podbił sieć

Od jakiegoś czasu w internecie możemy natknąć się na wiele filmów, w których ludzie jedzą lody waniliowe polane oliwą z oliwek i posypane szczyptą soli morskiej. Skąd w ogóle pomysł na to nietypowe połączenie i dlaczego nagle stało się ono tak popularne? Okazuje się, że taki deser znajdziemy w wielu włoskich książkach kucharskich pod nazwą "gelato con olio e sale". Nie z nich wynika jednak jego obecna popularność, gdyż wszystko zaczęło się od wypowiedzi pewnej słynnej piosenkarki.

Okazuje się, że takim deserem zajada Dua Lipa i któregoś dnia podzieliła się tą informacją w jednym ze swoich wideo. Wtedy wielu internautów zapragnęło tego spróbować i na TikToku masowo zaczęły pojawiać się krótkie filmy z testem lodów z oliwą i solą. Wbrew pozorom okazało się, że zdecydowana większość testerów była pozytywnie zaskoczona tym smakiem. Jedno z wielu takich krótkich wideo możecie zobaczyć na TikToku @ghayssaazar.

Źródło: Tiktok.com/@ghayssaazar

Lody z oliwą i solą - o tym trzeba pamiętać

Jeśli nabraliście ochoty, aby również spróbować tego viralowego smaku, najpierw pamiętajcie o 1 rzeczy. Do tego celu należy użyć dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Tylko wtedy całość będzie miała taki smak, jak powinna, a inaczej z pewnością od razu się zniechęcicie i nawet nie poczujecie, o co w tym wszystkim chodzi. Jakościowa oliwa extra virgin ma delikatny smak i lekko owocowy aromat, który fantastycznie podbija słodkie lody. Tańsze tłuszcze mogą natomiast mieć wyraźną nutę goryczy, a to tylko zepsuje lody i cały test pójdzie na marne.

Lody w wafelku

Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek?

Po czym poznać dobrą oliwę z oliwek? Przede wszystkim powinniśmy zwracać uwagę na jej kolor, bo barwa oliwy powinna być zielonkawa, a nie żółta, jak to często widzimy w sklepach. Drugim bardzo ważnym czynnikiem jest kwasowość oliwy, która powinna wynosić pomiędzy 0,2 a 0,8 procent. Prostym wyznacznikiem dobrej jakości produktu będzie też zwykle szklanka butelka z ciemnego szkła, bo tylko w takich opakowaniach oliwa z oliwek może być dobrze przechowywana bez narażania na promienie słoneczne.

Jak sprawdzić jakość oliwy, którą już macie w domu? Wystarczy obserwować co dzieje się z nią po schłodzeniu. Gdy włożymy butelkę do lodówki i jej zawartość stanie się mętna oraz nieco zgęstnieje, to mamy do czynienia z dobrej jakości produktem. Nie musicie się też martwić, bo po wyjęciu z lodówki oliwa z oliwek szybko odzyskuje pierwotną konsystencję i nie traci przy tym żadnych cennych właściwości.

Reklama
Lody

Jak efektownie podawać lody? Inne nietypowe dodatki

Okazuje się jednak, że lody z solą i oliwą to tylko początek, bo w sieci znajdziemy znacznie więcej niecodziennych połączeń, które o dziwo świetnie smakują. Jednym z takich pomysłów są lody z odrobiną syropu balsamicznego, czyli gęstego sosu na bazie octu balsamico, używanego zwykle do sałatek. Niektórzy wrzucają też do pucharków takie dodatki jak listki świeżej bazylii czy szczypta chili.

Reklama
Reklama
Reklama