Kto powiedział, że lody muszą być bombą kaloryczną? Te smakują i wyglądają jak z najlepszej cukierni, a można je jeść bez wyrzutów sumienia. Mało tłuszczu, dużo białka, a do tego idealnie kremowa konsystencja. Nie pozostaje nic, jak tylko zbierać się do roboty.

Reklama

Jak zrobić domowe lody w 5 minut?

Tradycyjny przepis na lody zawiera sporo kalorii, w tym najwięcej z tłuszczu i cukru, jednak nie musi tak być. Hitem tego sezonu są lody na bazie serka wiejskiego, który ma o wiele mniej kalorii od śmietanki, a do tego zawiera mnóstwo cennego białka. Choć wielu z nas chętnie zajadam ten produkt na śniadanie czy przekąskę, to mało kto kojarzy go z lodami, a okazuje się, że po zmiksowaniu z dowolnymi owocami i zamrożeniu ten twarożek zamienia się w idealnie kremową i gęstą masę.

Do bazy z serka możecie dodać wszelkie ulubione owoce lub inne dodatki, takie jak kakao, wanilię, masło orzechowe czy odrobinę karmelu. Wszystko musimy tylko dokładnie zblendować, a w 5 minut wyczarujemy domowe lody w dowolnych smakach i aromatach. Potem wystarczy już tylko cierpliwie poczekać, aż masa porządnie się schłodzi i nabierze konsystencji kremowych lodów.

Przepis na lody z serka wiejskiego opanował cały internet i różne jego wersje co chwila pojawiają się na TikToku. Jedną z nich pokazała użytkowniczka @emigotuje. Zobaczcie, jakie to proste.

domowe lody

Prosty przepis na lody z serka wiejskiego

Składniki:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • garść ulubionych owoców
  • 1 łyżeczka miodu lub innego słodzidła

Przygotowanie:

Reklama

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, a następnie przekładamy do plastikowego pojemnika (na wierzchu można dodatkowo ułożyć pokrojone owoce). Masę wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin i gotowe.

Reklama
Reklama
Reklama